avort

Fotografii virale ale unei fetițe și ale tatălui ei surprind de ce China este o bombă pe cale să explodeze

china_policy2_810_500_55_s_c1

19 Februarie, 2015 (Bound4Life.com) – În ajunul Noului An Chinezesc, fotografii ale unui tată ce călătorește împreună cu fiica sa ca să-și viziteze bunicii au devenit virale fiind preluate de zeci de bloguri și surse media din toată lumea.

Așteptând pe Aeroportul Internațional din capitala Chinei, Chen Yen s-a legat cu cătușe de fetiță sa ca să se asigure că nu este răpită pentru a fi folosită drept viitoare mireasă.

Image

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

“Am văzut o avertizare a poliției la TV despre traficanți și hoți de buzunare care vor fi mai activi în timpul aglomerațiilor de sărbători” a spun Dl. Chen, conform The Daily Mail. “Nu îmi pasă de hoții de buzunare, dar îmi pasă foarte mult de riscul de a-mi pierde fiica”.

O astfel de imagine sumbră naște întrebarea: cum a ajuns China în această situație? Istoria începe în urmă cu trei decenii, cu o politică guvernamentală din care a rezultat o prevalență a avorturilor în funcție de sex.

Controlul guvernamental strict asupra dimensiunii familiei a cauzat o disproporție serioasă a sexelor din pricina preferinței pentru băieți, în ziua de astăzi fiind cu 33 milioane mai mulți bărbați decât femei. “Pe măsură ce tot mai mulți bărbați rămân necăsătoriți, crește riscul comportamentelor anti-sociale și violente”, notează un raport recent.

Surse media importante precum The New York Times și BBC News au proclamat recent o presupusă schimbare în politica totalitară a Chinei – de la a permite părinților chinezi să aibă un singur copil, la a propune stimulente pentru o nouă politică revizuită care permite doi copii.

Și totuși, realitatea nu este atât de încurajatoare precum ar sugera imaginea “oficială”. Treizeci și cinci de ani de control național al populației au avut un impact incontestabil asupra populației chineze.

Conform declarațiilor fostului Ministru al Sănătății al Chinei, Gao Qiang, ca urmare a acestor politici, China are în prezent o populație cu 400 milioane mai mică. Cu alte cuvinte, China a pierdut mai multe persoane decât populația actuală a Statelor Unite ale Americii, de 321.4 milioane.

Image
Bărbați citind afișe la “piața de căsătorii” în Shanghai

Partidul Comunist Chinez are o istorie lungă de reprezentări false în ceea ce privește regulamentele de planificare familială. Implementată în 1979, Politica unui Singur Copil uzează de avorturi forțate, sterilizare forțată și contracepție forțată pentru a ține în frâu creșterea populației.

În 2013, s-a încercat revizuirea acestei politici printr-o lege chineză care să permită doi copii familiilor în care măcar unul dintre părinți este unicul copil în familia sa. Cu toate acestea, violarea drepturilor omului a persistat.

“Chiar dacă tuturor cuplurilor li s-ar permite să aibă doi copii, nu există nicio garanție că Partidul Comunist Chinez va înceta aplicarea metodelor sale abuzive de impunere”, susține Reggie Littlejohn, activistă pentru drepturile omului și fost avocat.

Descriind metodele violente care continuă de decenii, Littlejohn declară: “Femeile care rămân însărcinate fără să aibă permisiune vor fi în continuare luate cu forța din casele lor, legate de mese și forțate să avorteze copiii pe care și-i doresc, până și în luna a nouă a sarcinii.”

Conform ultimului raport al Comisiei Congresional-Executiva din China (Congressional-Executive Commission on China) regulamentele de planificare familială din 22 din cele 31 de provincii ale Chinei instruiesc explicit la aplicarea metodelor coercitive, cum ar fi avortul forțat, ca remediu pentru problema sarcinilor neplanificate.

“Avocații pro-alegere și pro-viață susțin în unanimitate: Nimeni nu ar trebui supus avortului forțat, pentru că nu este o opțiune”, concluzionează Littlejohn, care militează pentru dreptate prin Drepturile Femeii Fără Frontiere.

Image
Cu sute de milioane de avorturi, pierderea de vieți în China este copleșitoare

Preferința familiilor chineze pentru copii de sex masculin a devenit subiectul unei expoziții de artă în New York, în 2014, când artistul Prune Nourry a încercat să atragă atenția asupra injustițiilor care încalcă drepturile omului prin controlul populației.

“A milita pentru valoarea fiecărei vieți este o cauză care poate schimba cultura Chinei”, spune Matt Lockett, Director Executiv al Bound4LIFE Internațional, implicat în mai multe națiuni la nivel global. “O mișcare de rugăciune a început deja, ce luptă pentru viața cu aceeași determinare ca și a acestui tată care își protejează fiica în aeroport.”

Un interviu recent cu Reggie Littlejohn dezvăluie realitatea aspră pe care o înfrunta părinții chinezi:

 

Marisa Lengor Kwaning este scriitor, editor și analist pe politici de sănătate, care locuiește în Washington, D.C. A lucrat în domeniul sănătății publice, managementul dezastrelor și politici de sănătate domestice și străine. Ea a obținut diploma de Master în Politici Publice la Universitatea George Mason și în prezent este consultant la Final Draft: Writing Services.

Traducere: Monica Licareti

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button