Infidelitate pe chat
Ceea ce începe ca un joc nevinovat poate ajunge să distrugă o familie.
Cineva a spus: „Infidelitatea nu este despre persoana cu care te culci, ci despre cea la care visezi”.
***
A sunat târziu, foarte târziu în seara aceea. Plângea foarte tare. Soțul ei de aproape șaizeci de ani o înșela cu o necunoscută. Da, o femeie pe care el nu o văzuse niciodată, dar de care era sigur că era îndrăgostit. Când ea și-a dat seama care era situația, ei aveau o idilă „nevinovată” pe internet de câțiva ani deja.
La început coincidențele au condus la conturarea unei prietenii. Pe măsură ce au trecut lunile, confidențele i-au dus la un nivel de intimitate ridicat.
Acum el și ea, deși sunt împreună zi de zi, par doi străini, pentru că mai există cealaltă, cea pe care nici unul dintre ei nu o cunoaște, dar care i-a adus în această situație. „O să mă duc să o cunosc, anunță el cu glas răgușit și adaugă: Ea ar veni doar dacă tu nu ai mai fi…” Cât de sfâșietoare e această frază! Într-un singur moment, aceste cuvinte o consumă mai mult decât a făcut-o cancerul cu care s-a luptat ani de zile.
***
Un prieten pe internet la 2000 km distanță. Protagonista noastră este o femeie căsătorită, cu doi copii, credincioasă încă de când era mică. După câteva luni de „îndrăgostire virtuală” a mințit ca să meargă să îl cunoască și să petreacă o săptămână de neuitat, lăsându-i îngrijorați pe cei din familie (sub pretextul că merge să ajute o prietenă care suferise un accident). Dar cum minciuna are picioare scurte, totul s-a terminat cu o criză de cuplu, iar celălalt (de pe chat) a fost uitat cu totul pentru că așteptările erau trecătoare.
***
Un cuplu de nedespărțit, împărțeau totul: locul de muncă, intimitatea, prietenii. Totul era al amândurora, aparent nu existau secrete. Dar după atâtea experiențe de viață împreună, el a părăsit-o. Ea a venit tocmai din America Centrală ca să îl „cunoască” pe prințul care îi cucerise inima pe chat. El le-a prezentat soției și copiilor iubita virtuală și i-a părăsit. A plecat cu ea.
Cum era de așteptat, după o idilă trecătoare, nu a mai rămas nimic. Erau doar doi necunoscuți care au făcut o alegere de moment.
Familia? Ce familie? Reproșurile și certurile s-au încheiat într-o încercare de reconciliere, iar puțina iubire care a mai rămas a fost îngropată într-un munte de suferință, decepție și adulter.
***
Un nou mod de a te îndrăgosti? Poate posibilitatea de a simți că trăiești și de a face ca ca pasiunea din tinerețe să renască, dând falsa impresie că anii nu au trecut? O decizie luată pentru a evita senzația că viața trece pe lângă noi? Oare ne temem că ne vom vedea bătrâni și terminați, fără a mai fi doriți și așteptați de cineva? Oare nu ne dăm seama că este imposibil să te îndrăgostești de cineva pe care nu îl cunoști? În orice caz, ne îndrăgostim de fapt de propriile noastre idealuri – ceea ce vrem noi să credem – mai degrabă decât de cealaltă persoană pe care nu o cunoaștem. Nu își dă seama nimeni că acea relație nevinovată poate să dezlănțuie o catastrofă?
Iată câteva pericole ale unei relații pe chat:
– începe ca un joc nevinovat. O modalitate de a petrece timpul liber. O distracție. Calmează neliniștile de peste zi și oferă o altă perspectivă asupra problemelor. Cea mai bună recomandare este să se aibă grijă căci poate să se transforme într-o capcană periculoasă. Evitați confidențele și destăinuirile asupra vieții voastre private. Nu încurajați iluziile pe care și le face cealaltă persoană, pentru că deși calculatorul va fi oprit, emoțiile vor continua să fie „în priză”.
– Nu este un apanaj al tinerilor. Să crezi că doar cei singuri navighează și caută prietenie și companie pe internet este o greșeală. Chatul nu are limite de vârstă și permite trăirea fără constrângeri a fanteziilor imposibil de aplicat în alt mod. Putem să fim cine vrem și să găsim în celălalt ce dorim. Chatul răpește uneori timpul dedicat serviciului sau activităților cotidiene, dar, mai rău, poate răpi din timpul alocat familiei și persoanelor apropiate. Înainte era doar televizorul, acum concurența s-a diversificat, mijloacele de comunicare ne-au făcut să devenim muți în casele noastre. E rău să conversezi pe chat? Nu, deloc. Dar când neglijăm prioritățile din viața noastră, atunci este dăunător.
– De cele mai multe ori se termină rău. În cazurile pe care le-am gestionat, când relația se înfiripă între două persoane căsătorite, acea prietenie de pe chat care se dezvoltă s-a încheiat prin destrămarea familiilor, trădări, îndatorări din cauza cheltuielilor de deplasare în vederea cunoașterii celuilalt ori note de plată telefonice colosale. Nimeni nu și-a imaginat că acele mici conversații îi va conduce spre altă viață, de cele mai multe ori tristă și mizerabilă, cu soți răniți și familii distruse.
Încheiem cu următoarele considerații: a construi o relație pe chat este ca și cum ai privi frumusețea mării de pe marginea unei prăpăstii; nu lipsește emoția, dar riscul este letal, căci, deși nu implică un contact fizic, este un adulter al emoțiilor.
Amintiți-vă: „Infidelitatea nu este despre persoana cu care te culci, ci despre cea la care visezi”
Sursa: Desarrollo Cristiano
Traducere: Crina Dumitru
Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com
De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.