adolescenţisfaturi pentru tineri

Generația pro-viață își formează liderii

Viitorul României depinde de fiecare copil care așteaptă să se nască și de liderii care înțeleg aceasta.

În prima jumătate a anului 2019 s-au născut cu 12.500 de copii mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Se pare că sumbrele previziuni ale demografilor se confirmă: în următoarele trei decenii, România va fi depopulată, anunță un site de știri, notând lipsa unor politici pro-viață eficiente în România. Vom avea o țară doar de bătrâni în 2060? Câțiva din cei care vor fi vârstnici în 2060 nu vor să stea până atunci cu mâinile în sân, ci să facă ceva, oricât de mic: pe termen mediu și lung, o schimbare de un grad poate pune nava pe altă rută, spre un liman mai bun!

de Stiri pentru viata, Stiripentruviata.ro

Administrația publică și politicile publice sunt făcute de oameni. Pentru ca administrația și politicile publice să vină în sprijinul vieții, adică al nașterii de copii, este nevoie de oameni pro-viață. Oamenii pro-viață apar dacă sunt îndeplinite două condiții esențiale: în primul rând să naștem acești oameni; și în al doilea rând să îi educăm și să-i formăm. Doar astfel vor apărea în societate liderii pregătiți să lucreze cu dăruire și curaj la reconstrucția morală și umană a României.

De câțiva ani, mișcarea Marșul pentru viață România și Republica Moldova a reușit să aducă în atenția societății necesitatea și bucuria de a naște copii. Dar câțiva din liderii mișcării au realizat că, pe lângă acțiunea afirmativă, este nevoie și de demersuri de formare. Astfel, în perioada 1-4 august, la Poiana Brașov, asociațiile Studenți pentru viață și România pentru viață au organizat, în premieră națională, prima școală de vară pentru lideri ,,Viitorul este pro-viață”.

Fiind o școală de lideri, participanții au fost riguros selectați pe baza unui dosar care conținea CV, notele de la școală, recomandarea unui adult și o scrisoare motivațională. Tinerii, proveniți din toate zonele țării și din Republica Moldova, au participat la ateliere, au dezbătut diverse probleme de interes public și au cunoscut persoane cu atitudine asumată pro-viață. De asemenea, au vizionat și discutat filmul artistic „Unplanned” („Neplanificat”), lansat anul acesta în SUA. Scenariul se bazează pe povestea reală a unei angajate care a părăsit industria avorturilor și și-a făcut o organizație pro-viață.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Eliza Maria Cloțea, Președinte Studenți pentru viață, a declarat: „Nu a fost ușor să organizăm școala de vară – prima ediție, un concept nou. Însă acum, uitându-mă la rezultate, sunt extrem de bucuroasă și recunoscătoare. Nu s-a terminat, de abia acum începe munca serioasă, pentru că liderii rămân împreună!”.

„Mă bucur mult că 35 de tineri au avut ocazia să învețe, să primească instrumente de lucru pentru activitățile din comunitățile lor și mai ales că cunoască alți tineri cu preocupări similare, cu care să colaboreze”, subliniază și Alexandra Nadane de la România pentru viață.

O voce limpede, care indică importanța problematicii pro-viață și legătura ei cu păstrarea unității și identității de neam, a venit din Basarabia. Nadejda Usatîi de la Moldova pentru viață, asociația care organizează Marșul pentru viață din Republica Moldova, a declarat:

„Nu este meritul nostru că ne-am născut, ci al mamelor noastre, al părinților și al celor care au fost alături de ele atunci. Avem și noi datoria de a ajuta copiii nenăscuți, care sunt micuți și neputincioși, în pântecele mamelor lor. Niciun bine făcut omului, niciun bine făcut aproapelui, neamului nu se risipește și nu se pierde. Așa spune fișa omului frumos, să faci binele. Astfel trăim armonios unii cu ceilalți, se întăresc legăturile noastre sufletești și putem dăinui ca neam, ca popor”.

