Editorial: Despre Sarah Palin, frică, avort, adevăr și cum să salvezi 96% dintre copiii cu Sindrom Down / Revista „Pentru viață” nr. 4 – Primăvara 2015
de Alexandra Nadane, Președinte Studenți pentru Viață
THE woman
În 1964 se naște într-o familie cu patru copii. În liceu este conducător de joc în echipa de baschet feminin, cu care câștigă, la 18 ani, în 1982, Campionatul Statului Alaska. În același an se înscrie în Partidul Republican. În 1984, la 20 de ani, ocupă locul trei la concursul de frumusețe Miss Alaska. În 1996, la 32 de ani, devine primar al orașului Wasilla. În 2004 i se propune să candideze pentru Senatul SUA, dar refuză, la cererea fiului său cel mai mare, îngrijorat că mama lui nu se va mai putea ocupa de copii. În 2006, la 42 de ani, devine cel mai tânăr guvernator al statului Alaska și prima femeie aleasă în această funcție. În 2008, este candidată la funcția de vicepreședinte al SUA. În 2014 lansează canalul de știri online Sarah Palin Channel.
Sarah Palin este o femeie celebră în SUA. În ea sunt prezente caracteristici care pentru unii sunt ireconciliabile. Frumoasă, deșteptă, bogată, celebră, cu cinci copii, pro-castitate până la căsătorie, fidelă soțului, pro-viață 100% și anti-avort 100%, om politic, sportivă, religioasă, om de media…
O fi THE woman, femeia perfectă, care are parte în viață numai de bine, fără probleme, necazuri, lipsuri, frustrări?
Al cincilea copil are Sindrom Down
În 2008, la 44 de ani, în perioada campaniei electorale pentru vicepreședinte SUA, aflată în afara graniței statului Alaska, la o conferință despre petrol și gaze naturale, a aflat că al cincilea copil, cu care era însărcinată, avea Sindrom Down.
Reacția? „Pentru doar o clipă, mi-a trecut prin minte că nimeni nu mă cunoștea acolo unde eram. Nimeni nu ar fi știut. M-am gândit cât de ușor ar fi fost. Era ușor poate să mă gândesc să schimb această situație… Nimeni nu ar fi știut.”
Deci nu e femeia perfecta, se clatină și ea! Acum să vedem, ce face în episodul „probleme în paradis”? E ușor să le spui altora să nu avorteze copilul cu Sindrom Down, dar când e vorba de tine?
A simțit că lumea s-a oprit în loc. „M-am gândit: «Doamne, sper că știi mai mult decât mine despre asta, fiindcă eu nu știu cum o să mă descurc!»”, a povestit ea. „O femeie ar putea alege soluția ușoară (avortul), pentru a elimina problema, în loc să înțeleagă că fiecare copil vine cu un scop. Fiecare are destinul său. Și în lumea noastră acesta poate fi unul bun. Mi-am păstrat convingerea aceasta”.
Adevărul despre viața alături de un copil cu Sindrom Down
Într-un articol publicat în 2012 în revista Newsweek, Sarah Palin a spus: „Rugăciunile mi-au fost ascultate și mi s-a dat o bucurie mai mare decât aș fi putut vreodată să înțeleg, în felul meu superficial. Da, ne confruntăm cu temeri și dificultăți în plus, dar copiii noștri sunt o binecuvântare, iar restul lumii pierde neștiind aceasta”.
Unele zile cu Trig, cel de al cincilea copil, sunt mai dificile și își face mereu griji cu privire la viitorul lui, „însă nu aș da aceste dificultăți niciodată în schimbul confortului sau absenței lor. Dumnezeu a știut ce face când ne-a binecuvântat prin Trig.”
Ce trăiește ea nu este o excepție. Scenariile pe care și le fac oamenii când aud de copii cu nevoi speciale sunt de multe ori foarte departe de realitate. Studii realizate de Spitalul de Copii din Boston în 2011 pe un eșantion de 2.044 de părinți și familiile acestora arată că:
– 79% din părinți au o perspectivă mult mai pozitivă asupra vieții datorită copiilor lor cu Sindrom Down
– 94% dintre frații copiilor cu Sindrom Down îi iubesc și se mândresc cu ei
– 99% dintre persoanele cu Sindrom Down se simt fericite
– 97% dintre persoanele cu Sindrom Down sunt mulțumite de cine sunt
– 96% dintre persoanele cu Sindrom Down sunt mulțumite de cum arată.
Cum să salvezi 96% dintre copiii cu Sindrom Down
Și totuși, care e secretul? Cum cade Sarah Palin în picioare și în vreme de pace, și în vreme de furtună?
Întrebată dacă a decis să nu facă avort doar pentru a rămâne fidelă convingerilor sale pro-viață, a răspuns că decizia nu a fost motivată „politic”: „Am rămas doar fidelă promisiunii că totul se aranjează când alegi viața. Pot spune cu certitudine că aceasta a dat roade în viața mea”.
Secretul ei este simplu: a ales drumul adevărului și are certitudinea că, drumul fiind cel corect, la fiecare problemă vor exista soluții. Așa că merge hotărâtă înainte.
Ce nu a știut să rezolve ea, a avut încredere ca se va rezolva cumva. Și așa s-a întâmplat. De exemplu, nu a știut cum să le spună celorlalți copii despre diagnosticul frățiorului. „Nu am aflat că are Sindrom Down decât în ziua în care s-a născut”, a spus Willow, fetița lui Sarah, pe atunci în vârstă de 14 ani. „Așa că ne-am cam șocat. Dar nu ne-a păsat prea mult. Tot fratele nostru rămâne”.
Și-a lipit pe mașină un autocolant pe care scrie: „Puștiul meu are mai mulți cromozomi decât al tău” (persoanele cu Sindrom Down au 47 de cromozomi în loc de 46).
Când Richard Dawkins a declarat, în 2014, că este imoral să nu avortezi dacă afli că o să ai un copil cu Sindrom Down, Sarah Palin i-a răspuns postând 11 fotografii cu Trig pe pagina sa de Facebook, împreună cu următorul mesaj:
D-le Dawkins,
V-aș invita să-mi cunoașteți fiul dacă mi-ați promite să veniți cu mintea, ochii și inima deschise pentru un fel unic de absolută frumusețe.
Dar, pe lângă rugămintea către dumneavoastră de a fi tolerant, va trebui să-l avertizez și pe Trig să fie tolerant, deoarece s-ar putea să vă privească în mod superficial ca pe un tip stânjenitor. Mă voi asigura, totuși, că se va purta politicos!
Cu dragoste,
Sarah Palin & familia
Să le spunem tuturor răspicat: Fiecare viață este un dar! Alegeți viața și toate problemele își vor afla răspunsul.