familie

FOTO. Primăria Sectorului 4 a sprijinit financiar deschiderea unei grădinițe în satul Mahala, Cernăuți

de Redacția Stiripentruviata.ro

În data de 14 noiembrie 2019, în comuna Mahala, Raion Noua Suliță, Regiunea Cernăuți, a fost inaugurată grădinița „Universul Prichindeilor”, instituție preșcolară de învățământ cu procesul de instruire în limba română, fiind a patra grădiniță inaugurată în localitate în ultimii zece ani. Aceasta constituie o nouă investiție importantă pentru comunitatea locală în infrastructura de educație, informează pagina de Facebook a Consulatului General al României la Cernăuți.

În cinstea acestui eveniment, autoritățile locale ale comunei Mahala, în frunte cu doamna Primar Elena Nandriş, au organizat o manifestare de suflet, cu participarea administrației publice raionale, locale, preoți, părinți și copii dar și a mai multor delegații din România, Republica Moldova și Ucraina.

La ceremonia de deschidere au fost prezente delegații din România, de la consiliile locale și școli partenere cu Primăria Mahala, respectiv: delegația Primăriei Adunați, județul Prahova, în frunte cu domnul primar Octavian Negoiței, delegația primăriei Târgu Ocna, condusă de către domnul Primar Silaghi Ștefan, delegația comunei Berchișești, secretar domnul Ștefan Chelariu și jurnalista Daniela Lungu de la postul de televiziune locală din Bacău, „Acum TV KIT”.

Din Republica Moldova a fost prezentă la eveniment delegația Primăriei localității Parcova condusă de către domnul primar Marcel Snegur.
Administrația Regională Noua Suliță a avut ca reprezentanți pe șefa instituției, doamna Carina Pop, șefa Secției de învățământ a Raionului Noua Suliță, doamna Angela Dovganiuc precum și consilierii regionali Gheorghe Boiciuc, Ștefan Sainciuc cât și consilieri locali din cadrul Primăriei Mahala.
De asemenea au fost prezente, directoarele gradinițelor de copii preșcolari „Lumea copiilor”, „Castelul fermecat” și „Îngerașii” cât și conducerea Școlilor Mahala, director Nica Ina și Școala Ostrița –Mahala, director Maria Mihălcean.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În discursul de deschidere al manifestării, doamna primar Elena Nandriş a oferit diplome de merit tuturor celor care au contribuit la construirea acestei instituţii de învătământ, printre care şi domnului Primar al Sectorului 4, Daniel Bălută pentru contribuţia in valoare de 50 000 euro (nu a fost prezent la acest eveniment).

Consulatul General al României la Cernăuți a fost reprezentat de către doamna Irina Loredana Stănculescu consul general, care a adresat un mesaj de felicitare autorităților locale pentru frumoasa inițiativă Primarului Sectorului 4, Daniel Băluță, pentru aportul considerabil pe care l-a adus în construirea grădiniței și a oferit celor mici diverse cadouri constând în cărți de colorat și povești în limba română, creioane colorate şi jocuri lego.


Nota redacției: Românii de pe teritoriul Ucrainei sunt profund afectați de noile legi ale limbii și educației din această țară. Fostul președinte, Petro Poroșenko, a promulgat Legea educației la 25 septembrie 2017, care abolea dreptul minorităților la învățământ în limba maternă în școlile publice din Ucraina. Pentru români, aceasta reprezintă o restrângere de drepturi, având în vedere că ei învață în școlile construite de ei înșiși în comunitățile lor, fiind populație autohtonă din moși-strămoși în Bucovina de Nord, Transcarpatia și Odesa, regiuni istorice românești. În pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, care a cerut examinarea Legii educației de către Curtea Constituțională, aceasta va intra în vigoare la anul, în 2020. Anul acesta a intrat în vigoare și Legea privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat, care obligă la folosirea limbii ucrainene în administrație, educație și cultură, presă și publicitate, în relațiile de muncă și în furnizarea de servicii – inclusiv servicii medicale și din sectorul privat. Informațiile noastre sunt că, de exemplu, în Transcarpatia, adică Maramureșul istoric, nu mai există nicio grădiniță cu predare în limba română. În absența unei strategii coerente a statului român de sprijinire a românilor din Ucraina, orice inițiativă de sprijinire a lor, ca să-și păstreze identitatea, este binevenită.

Galerie foto


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button