familiehomosexualitate

Laicatul catolic pro-familie și organizațiile LGBT se adună la Roma în preajma Sinodului pentru Familie

cq5dam.web.1280.1280

LifeSiteNews.com, 3 octombrie 2014

Sinodul Extraordinar pe Probleme de Familie care începe la Roma este un prilej de controversă în sânul Bisericii Catolice, iar laicatul, prin societatea civilă catolică, pune presiune pe clerul care se va aduna la Roma în perioada 5-19 octombrie 2014, pentru a face publică o declarație care să clarifice poziția Bisericii Catolice cu privire la definirea familiei.

Cele două tabere ale laicatul catolic s-au adunat și ele la Roma înainte de începerea sinodului – tabăra care sprijină noțiunea de familie naturală, formată dintr-un bărbat, o femeie, și copiii lor, și tabăra favorabilă redefinirii familiei pentru a include și familiile gay.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Pe de o parte, societatea civilă pro-viață și pro-familie naturală avertizează că Biserica trebuie să reafirme învățătura tradițională despre familie și sexualitate.

Ce ne trebuie de fapt este o afirmare fermă și o proclamare a învățăturii Bisericii pe teme ca viața, familia și sexualitate, ceea ce va fi benefic pentru întreaga lume. Orice confuzie legată de învățătura Bisericii cu privire la căsătorie, contracepție sau rolul părinților va risca să submineze și mai mult perspectiva și așa destul de distorsionată a lumii cu privire la viață și familie”, a declarat John-Henry Westen, co-fondatorul canadian al celui mai mare site de știri pentru-viață din lume, LifeSiteNews.com și purtător de cuvânt pentru America de Nord al alianței Voice of the Family.

Citește și Un rabin îndeamnă sinodul de la Vatican să respingă lobby-ul homosexual

Pe de altă parte, activiști catolici LGBT din Belarus, Chile, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Moldova, Polonia, Portugalia, România, Rusia, SUA și Ucraina vor fi prezenți și ei la Roma pentru a participa la diverse evenimente sponsorizate de donatori generoși, finanțate inclusiv din fonduri europene. LifeSiteNews.com a anunțat că o coaliție a „grupurilor creștine italiene LGBT” organizată de Forumul Creștinilor Homosexuali, Bisexuali și Trans-sexuali Italieni (FCOI), va participa, la Roma, în perioada 4-5 octombrie 2014 la forumul Let’s Witness Our Hope.

Dacă laicatul pro-familie naturală privește spre trecut, îndemnând la menținerea tradiției și a firescului, laicatul LGBT privește spre viitor, sperând adaptarea bisericii la cerințele lor actuale. La formul LGBT menționat se va disucta despre tema „credință și homosexualitate”, cu scopul de a „pune bazele viitorului bisericilor noastre”.

În paralel, tot la Roma și tot în perioada 4-5 octombrie 2014, are loc și forumul Ways of Love, care e finanțat de guvernul olandez și își propune să prezinte Sinodului Bisericii Catolice „o propunere serioasă pentru acceptarea completă a persoanelor LGBT de către Biserică”. În documentele evenimentului se menționează: „O dezbatere despre familii nu poate fi discutată fără a lua în considerare toate tipurile de familie bazate pe dragoste”. Acest curent favorabil politicilor LGBT are susținere puternică în interiorul sinodului, existând o așa-zisă aripă a episcopilor ultra-liberali.

Citește și Cardinal spaniol: „Nu este o insultă a spune că homosexualitatea este o afecțiune psihică”

Un eveniment de amploare are loc și la Portimao, în Portugalia, între 6 și 8 octombrie: „Building Bridges”, Congresul Mondial al Asociațiilor Catolice Homosexuale, unde se va lansa „o asociație mondială a celor care lucrează pentru egalitatea persoanelor LGBT în Biserică”. Printre obiectivele organizației se numără „reconcilierea pastorală” și „revizuirea” Bibliei pentru „o nouă perspectivă asupra lui Iisus”.

Sora Jeannine Gramick, co-fondatoarea New Ways Ministry, care lucrează în SUA pentru acceptarea homosexualilor în Biserica Catolică, a publicat în National Catholic Reporter un editorial în care scrie că biserica trebuie să includă toate tipurile de persoane în activitatea ei pastorală. În același articol, ea compară uniunile între persoane de același sex cu Sfânta Familie: „Până la urmă, din moment ce nici Sfântul Iosif nu era tatăl biologic al lui Iisus, înseamnă că nici Sfânta Familie nu era una tradițională. Familiile stau împreună pe criterii de iubire, nu biologice”.

Patrick Buckley, consultant ONU pentru problemele copiilor nenăscuți, a replicat, citat de LifeSiteNews.com: „E ipocrit să spui că Biserica îi abandonează pe homosexuali. Ea doar susține adevărul despre sexualitatea umană și are compasiune pentru cei care se luptă cu atracția față de persoane de același sex. Comparația între relațiile homosexuale și Sfânta Familie este scandaloasă și toți cei care gândesc corect trebuie să i se opună”.

Maria Madise, purtătoarea de cuvânt a coaliției pro-viață și pro-familia naturală Voice of the Family, formată cu ocazia sinodului de la Roma, a clarificat faptul că Biserica Catolică chiar are o abordare pastorală cu privire la homosexualitate.

Redactată în 1986 de cel care pe atunci era Cardinalul Ratzinger, la comanda Papei Ioan Paul al II-lea, Scrisoarea către Episcopii Bisericii Catolice cu privire la Pastorația pentru Persoanele Homosexuale spune: „Niciun program pastoral autentic nu va include organizații în care persoanele homosexuale se asociază între ele fără a declara clar că activitățile homosexuale sunt imorale. O abordare pastorală autentică va aprecia nevoia persoanelor homosexuale de a evita prilejurile de a păcătui (…) Dar dorim să clarificăm că îndepărtarea de învățătura Bisericii sau trecerea acesteia sub tăcere în efortul de grijă pastorală nu înseamnă nici îngrijire, nici pastorație. Numai ceea ce ține de adevăr poate fi în ultimă instanță și autentic pastoral”.

Citând fragmentele din scrisoarea din 1986 către episcopi, Maria Madise, de la alianța Voice of the Family, a mai adăugat: „Timp de o jumătate de secol am avut parte de tăcere aproape totală cu privire la această chestiune. E timpul să predicăm adevărul cu iubire și fără teamă că vom fi aspru dojeniți de seculariști”.

Citește și Laicatul catolic cere Sinodului Bisericii Catolice să reconfirme învățătura creștină despre familie și sexualitate

Foto: Citta del Vaticano


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button