Marşul pentru Viaţă

Înainte și după naștere suntem același om: Studentă medicinistă la Marșul pentru viață de la Rădăuți

de Redacția Stiripentruviata.ro

Anastasia Chirvasă, studentă în ultimul an la Medicină, a mărturisit duminică, la Marșul pentru viață 2024 de la Rădăuți, cum și-a schimbat opinia de la pro-alegere la pro-viață studiind faptele certificate de știință.

„În general, când spunem cuiva aflat în dificultate: Descurcă-te singur, nu facem ceva prea bun”, a spus tânăra, referindu-se la fosta ei atitudine pro-alegere din perioada când credea că este doar problema femeii dacă renunță sau nu la sarcină.

„Am devenit pro-viață când am înțeles ce este sarcina. Sarcina este a femeii, dar sarcina este și cineva distinct de ea. Schimbarea de perspectivă, în cazul meu, s-a produs când am realizat umanitatea copilului nenăscut”, a spus studenta.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Mi-am dat seama de ceva simplu, dar atât de ignorat și chiar contestat. Mi-am dat seama că omul este om din primul moment al existenței sale, cu nouă luni înainte de a se naște și că în toate cele nouă luni este om și nu altceva.”

„Poate părea ciudat că pentru un student la medicină a fost nevoie să parcurgă un progres de înțelegere pentru a-și da seama de aceasta. Etapele de dezvoltare intrauterină le știm de la Biologie: zigot, morulă, blastocist, embrion, făt. Însă nu era o problemă de medicină”, a continuat Anastasia Chirvasă.

„Când am înțeles că acești termeni descriau primele etape ale vieții unui om, am înțeles de ce greșeam când credeam că o femeie însărcinată trebuie să se descurce singură. Am înțeles că o femeie însărcinată este firesc să fie ajutată, pentru că ea ajută tot timpul un alt om, respectiv copilașul din burtică.”

„Acum, etapele dezvoltării sarcinii au căpătat un nou sens și chiar, aș putea spune, au căpătat un sens: el descriu un om înainte de a se naște, așa cum etapele de copil, adolescent, tânăr, matur, vârstnic descriu un om după naștere”, a subliniat tânăra.

„Înainte și după naștere suntem același om. În acest sens, privesc fiecare sarcină ca o minune ce se întâmplă sub ochii tuturor, chiar dacă ascunsă în burtica mamei.”

Anastasia Chirvasă a amintit și câteva cifre din descoperirile științifice recente despre viața intrauterină: în cele nouă luni dinainte să ne naștem, inima ne bate de 54 de milioane de ori, iar celulele care întrețin activitatea cardiacă încep să funcționeze la doar 16 zile după concepție, când majoritatea femeilor nici măcar nu știu că sunt însărcinate.

Marșul pentru viață de la Rădăuți a fost organizat de Protopopiatul Ortodox Rădăuți.

S-au alăturat Asociația Împreună vom învinge Rădăuți, reprezentată de Mădălina Boca, persoană cu nevoi speciale, Școala Postliceală Sanitară din Rădăuți, elevi și profesori, printre care și Directoarea Paula Ciobîcă, Academia de fotbal Mihai Roman, Lodor Construct, Primăria Rădăuți, Așezământul de copii „Sf. Ierarh Leontie de la Rădăuți” și Centrele ELENA din Rădăuți, care oferă consiliere și sprijin pentru părinți și copii.

Marșul pentru viață este evenimentul care încununează seria de manifestări organizate în fiecare lună martie sub genericul Luna pentru viață. Evenimentele își propun să promoveze frumusețea nașterii de copii, umanitatea deplină a omului începând de la concepție și dreptul lui la viață și să conștientizeze societatea cu privire la nevoia de a sprijini mai multe femeile însărcinate.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button