educaţie sexuală

Marius Oprea: Ce sunt „Standardele europene ale educaţiei sexuale” pe care USR le vrea obligatorii în şcolile din România?

de Marius Oprea, Mediafax.ro

Istoricul Marius Oprea a scris o analiză despre obiectul disputei dintre USR și celelalte mari partide parlamentare: educația sexuală. De ce USR vorbește atât despre educație sexuală conform „standardelor europene”, dar nu ne spune nimic despre aceste standarde?


„Înţeleg de ce există această teamă [a USR] faţă de acordul părinţilor, deşi un acord e ceva mai puţin decît în cazul orelor de religie, unde părinţii trebuie să facă o cerere pentru înscrierea copilului”, scrie istoricul.

„USR e îngrijorat şi ar vrea să fie eliminate aceste prevederi, pentru că sînt conştienţi de faptul că astfel legea lor rămîne făcă niciun efect, deşi e vorba de părinţii biologici care ar trebui să-şi dea acordul şi nu de părinţi duhovniceşti, de preoţi sau de călugări. Ci de mama şi de tata”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

El mai remarcă și faptul că „useriştii nu au spus nimic despre conţinutul orelor de educaţie sexuală, potrivit normelor europene, la care ei doresc să ne aliniem”.

Primele norme privind educaţia sexuală în şcoli au fost puse la punct sub patronajul Biroului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu sprijinul Centrului Federal pentru Educaţie din Germania, în cadrul mai multor seminarii, care au avut loc între noiembrie 2008 şi decembrie 2009 şi au reunit mai mulţi specialişti din Europa. La final, au fost definitivate şi stabilite în detaliu „Standardele pentru educaţia sexuală în Europa”, redactate în formă finală în 2010, la Koln, într-o broşură consistentă, un îndrumar de peste 150.000 de semne.

Marius Oprea redă extrase ample din versiunea în limba română a documentului, remarcând:

„…am avut senzaţia că este vorba mai degrabă de un manual de învăţare continuă a modului în care să-ţi dezvolţi plăcerile trupeşti, un manual care distruge cu cruzime orice urmă de inocenţă a copilăriei şi pubertăţii, fără limite sau bariere de ordin moral.”

În numele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna atrăgea atenţia că principalul impediment în introducerea educaţiei sexuale în şcoli în conformitate cu aceste ”standardele europene” îl reprezintă acordul părinţilor.

„Cred şi eu”, comentează Marius Oprea. „Cu un asemenea conţinut, standardele de educaţie sexuală stabilite de Biroul OMS Europa sînt nimicitoare pentru valorile şi normele morale care au fundamentat familia românească tradiţională”.

„Şi nu se vor găsi prea mulţi părinţi care să ceară benevol să le fie ”predate” copiilor lor, pentru a-i transforma în nişte roboţi sexuali”, adaugă istoricul.

„De aceea, Uniunea Salvaţi România ar vrea să ne facă binele cu forţa şi să ne ”educe sexual” copiii în şcoli, în mod obligatoriu. Doar că acum a devenit mai greu pentru ei să o facă.


Citește analiza integrală a documentului OMS, cu extrase ample din document, pe Mediafax.ro.

Citește documentul integral în limba română aici.

Mai multe despre educația sexuală aici.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button