autismdizabilităţifamilie

Mame nominalizate la titlul de Femeia Anului: cum au schimbat societatea luptând pentru copiii lor

17021575_10206626854868553_8297663683351870531_n

Pe 28 februarie 2017 a fost Ziua Internațională a Bolilor Rare. Jumătate din ele afectează copiii.

Pe 1 martie sunt sărbătorite prin cutumă femeile. Iar pe 8 martie sunt celebrate în mod special mamele.

Este un prilej bun pentru a evoca efortul deosebit al unor mame care au mutat munții și au schimbat lumea pentru a-și salva copiii cu afecțiuni mai speciale, dar și al unor mame care ajută copiii și familiile care se confruntă cu alte tipuri de probleme.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Câteva dintre ele sunt nominalizate pentru titlul de Femeia Anului acordat de revista Avantaje, la categoriile EXCELENȚĂ ÎN JURNALISMUL SOCIAL și IMPLICARE ÎN COMUNITATE / Promovarea și apărarea drepturilor copiilor. Iată-le:

Categoria EXCELENȚĂ ÎN JURNALISMUL SOCIAL

liana-stanciu-3

adela-chirica-1

Adela Chirică este președinta Asociației pentru Dravet și alte Epilepsii Rare și mama unui băiețel, Davis, care suferă de această afecțiune. Experiențele medicale și emoționale prin care a trecut alături de copilul ei au determinat-o să pună bazele acestei asociații care să vină în ajutorul părinților care trec prin aceeași încercare grea.

În paralel, a continuat planurile cu Federația Europeană Dravet, unde asociația română este membru fondator. La sfârșitul anului, a fost alături de cei mai buni medici neurologi din țară, la Conferința Anuală despre Epilepsie, unde a pledat pentru nevoile pacienților și aparținătorilor.

Pe 27 februarie 2017, Adela Chirică a primit răspuns pozitiv la campania pe care a inițiat-o împreună cu Cristina Bălan, Vocea României și mama a doi gemeni cu Sindrom Down. Ele au reușit să determine Ministerul Sănătății să revoce un ordin care ar fi intrat în vigoare la 1 martie 2017 și ar fi anulat indemnizația de 1.000 de lei pentru părinții sau însoțitorii persoanelor care suferă de dizabilități precum Sidnromul Down și alte boli rare.

12308231_10153977419632454_8161304463792124996_n

Atena Boca a creat, în timp ce alăpta și se lupta cu depresia post-natală, LaPrimulBebe o comunitate online devenită ulterior și ONG, acum cu peste 25.000 de membre active și 15 filiale în țară. Acesta oferă sprijin proaspetelor mame prin acces la o platformă online de networking, informare și educare maternală. S-au implicat în cauze umanitare, au dăruit bucurie copiilor din orfelinate și au realizat o campanie de dotare a maternităților cu pompe speciale care să ajute laptele matern să ajungă la micuții care nu pot fi alăptați imediat.

„Misiunea LaPrimulBebe este ca, în 10 ani, 3 milioane de copii să crească în familii mai echilibrate datorită eforturilor noastre de a le sprijini mamele în primii ani după naștere”, spune Atena Boca.

Daniela-Bololoi-2

Daniela Bololoi era soție, mamă și angajat al unei companii când, în 2010, Mălin, băiețelul ei, de 2 ani, a fost diagnosticat cu tulburare de spectru autist. Aceasta i-a schimbat viața. Iar ea, la rândul ei, a schimbat vieți, oferind sprijin altora. A devenit psiholog pentru a înțelege mai bine lumea copiilor cu autism și a înființat asociația Help Autism, prin care a realizat parteneriate public-private cu Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului, în cadrul cărora specialiștii asociației coordonează terapia copiilor și oferă formare personalului angajat.

Asociația oferă sprijin pentru terapia zilnică a peste 400 de copii cu diagnostic de autism și consiliază și familiile acestora pentru a face față situației prin care trec. Mai oferă gratuit și cursuri pentru formarea cadrelor didactice și a contribuit la elaborarea legislației privind drepturile copiilor cu dizabilități, oferind soluții concrete pentru facilitarea accesului la servicii de diagnostic, recuperare sau educație pentru copiii cu autism.

„Prin Asociație am încercat să ofer ceea ce n-am găsit eu atunci când am umblat din medic în psiholog și nimeni nu știa să-mi spună ce are copilul meu… Mi-am dorit să fiu alături de cât mai multe familii care trec prin provocarea de a cauta un diagnostic pentru copiii lor, pentru a începe terapia cât mai timpuriu”, spune Daniela.

 

DIANA-GAMULESCU-2

Diana Gămulescu, mamă de gemeni născuti prematur, luptă pentru drepturile bebelușilor îndelung spitalizați și ale familiilor lor. Ca vicepreședinte al Asociatiei Unu si Unu, a sprijinit financiar tratamentul prematurilor, a făcut donații pentru spitale, a bătut țara pentru a înțelege problemele cu care se confruntă părinții, bebelușii de câteva sute de grame, dar și cadrele medicale și le-a expus în cadrul unei reuniuni a Parlamentului European, în grupuri de lucru cu autoritatile române și în proiecte de awareness în care își folosește experiența din domeniul PR.

A organizat evenimente de educare a părinților de prematuri și s-a implicat în lansarea singurului instrument de informare tipărit despre prematuritate din România (Ghidul bebelușului îndelung spitalizat), a sprijinit Ministerul Sănătății să ajute peste 22.000 de familii din 64 de maternități din România și a lansat primul Call Center multidisciplinar din România și Europa (Alo, Prematuritate!) la care pot suna toate famiilie care au nevoie sa discute direct cu un specialist (ginecolog, neonatolog, psiholog, avocat sau cu un alt parinte de bebeluș prematur).

 

16711723_10206542416157638_7950603846202210014_n

Mirela Retegan, lidera unei comunități de peste 200 de mii de părinți, a creat Gasca Zurli, cea mai iubita trupă de animație pentru copii, cu care străbate România, bucurând părinți și copii. În 2016 a lansat cartea Pledoarie pentru mami și tati, un volum care îi învață pe părinți cum să rămână parteneri în creșterea copiilor chiar și după divorț. Blogul ei a depășit 1 milion de utilizatori în 2016, multe articole devenind virale pe internet.

Votează aici pentru Femeia Anului la categoria IMPLICARE ÎN COMUNITATE / Promovarea și apărarea drepturilor copiilor

 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button