familie

Ghiciți cine a interzis homeschoolingul în Germania? Naziștii…

de Paula Popescu

Toată lumea știe cât de mult se opune Germania homeschooligului. Până de curând, majoritatea germanilor nu sesizau însă aceasta. Conceptul de homeschooling a ajuns subiect de dezbatere publică după ce, în 2000, testele PISA au relevat că elevii multor școli publice din „țara lucrului bine făcut” aveau rezultate slabe la matematică, citire și științe. Cu toate acestea, factorii de decizie din această țară nu sunt deloc deschiși ideii de școlarizare la domiciliu.

Câteva exemple:

  • În 2003, Curtea Constituțională a Germaniei a decis împotriva familiei Fritz și Marianna Konrad, care voiau să-și educe acasă copiii. Curtea a explicat că „interesul general al societății” este să evite „apariția de societăți paralele bazate pe convingeri filosofice paralele” și că „societatea are interesul să integreze minoritățile”, ceea ce înseamnă și ca acestea „să nu se autoexcludă”.  În 2006, Curtea Europeană a Drepturilor Omului – CEDO (Konrad v. Germany) a dat dreptate Curții Constituționale a Germaniei, afirmând despre educație că „însăși natura acesteia necesită reglementare de către stat”.
  • În august  2013, familia Wunderlich a pierdut temporar custodia copiilor. Într-o localitate din apropiere de Darmstadt, în landul Hesse, familia tocmai începea prima lecție în sistem homeschooling din noul an școlar când, fără nici un avertisment prealabil, vreo douăzeci de polițiști și asistenți sociali au dat buzna în casă după ce le-au spart ușa cu un berbec. În urma acestui episod, fiica lor cea mai mică a plâns neîntrerupt timp de 11 zile, iar de atunci sora ei mai mare nu a mai râs niciodată. În ciuda precedentului nefavorabil, s-au hotărât și ei să apeleze la CEDO pentru dreptate. Procesul este pe rol la CEDO.
  • În SUA există în prezent familii germane care au cerut azil politic pe motiv că în Germania nu li se permite să-și școlarizeze acasă copiii. Cererea nu li s-a aprobat și riscă deportarea. Ultima lor speranță este la Curtea Supremă SUA, care consideră copiii drept persoane libere aflate în grija și sub tutela părinților lor – spre deosebire de înalta instanță germană, care consideră că de fapt copiii se află sub tutela statului.

Dar lucrurile nu au stat mereu așa. Până în 1920, Germania a fost una dintre țările pioniere în homeschooling. După ce au luat puterea naziștii, în 1938, aceștia au interzis educația acasă, incriminându-o penal. Aveau nevoie de un tineret format(at) de ei…

De altfel, după decizia CEDO în cazul Kondrad vs. Germania (v. mai sus), o publicație conservatoare online titra: „CEDO susține interdicția naziștilor asupra școlarizării la domiciliu”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ceea ce naziștii au făcut în 1938 a fost înrăutățit în 2007, când Curtea Federală a Germaniei (Bundesgerichtshof) a decis că școlarizarea acasă este… o formă de abuz împotriva copilului.

Mai multe informații aici.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button