Educația adolescenților: E important să păstrăm relația cu ei
de Pr. Petru Kolomeițev
E foarte important ca în orice împrejurări să rămâneți de partea copilului vostru și doar de pe acea poziție să căutați pricina problemelor care apar. Dacă adolescentul nu o să creadă în compasiunea și înțelegerea noastră, el riscă să ajungă în situații foarte periculoase.
Un adolescent a încetat să mai meargă la școală. În fiecare dimineață ieșea la timp din casă și se întorcea tot la timp, dar vremea orelor o petrecea pe unde se nimerea. Când părinții au aflat de chiulurile lui și au început să elucideze cauza, s-a dovedit că vinovat pentru tot era un coleg dintr-o clasă mai mare, care prinsese pică pe eroul nostru și-l alesese drept victimă. Împreună cu toți amicii, îl pândeau pe băiat și îl băteau în mod regulat.
În loc să-i atragă pe părinți de partea sa, copilul a creat un sistem întreg de minciună, deoarece era absolut convins că situația nu se va rezolva în folosul lui. Când părinții i-au cerut explicații, nu le-a putut spune nimic. Era imposibil să le spună ceva, fiindcă părinții vorbeau pe un ton atât de categoric. Ei erau convinși că, de vreme ce copilul minte, înseamnă că a pus la cale ceva rău. Copilul le-a simțit neîncrederea și nu le-a putut explica nimic.
Această prejudecată a părinților, cum că odraslele lor sunt vicioase, nu numai că nu-i lasă pe adolescenți să comunice cu ei în mod nesilit și sincer, ci nici pe părinți nu-i lasă să înțeleagă că problema nu e acolo unde o caută ei.
Pr. Petru Kolomeițev, Sufletul adolescentului. Ghid antistres pentru părinți, Editura Sophia, p. 25, 26