avort

Marea Britanie: primul pas spre interzicerea avortului selectiv pe criteriu de sex

babygirl
foto: http://www.freedigitalphotos.net

Cultura vieții, 6 noiembrie 2014

Parlamentarii britanici au votat covârșitor, în primă lectură, în favoarea unei moțiuni care declară ilegal avortul selectiv în funcție de sexul copilului, informeaza cotidianul The Telegraph.

Cu 180 de voturi pentru și doar unul contra, moțiunea, susținută de o alianță trans-partinică în efortul de a pune capăt unei ambiguități din legislație, urmează a fi votată pentru a deveni lege în ianuarie.

Confuzia din legislație a fost expusă anul trecut de decizia procurorilor de a nu începe urmărirea penală contra a doi medici înregistrați cu camera ascunsă atunci când erau de acord să facă avort pe motivul expres că feții erau de sex feminin, într-o investigație a ziarului Telegraph.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Procuratura a menționat că, deși dovezi sunt suficiente, nu este „în interesul public” începerea urmăririi contra medicilor, semnalizând prin aceasta că legea este neclară întrucât nu interzice în mod clar avorturile motivate de sexul nedorit al copilului. Procurorul de caz a spus că medicii au „toată libertatea” în a decide.

Fiona Bruce, parlamentar conservator, a declarat că clinicile mari de avorturi nu-și fac datoria de a informa femeile că solicitările de „întrerupere” a sarcinii motivate de acest crieriu sunt ilegale: „Este rușinos că această clarificare este necesară. Mai mulți miniștri ai sănătății și chiar Prim-ministrul au fost foarte clari asupra ilegalității (acestei motivații). Prim-ministru a descris practica drept îngrozitoare.”

Serviciul britanic de consiliere privind sarcina (The British Pregnancy Advisory Service, denumirea orwelliană a serviciului de stat specializat în avorturi, n. red CV) care face cca 60.000 de avorturi anual, nu este de acord. Lucrătorii acestuia informează, prin materialele lor publicitare, femeile, că practica avortului motivat de sexul fătului este legală.

Asociația Medicală Britanică are o altă interpretare, la fel de orwelliană: aceasta argumentează că avortul motivat de sexul copilului este justificat dacă faptul de a avea un copil de un anumit sex poate afecta grav sănătatea mintală a femeii însărcinate. (!!!)

Unii dintre autorii moțiunii afirmă că legea trebuie să protejeze femeile care adesea sunt sub presiunea partenerilor violenți care vor un copil de sex masculin. D-na Bruce a adăugat: „Găsesc deplorabil că există cineva care ar fi mulțumit ca, după ce femeii i s-a făcut un astfel de avort, ea să fie trimisă înapoi la partenerul abuziv. În acest caz ceea ce trebuie adresat este abuzul în sine. Acesta e unul din obiectivele proiectului de lege.”


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button