homosexualitate

Cardinal spaniol: „Nu este o insultă a spune că homosexualitatea este o afecțiune psihică”

cardinal

de Hilary White, Roma, 21 ianuarie 2014 

În mass-media laică au apărut recent câteva comentarii ale arhiepiscopului Fernando Sebastián Aguilar, numit de către Papa Francisc cardinal ales, potrivit cărora homosexualitatea este o afecțiune psihică ce poate fi tratată.

Cardinalul Sebastián a declarat luni pentru ziarul spaniol Diario Sur:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Homosexualitatea este un mod deficitar de manifestare a sexualității, întrucât aceasta din urmă are o structură și un scop, și anume procrearea.

Un homosexual care nu poate procrea are o deficiență. Corpul nostru are multe deficiențe. Eu am hipertensiune, o problemă pe care trebuie să încerc să o corectez de fiecare dată când pot. A spune că homosexualitatea este o afecțiune nu reprezintă o jignire, ci un ajutor, întrucât în multe cazuri, homosexualitatea poate fi tratată, iar homosexualul poate reveni la normal cu tratamentul potrivit.”

Cum era de așteptat, comentariile sale au stârnit furia acestora și a susținătorilor din presa laică. Grupul spaniol de lobby pentru homosexuali Colegas l-a acuzat pe cardinal că este „homofob”, afirmând că homosexualitatea nu este „o boală tratabilă”.

Maria Gamez, purtătorul de cuvânt al aripii stângi a partidului PSOE, a spus:

„Aceste declarații nu reprezintă adevăratul vânt al schimbării care vine de la Vatican. Papa Francisc s-a distanțat de aceste teze retrograde, jignitoare și anticonstituționale. Ar trebui să se întrebe dacă un astfel de cardinal ajută în vreun fel procesul de regenerare pe care îl apără.”

Dar afirmațiile venite din partea unui reprezentant al Bisericii Catolice nu sunt neașteptate, întrucât aceleași idei se regăsesc în Catehismul Bisericii Catolice, care cuprinde doctrina morală catolică oficială:

În paragraful 2.357 se spune că „geneza psihică” a homosexualității „rămâne în mare măsură neexplicată”. Cu toate acestea, actele de homosexualitate continuă să existe, fiind „acte de depravare gravă”.

„Tradiția a declarat întotdeauna că actele de homosexualitate sunt în mod esențial niște tulburări. Ele sunt contrare legii naturale. Închid actul sexual față de darul vieții. Nu izvorăsc dintr-o complementaritate sexuală și afectivă adevărată. Nu pot fi aprobate în niciun caz.”

Catehismul catolic mai spune și că toți oamenii sunt chemați să practice virtutea castității. „Castitatea cere o ucenicie a stăpânirii de sine, care este o pedagogie a libertății umane. Alternativa este clară: ori omul poruncește pasiunilor sale și dobândește pacea, ori se lasă aservit de ele.

Arhiepiscopul Sebastián, la cei 84 de ani ai săi, este cea mai în vârstă persoană desemnată de consistoriul din acest an să propulseze prelații în structurile de vârf ale Bisericii Catolice, imediat după Papa, conferind statutul de „principe al Bisericii” și de consilier al Papei. Cardinalul ales a demisionat din funcția de episcop de Pamplona, Spania, în 2007 și trăiește acum în Malaga, pe Costa del Sol. A fost profesor de teologie începând din anii ’60 și rector al Universității Pontificale din Salamanca în 1971.

Publicația britanică Daily Mail susține că remarcile sale sunt „în contrast cu afirmația recentă a Papei Francisc potrivit căreia „Biserica Catolică nu trebuie să-i marginalizeze pe homosexuali”. Papa Francisc a fost numit Persoana Anului 2013 de către revista americană gay The Advocate, după ce acesta a spus unui grup de reporteri, la întoarcerea de la Ziua Mondială a Tineretului în 2013: „Dacă cineva este homosexual, însă îl caută pe Dumnezeu cu bună-credință, cine sunt eu să-l judec?” Însă arhiepiscopul Sebastián a respins interpretarea dată cuvintelor Papei Francisc, subliniind că mesajul Sfinției Sale a fost manipulat de presa laică. „Papa Francisc este o persoană care arată respect tuturor, dar nu trădează sau schimbă învățătura de credință a Bisericii. E una să arăți afecțiune și respect unui homosexual, și altceva să justifici din punct de vedere moral homosexualitatea. Tot ceea ce face este să ofere compasiune și înțelegere și să îi încurajeze pe cei care s-au rătăcit.”

În același interviu de duminică, cardinalul Sebastián se arată îngrijorat că avortul a devenit „normal” în societatea spaniolă. Problema nu este una religioasă, ci pur și simplu ține de „umanismul” fiecăruia, și trebuie să reflectăm dacă femeile ar trebui să aibă dreptul să curme „viața din pântecele lor”.

În 2005, Papa Benedict a emis o directivă prin care le interzicea admiterea la seminariile teologice a celor cu înclinații spre homosexualitate. Această directivă fusese precedată de o scrisoare către toți episcopii din lume prin care li se cerea ca preoții cu tendințe homosexuale să fie îndepărtați imediat din învățământul teologic.

În 2008, Papa Benedict a emis o altă directivă, prin care afirma că homosexualitatea este o afecțiune severă psiho-socială care se răsfrânge asupra întregii ființe într-o asemenea măsură încât persoana respectivă nu poate fi hirotonisită.

Sursă: LifeSiteNews

Traducere:  Simina Bălășoiu


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button