Participanții s-au bucurat de prezența unor invitați care au susținut prelegeri și ateliere. Publicistul Cătălin Sturza le-a explicat cum să discearnă manipulările mediatice:

„La ce sunt bune relativa prosperitate economică, dacă trăim într-o Românie în care, în anumiți ani, au fost uciși până la 70-80% dintre copiii unei generații? Fără recunoașterea dreptului fundamental, care este dreptul la viață pentru orice ființă umană, baza edificiului drepturilor omului este șubredă”.

„A fost o surpriză extrem de plăcută să descopăr că există mulți tineri conștienți de importanța și miza apărării adevărului și dispuși să învețe și să se implice, deoarece realizează că familia și dreptul la viață sunt teme fundamentale ale dezbaterii culturale, sociale, politice”, adaugă publicistul.

Sociologul Corina Bistriceanu, mamă a trei copii, a discutat cu tinerii despre familie și căsătorie. Ea a fost uimită de forța morală și caracterul lor:

„Acest lucru este de o importanță crucială astăzi, când tot mai mulți renunțăm la a mai judeca siguri și ne adaptăm la tot ce ni se impune”, mărturisește ea. „Senzația mea a fost de o continuitate care îi leagă pe ei direct de generațiile anterioare, ale bunicilor și străbunicilor lor, de cei pentru care tradiția, familia și credința erau sfinte, și nu de noi, părinții lor, care suntem adesea gata să ne cedăm, în schimbul sațietății materiale și adormirii intelectuale și spirituale, morții și copiii, rădăcinile și viitorul”.

Tinerii au învățat și unii de la ceilalți. Iulian Tomeac, student ieșean, a venit la școala de vară cu experiența vieții într-o familie numeroasă: este cel mai mare din șapte frați, ceea ce i-a consolidat responsabilitatea și perseverența, despre care spune că sunt necesare atât în viața personală, cât și în construirea unei culturi pro-viață.

Maria Pitcovici, o elevă din București, a dat mărturie despre frățiorul ei cu sindrom Down. După diagnosticul pus de medici înainte de naștere, familia ar fi vrut ca mama să avorteze acest copil, al patrulea al ei, dar ea nu a făcut-o. Maria Pitcovici povestește:

„Acum are cinci ani. Este foarte iubitor, vine și mă liniștește când am o problemă, mă ia în brațe și, până nu zâmbesc, nu pleacă de lângă mine. Să știți că nu sunt monștri! Sunt niște copii foarte buni, foarte speciali!”

Din păcate, copiii cu sindrom Down sunt avortați în peste 90% din cazuri.

Participanții au plecat de la întâlnire cu încredere în viitor și cu dorința de a face o mică schimbare în viața și comunitatea lor. De altfel, Corina Bistriceanu spunea cândva că este suficient să educi pro-viață o singură generație, iar cele care urmează vor prelua modelul în mod firesc. Navigatorii știu cel mai bine cât de departe poate duce o schimbare de rută cu un singur grad: pe termen mediu sau lung, aceasta va duce la altă destinație!

Denis Vlad, un tânăr participant la școala de vară, lucrează la o organizație bucureșteană care sprijină femeile în criză de sarcină. El rezumă cel mai bine nevoia de mici schimbări care pe termen lung se pot dovedi mântuitoare:

„Într-o zi, jungla a luat foc și toate animalele fugeau din calea focului. Dar o pasăre colibri tot zbura de la lac la foc cu apă în cioc. La un moment dat, cineva o întreabă: «Ce faci?» La care ea răspunde: «Fac și eu ce pot!» Ajungem să fim dezamăgiți de societatea în care trăim și de oamenii ei, dar uităm că oamenii suntem noi și copiii noștri. Noi, acești tineri, suntem pregătiți să luptăm (după puterile noastre) pentru societatea mult-visată. Noi facem ce putem. Voi?”

FOTO


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button