Marşul pentru Viaţă

În Luna pentru viață, Arhiepiscopia Iașilor începe construcția Centrului maternal „Sf. Emilia”

de Redacția Stiripentruviata.ro

Pro Vita Iași a anunțat marți, 14 martie, cea mai importantă știre din Luna pentru viață 2023: începerea lucrărilor de construcție la Centrul maternal „Sfânta Emilia” al Arhiepiscopiei Iașilor. Va găzdui femei în criză de sarcină și mame cu copii care sunt victime ale violenței domestice.

„Centrul maternal Sfânta Emilia este pentru mine o datorie morală față de o mamă care, acum 30 de ani mergea spre avort, devastată de actul oribil pentru care se pregătea”, a explicat, pentru Doxologia.ro, Părintele Radu Brînză, coordonator al Departamentului Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.

„Avea ochii plini de lacrimi și de vânătăile făcute de cel care nu o primea acasă decât fără copil. M-a întrebat: «Unde să mă duc, părinte, că nu mă primește acasă?» Atunci nu am avut răspuns. Acum am: Centrul maternal Sfânta Emilia, pentru ca nimeni să nu rămână fără răspuns la această tragică întrebare.”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Centrul va preveni separarea copilului de părinți, fiind organizat pe model familial.

Va ajuta mai multe generații

„Ce face o mamă care se află într-o situație atât de grea încât nu are resursele necesare nici măcar să viseze la ceva pentru pruncul ei? De cele mai multe ori este tentată să își abandoneze copilul sau să avorteze, o încearcă depresia, iar nașterea se transformă dintr-o bucurie în traumă”, explică Raluca Zota, coordonatoarea Centrului maternal „Sfânta Emilia”.

„Această situație afectează nu doar viitorul ei și a copilului, ci se transmite următoarelor generații. Centrul maternal Sfânta Emilia este gândit să formeze un model de familie. Aici o mamă își va regăsi sensul, va prinde putere și va învăța să ia decizii bune. Ea va prinde aripi pentru a putea ulterior să-și învețe propriul copil să zboare.”

Mamele găzduite vor beneficia de servicii de îngrijire, consiliere, sprijin psihologic, suport social și educațional, susținere în orientarea profesională, precum și alte servicii de integrare socială.

Proiectul a început în 2018 și a parcurs până în prezent câteva etape, de la întocmirea actelor de proprietate, alipirea terenului, delimitarea cadastrală, realizarea proiectului tehnic arhitectural, a proiectului de amenajare interioară a centrului, până la realizarea documentației pentru obținerea autorizației de demolare și construcție.

Un club al mamelor

Centrul, situat pe Str. Brândușa nr. 16 din Iași, va avea o capacitate de 8 cupluri mamă-copil, oferind perioade de ședere de maximum 2 ani, cu posibilitatea de prelungire în funcție de necesitate.

Proiectul include un design va reda mediul unui cămin prietenos, al unei locuințe familiale, unde mamele să formeze o comunitate.

Beneficiarele vor crea un club al mamelor și vor fi susținute să dezvolte afaceri de economie socială, să urmeze cursuri de reconversie profesională și să participe la diverse ateliere și evenimente prin care să se reintegreze în societate.

În curtea centrului se va construi și o capelă, unde mamele vor beneficia și de consiliere spirituală.

Finalizarea lucrărilor este preconizată pentru 2025. Valoarea estimată a investiției este de 900.000 euro.


Centrul se află sub ocrotirea Sfintei Emilia, sărbătorită la 1 ianuarie, un model de mamă, care a dat lumii patru sfinți din cei nouă copii: Sfântul Vasile cei Mare, Sfântul Grigore de Nyssa, Sfântul Petru al Sevastiei, Sfânta Macrina cea Tânără.

Crearea Centrului maternal „Sfânta Emilia” reprezintă un act firesc al Departamentului Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor, care, începând din 2011, desfășoară programe și proiecte de salvare și protejare a vieții umane, printre care și Programul „Praesidio”, care sprijină femeile însărcinate aflate în dificultate și pe copiii lor.

Donează aici.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button