adolescenţi

Educația adolescenților: E important să păstrăm relația cu ei

de Pr. Petru Kolomeițev

E foarte important ca în orice împrejurări să rămâneți de partea copilului vostru și doar de pe acea poziție să căutați pricina problemelor care apar. Dacă adolescentul nu o să creadă în compasiunea și înțelegerea noastră, el riscă să ajungă în situații foarte periculoase.

Un adolescent a încetat să mai meargă la școală. În fiecare dimineață ieșea la timp din casă și se întorcea tot la timp, dar vremea orelor o petrecea pe unde se nimerea. Când părinții au aflat de chiulurile lui și au început să elucideze cauza, s-a dovedit că vinovat pentru tot era un coleg dintr-o clasă mai mare, care prinsese pică pe eroul nostru și-l alesese drept victimă. Împreună cu toți amicii, îl pândeau pe băiat și îl băteau în mod regulat.

În loc să-i atragă pe părinți de partea sa, copilul a creat un sistem întreg de minciună, deoarece era absolut convins că situația nu se va rezolva în folosul lui. Când părinții i-au cerut explicații, nu le-a putut spune nimic. Era imposibil să le spună ceva, fiindcă părinții vorbeau pe un ton atât de categoric. Ei erau convinși că, de vreme ce copilul minte, înseamnă că a pus la cale ceva rău. Copilul le-a simțit neîncrederea și nu le-a putut explica nimic.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Această prejudecată a părinților, cum că odraslele lor sunt vicioase, nu numai că nu-i lasă pe adolescenți să comunice cu ei în mod nesilit și sincer, ci nici pe părinți nu-i lasă să înțeleagă că problema nu e acolo unde o caută ei.

Pr. Petru Kolomeițev, Sufletul adolescentului. Ghid antistres pentru părinți, Editura Sophia, p. 25, 26


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button