valorile familiei

Familia, în contextul crizelor actuale / Întâlnirea CROCEU de la București

croceu

Agenția de știri Basilica, 20 mai 2014

Între 16 și 18 mai 2014, Comitetul Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (în limba engleză, Committee of Representatives of Orthodox Churches to the European Institutions – CROCEU)1 s-a reunit în București, la invitația Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Tema centrală a discuțiilor a fost Familia, în contextul crizelor actuale. Întâlnirea a adus laolaltă membri ai CROCEU, reprezentanți ai Guvernului României și ai mai multor instituții ale Uniunii Europene, precum și angajați ai Administrației Patriarhale.

În cuvântul inaugural, PF Părinte Daniel a amintit de „grija, responsabilitatea, prețuirea și mai ales sprijinul pe care Biserica le acordă familiei, care trebuie să facă față astăzi multiplelor provocări, dar și multiplelor crize din societatea europeană actuală”. Apoi, în încheiere, Preafericirea Sa a subliniat faptul că „familia este o realitate sacră, o împlinire a ființei umane în starea de comuniune de iubire generoasă, având vocația sfântă de a fi conlucrare vie a omului cu Dumnezeu-Creatorul vieții naturale terestre, pentru a dobândi viața eternă, cerească, în iubirea eternă a lui Dumnezeu”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Toate intervențiile au reflectat duhul perioadei liturgice în care ne aflăm, când creștinii sunt chemați să trăiască în lumina nădejdii și a dragostei, adusă de Hristos cel înviat din morți. Fără nici un gând de populism, s-a constatat că atât proiectele cât și activitățile de sprijinire a familiei aflate deja în curs de desfășurare justifică speranța că mult mai multe pot fi făcute – și vor fi făcute – în folosul semenilor noștri.

A fost pus în evidență faptul că lucrarea pastorală a Bisericii în contextul dificil actual trebuie orientată în două mari direcții. Pe de o parte, să cultive speranța în oameni, încurajându-i să-și reconsidere stilul de viață și să se adâncească în relația cu Dumnezeu. Pe de altă parte, Biserica trebuie să facă tot ce-i stă în putință pentru a-i ajuta material pe cei mai săraci, în vederea asigurării unui nivel de trai decent  pentru ei și familiile lor.

În mai multe rânduri a fost amintită crucea grea pe care atât de mulți dintre noi trebuie să o poarte din pricina sărăciei, a unui viitor plin de incertitudini, excluziunii sociale, migrării etc. S-a atras atenția asupra faptului că implementarea eficientă a oricăror politici vizând ameliorarea situației este condiționată de identificarea unui mecanism bine pus la punct. În egală măsură, avem mare nevoie de conducători morali și onești, care să apere cauza solidarității între persoane, familii și societăți. Participanții au căzut de acord asupra faptului că e nevoie de efortul concertat al cât mai multor factori pentru a veni în ajutorul celor mai săraci membri ai societății, care își duc suferințele și lipsurile în tăcere, neputincioși și neascultați de nimeni, spre deosebire de cei care se plâng doar pentru că au pierdut o oarecare parte din ceea ce dețineau.

În a doua parte a întâlnirii, membrii CROCEU au făcut o evaluare a muncii de până acum, fixând totodată principalele direcții și prioritățile pentru perioada următoare. Oaspeții străini au făcut apoi câteva vizite în cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor, având astfel oportunitatea de a cunoaște mai îndeaproape lucrarea pastorală și misionară a Bisericii Ortodoxe Române, cu greutățile și provocările ei.

Programul a culminat în ziua de duminică, 18 mai 2014, cu săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Patriarhală din București.

București, 18 Mai 2014

Comitetul Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană

***

1.Membrii CROCEU prezenți la întâlnire au fost: ÎPS Părinte Mitropolit Emanuel al Franței (Patriarhia Ecumenică de Constantinopol), ÎPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, și Pr. Sorin Șelaru (Patriarhia Română), PS Părinte Episcop Porfirie de Neapolis (Biserica Ciprului) și ÎPS Părinte Mitropolit Atanasie de Achaia (Biserica Greciei).



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button