castitateeducaţie sexuală

Există o relație între educația pentru abstinență și o promiscuitate scăzută în rândul adolescenților

abstinenta
foto: http://www.freedigitalphotos.net

de Kathleen Gilbert, LifeSiteNews, 1 februarie 2010

Potrivit unui studiu publicat de Asociația Americană de Medicină în numărul din februarie al revistei „Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine”, educația teoretică despre abstinență a dus la scăderea procentului de contacte sexuale în cazul adolescenților afro-americani, care manifestă o predispoziție ridicată în acest sens.

Un colectiv de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania, condus de John B. Jemmott III, a realizat un studiu randomizat controlat pentru a evalua un program teoretic de opt ore despre abstinență care își propunea să reducă numărul de contacte sexuale.

Studiul a constatat că probabilitatea de a mai avea contact sexual a scăzut cu 15% în rândurile adolescenților care au participat la program față de cei care au luat parte la cursuri ce promovau utilizarea prezervativelor sau care nu au făcut deloc educație sexuală la școală.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În cadrul studiului, 662 de adolescenți afro-americani (cu vârsta medie de 12,2 ani) au fost distribuiți aleatoriu într-unul din următoarele patru programe: educație pentru abstinență; educație pentru sex protejat, care își propune creșterea gradului de utilizare a prezervativului; educație sexuală comprehensivă, care își propunea atât prezentarea de informații despre actul sexual, cât și despre utilizarea prezervativului; educație pentru sănătate, care abordează teme fără legătură cu comportamentul sexual.

Cercetătorii au urmărit apoi gradul de implicare în activitate sexuală raportat de subiecți în următoarele 24 de luni de evaluare de după participarea la unul din programele menționate. Ei au descoperit că probabilitatea de a mai avea contact sexual în această perioadă a fost astfel: de 33,5% la cei care au făcut educație pentru abstinență; de 48,5% la cei care au făcut educație pentru sănătate; de 52% la cei care au făcut educație pentru sex protejat; și de 42% la cei care au participat atât la modulele de educație pentru sex protejat, cât și la cele de educație pentru abstinență.

În plus, în perioada de trei luni dinaintea celei de evaluare de 24 de luni, doar 20,6% dintre participanții la programul de educație pentru abstinență au relatat că au întreținut relații sexuale, față de 29% în cazul participanților din celelalte grupuri. După educația pentru abstinență nu s-a modificat procentajul celor care folosesc prezervativul. S-a mai constatat o legătură între programele de opt și 12 ore de educație sexuală comprehensivă (care include informație despre actul sexual, despre sexul protejat și contracepție) și relatările despre reducerea numărului de parteneri multipli.

Autorii studiului, care a fost finanțat de Institutul Național de Sănătate Mentală, au concluzionat că programele de educație pentru abstinență „pot face parte din melanjul” de metode care pot reduce incidența bolilor cu transmitere sexuală în rândul adolescenților.

Liderii mișcării pro-viață din SUA, citați de LifeSiteNews.com, au salutat studiul și consideră că rezultatele sale reflectă o abordare rezonabilă pentru inițiativele de educație sexuală. „Știm de mulți ani că predarea abstinenței schimbă vieți”, a spus Leslee Unruh, fondatoarea organizației National Abstinence Clearinghouse. „Educația pentru abstinență abordează persoana ca un întreg, învățându-i pe tineri să se respecte, să-și stabilească țeluri, să evite comportamentul riscant și să aibă un viitor sănătos”. Și Wendy Wright, de la Concerned Women for America a remarcat: „Încă o dată, știința validează un adevăr moral – că promovarea castității are drept rezultat o viață mai sănătoasă”.

Wright a mai declarat: „Singurii care vor fi dezamăgiți de aceste rezultate – că încurajarea abstinenței îi face pe tineri să se abțină de la relații sexuale – sunt cei care ar profita de pe urma acestei stări de fapt. Prea mulți adulți își câștigă existența sau caută justificare pentru propriul comportament nepotrivit încurajând copiii să fie activi sexual”.

Tony Perkins, de la Family Research Council, consideră nefericit faptul că „Administrația actuală și Congresul American au înlocuit educația pentru abstinență cu programe de educație sexuală care susțin un comportament sexual riscant, ale cărui consecințe le suferă copiii și adolescenții”.

Urmând recomandările bugetare ale Președintelui Obama de anul trecut, Congresul a votat tăierea a 99 de miliarde de dolari din fondurile alocate educației pentru abstinență și a alocat mai multe fonduri inițiativelor educaționale bazate pe contracepție.

Guvernul nu promovează consumul de droguri sau consumul de alcool în rândul minorilor și nu ar trebui să promoveze nici comportamentul sexual riscant”, a declarat Perkins. „Dovezile arată clar că abstinența sexuală este cel mai sănătos comportament pentru tineri”.

Traducere: Adina Serediuc

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

În măsura posibilităților dumneavoastră, vă rugăm să sprijiniți financiar acest sait.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button