Încă 2 orașe din SUA au devenit „sanctuare pentru copiii nenăscuți”. Revoluția „pro-viață” ar putea fi declanșată de miile de comunități mici pro-viață.
Cinci orașe din statele americane Texas, New Mexico și Utah s-au declarat „orașe – sanctuar pentru copiii nenăscuți”. Municipalitățile din aceste orașe au adoptat rezoluții sau ordonanțe prin care sunt interzise clinicile de avorturi și/sau descurajate avorturile pe raza orașelor.
Omaha și Naples din Texas sunt ultimele două orașe care au adoptat astfel de prevederi. În Texas în luna iunie a făcut valuri decizia municipalității din orașul Waskom prin care au fost interzise avorturile, cu excepția situațiilor de viol, incest sau risc medical pentru mamă. Chiar dacă răspunderea este doar materială, sancțiunile sunt de natură să descurajeze în mod serios avorturile. Astfel, clinicile și personalul medical care efectuează avorturi sunt pasibili de răspundere materială față toate rudele copilului avortat care vor solicita compensații, cu excepția mamei, inclusiv de plata cheltuielilor de judecată. În prezent, în Texas există zeci de orașe unde locuitorii au adresat petiții autorităților pentru ca localitățile să devină „fără avorturi”.
În martie, autoritățile din Roswell, statul New Mexico, au adoptat o declarație privind avortul în care se afirmă că „viața omeneacă, inclusiv cea fetală, trebuie întotdeauna protejată, iar societatea trebuie să îi protejeze pe aceia care nu se pot apăra singuri”. Declarația recunoaște și salută dreptul furnizorilor de servicii medicale de a refuza să facă avorturi pe motive de conștiință.
În luna mai municipalitatea din Riverton, statul Utah, și-a declarat tot printr-o declarație opoziția față de avort și a propus o listă de măsuri pentru reducerea avorturilor cum ar fi sprijinirea femeilor însărcinate, printre care acoperirea costurilor medicale, educația privind abstinența și planificarea familială, consiliere și sprijin pentru cuplurile/mamele care intenționează să-și crească copiii, consiliere în procesul de adopție și altele.
Inițiativele pro-viață din aceste orașe, cu un număr mic de locuitori, unde viața este altfel decât în nebunia urbană din metropole, ne arată că acolo unde există comunități mici lumea este mult mai unită și mai atașată valorilor pro-viață și pro-familie. Cele 5 orășele, iar ca acestea se pare că sunt sute sau chiar mii, arată că „revoluția pro-viață” poate fi pornită de la acest nivel.