Marşul pentru Viaţă

„Mesaj către politicieni: Prețuiți viața!“ – Florin Ioniță, Marșul pentru viață 2014, Târgoviște

logo2

Pe 22 și 23 martie 2014, în orașele României are loc Marșul pentru Viață 2014, manifestare organizată de asociațiile care apără viața copiilor nenăscuți și valorile familiei. Tema ediției din acest an a Marșului pentru Viață este responsabilitatea, cu accent pe adopție, pe care participanții o propun ca soluție responsabilă și constructivă în caz de sarcină nedorită sau, pur și simplu, ca modalitate de a oferi o șansă mai bună unui copil dintr-o familie care nu are posibilitatea să îl crească. Pentru că evenimentul va fi prilej pentru acțiuni diverse și ample pe tot parcursul Săptămânii pentru viață, 19-25 martie, i-am întrebat pe organizatorii din țară ce program au pregătit cu această ocazie și – nu în ultimul rând – cine sunt și ce-i motivează pe fiecare dintre ei.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

targoviste

Asistentului social Florin Ioniță, căsătorit și tată a doi copii, îi place voluntariatul. Ca absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă-Asistență Socială, a ales în mod firesc să activeze pentru cauzele apărate de creștinii ortodocși. Ca membru al Asociației Provita, participă pe parcursul anului la module educative de promovare a Vieții prin școli și licee, prezentând riscurile practicilor avortive din puncte de vedere diferite – medical, religios, moral, etic.

Ca angajat al Spitalului-Stațiune Pucioasa, din Dâmbovița, a observat o creștere alarmantă a numărului de avorturi, iar asta l-a determinat să se implice activ în organizarea Marșului pentru Viață care are loc anual la Târgoviște.

 

Rep: Cui adresați invitația de a participa la Marș și de ce?

FI: Invitația e deschisă oricărui om care promovează VIAȚA, indiferent de vârstă, rasă, sex, ori religie.

Rep: Ce v-a rămas în minte din anii anteriori?

FI: Mi-a rămas în minte receptivitatea oamenilor, a familiilor tinere in special.

Rep: Credeți că Marșul are ca efect salvarea vieții vreunui copil nenăscut aflat în pericol?

FI: Dacă Marșul Național pune pe gânduri o singură mamă, înseamnă O VIAȚĂ SALVATĂ, iar asta e cel mai important lucru de pe pământ.

Rep: S-a vorbit despre faptul că în România nu există o cultură a adopției. Mamele și familiile aflate în criză de sarcină sau în situații dificile după naștere nu se gândesc să încredințeze copilul spre adopție. Nici statul nu prevede adopția în criza de sarcină, nici societatea nu valorizează actul adopției, părinții adoptivi și copiii adoptați. Ce credeți că se poate face în această privință?

FI: Consider că există o cultură a adopției, deoarece lucrez în acest domeniu. Oamenii, în special familiile care nu pot face copii, își doresc cu ardoare să adopte un copil, însă, ca de fiecare dată, statul pune bariere mari, printr-o birocrație ucigătoare și legi făcute parcă împotriva oamenilor.

Rep: Cunoașteți un caz de adopție care a adus bine în viața tuturor celor implicați – copilul, părinți naturali, părinții adoptivi?

FI: Categoric, o familie sterilă s-a bucurat de adopția unui nou-născut părăsit de mamă în Maternitatea Pucioasa, al cărui Dosar a fost instrumentat de mine, culminând cu Decizia de la DGASPC Târgoviște.

Rep: În statele occidentale, mai ales în SUA, adopția este un mod de viață. Actori și cântăreți celebri adoptă copii, familii obișnuite adoptă un număr foarte mare de copii – uneori chiar mai mare de cinci –, familii care au un copil cu dizabilitate, de exemplu cu Sindrom Down, adoptă alți copii cu aceeași dizabilitate. Cum credeți că s-ar putea dobândi și în societatea românească această deprindere nobilă, de a adopta nu doar atunci când o familie nu are copii, ci de a adopta cu gândul la binele unui copil aflat într-o situație critică?

FI: Fiecare bine pe care îl facem unui copil are cu siguranță ecou în Ceruri. Adopția unui copil, indiferent de situația lui actuală, reprezintă cu siguranță un bine și – de cele mai multe ori – poate salva căsnicii, familii destrămate si, de ce nu, vieți.

Rep: Ce reprezintă pentru dumneavoastră bărbatul, ce reprezintă femeia, ce reprezintă copiii?

FI: Fiecare membru are un rol reprezentativ în nucleul de bază a societății, iar copiii reprezintă totul – împlinire, bucurie, speranță – însuși scopul vieții oricărei familii creștine.

Rep: Ce le-ați cere politicienilor să facă pentru a proteja și a promova viața? În condițiile în care avortul nu ar putea fi total interzis, ce alte instrumente credeți că avem la îndemână pentru a apăra copiii nenăscuți?

FI: Dacă, din nefericire, nu vor putea interzice avortul, cel puțin să încurajeze și chiar să finanțeze campaniile care promovează VIAȚA. E mult mai nobil decât să accepte tacit ori cu indiferență creșterea ratei avorturilor, din rațiuni materiale.

Rep: Care este programul manifestărilor prilejuite de Marșul pentru Viață în orașul dumneavoastră?

FI: Programul manifestărilor Asociației PROVITA Târgoviște, cu prilejul MPV 2014, este următorul:

-Sâmbătă, 22 Martie 2014, ora 11:30: ne strângem pe Platoul „Mihai Viteazu“ din Târgoviște.

-Ora 12:00: pornim Marșul – împărțim pliante, fluturași, materiale antiavort.

-Traseul: Platoul „Mihai Viteazu“, în fața Sindicatelor – Parcul Mitropoliei – Platoul Complex Mondial – Platoul Prefecturii – Monumentul Eroilor – BCR – Catedrala Mitropolitană (aici, cine dorește, participă la Acatistul Sf. Stelian – Ocrotitorul Copiilor).

-Organizatori: ASCOR Târgoviște, PROVITA Târgoviște.

-Participanți: Asociația „Literata“Târgoviște, preoți, medici, elevi și studenți.

Rep: Aveți un mesaj de adăugat?

FI: Mesaj de suflet către politicieni: Dacă aveți un cuvânt de spus în Parlament, inițiați URGENT demersuri de PROMOVARE, SUSȚINERE și chiar SPONSORIZARE a acțiunilor noastre comune, care nu vizează altceva decât prețuirea VIEȚII.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button