familieMarxism cultural

Drept la replică al Coaliției pentru Familie către ziarul Adevărul: Inițiativa cetățenească nu va afecta familiile monoparentale și nu va restrânge niciun drept existent

Press-Release-group-of-microphones_2-1

Coaliția pentru Familie, 29 martie 2017

DREPT LA REPLICĂ

În legătură cu articolul „Chiulul sau Constituția? De ce a făcut PSD pasul în spate pe definiția familiei tradiționale. Cernea: Niciun partid nu se opune acestui referendum homofob” („Adevărul”, 29 martie 2017) [1]

Coaliția pentru Familie face următoarele precizări, pe care solicită redacției „Adevărul” să le facă publice pe website-ul adevarul.ro:

  1. Nu este pentru prima dată când, în decursul documentării, redactorii omit să solicite punctul de vedere al actorilor principali ai acestei inițiative legislative, adică inițiatorilor ei. Deși obligația ce le revine în acest sens este cât se poate de clară, fiind chiar una dintre îndatoririle lor esențiale, jurnaliștii continuă să se abată grav de la normele deontologice. În schimb, solicită opinii de la persoane care nu au nici un fel de legătură cu proiectul de revizuire a Constituției! Și, ca un făcut, toate aceste persoane sunt oponente ale revizuirii!
  2. Se fac afirmații eronate cu privire la unele dintre efectele inițiativei legislative de revizuire: inițiativa ar „restrânge conceptul de familie” și astfel ar „lăsa fără protecție constituțională familiile monoparentale”.

Această afirmație tendențioasă apare chiar din al doilea paragraf al articolului, unde se precizează „Inițiativa cetățenească de modificare a Constituției, prin care familia este definită ca uniunea dintre un bărbat și o femeie” – și continuă după intertitlurile 2 („Mamele singure nu vor mai fi ocrotite”) și 3 („România riscă suspendarea votului de la Consiliul Europei”) cu declarații luate președintei APADOR-CH și respectiv deputatului Gabriel Andronache, autorul unui amendament pe care chiar și colegii d-sale de partid din Comisia Juridică l-au respins.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În primul rând atragem atenția că inițiativa NU urmărește „definirea familia ca uniunea între un bărbat și o femeie”, ci clarifică definiția căsătoriei ca act juridic care stă la baza întemeierii familiei!

Distincția este deosebit de importantă întrucât, conform tezei a 3-a din același aliniat 1 al art. 48, teză care nu va fi atinsă de revizuire, familia se întemeiază și pe faptul biologic al descendenței, respectiv pe raportul juridic (drepturile și obligațiile) izvorât din calitatea de părinte. De asemenea, conform alin. 3 al aceluiași art. 48 din Constituție, „Copiii din afara căsătoriei sunt egali în fața legii cu cei din căsătorie”. De unde rezultă, deci, eliminarea familiilor monoparentale de sub protecția legii fundamentale – sau discriminarea mamelor singure?!

După revizuire, statul va continua să acorde aceeași ocrotire și aceleași drepturi copiilor crescuți de un singur părinte, de doi părinți necăsătoriți sau de oricare rudă care are acest drept (bunici etc.) ca și celor crescuți de ambii părinți căsătoriți și să recunoască relațiile dintre aceștia ca relații de familie, așa cum o face și în prezent prin Constituție și prin legislația în vigoare.

Singura „formă de familie” care nu primește și nu poate primi recunoaștere este aceea întemeiată pe uniunea între două persoane de același sex, acesta fiind de fapt motivul opoziției furibunde la proiectul de revizuire și nu grija față de familiile monoparentale, care au intervenit în retorica APADOR, Accept ș.a. doar de câteva luni, de când acestea au sesizat că pot specula, fără scrupule, o categorie socială vulnerabilă pentru a-și atinge scopurile!

De altfel, afirmațiile reprezentantei APADOR-CH și ale deputatului Andronache sunt contrazise chiar de decizia (nr. 580/2016, unanimă) Curții Constituționale privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției: „Propunerea de modificare a art. 48 alin.(1) din Constituție se referă exclusiv la dreptul la căsătorie și relațiile de familie ce rezultă din căsătorie. Alte drepturi fundamentale […] nu sunt puse în discuție de inițiativa de revizuire.” (para. 44) [2]

Așadar, revizuirea Constituției propusă de cele 3 milioane de cetățeni semnatari ai inițiativei legislative nu anulează nici un drept existent!

Dacă autoarea s-ar fi documentat cu privire la discuțiile care au avut loc în Comisia Juridică asupra amendamentului d-lui deputat Andronache, ar fi aflat că aceste aspecte au fost lămurite.

În condițiile în care de mai bine de 2 săptămâni am difuzat intensiv, prin intermediul website-ului propriu și prin trimitere directă presei, inclusiv publicației „Adevărul”, poziția noastră [3] prin care demontam această pretinsă vulnerabilitate a proiectului de revizuire, găsim absolut inadmisibil că se insistă pe propagarea unei teorii lipsită de orice fundament juridic și sociologic și, mai grav, că se omite, ca și cum nu ar exista, poziția Coaliției pentru Familie.

Regretăm că „Adevărul” demonstrează din nou părtinire și lipsă de onestitate în reflectarea parcursului inițiativei legislative a cetățenilor de revizuire a Constituției României.

Vă solicităm respectuos să publicați aceste precizări absolut necesare, pentru a dovedi buna credință în informarea corectă a publicului cu privire la acest subiect.

 

Cu stimă,

Biroul de presă al Coaliției pentru Familie

[1] http://adevarul.ro/news/eveniment/chiulul-constitutiaa-facut-psd-pasul-spate-definitia-familiei-traditionale-1_58da99665ab6550cb8c10638/index.html

[2] http://www.coalitiapentrufamilie.ro/docs/decizie-ccr-casatorie.pdf

[3] http://coalitiapentrufamilie.ro/2017/03/13/familia-monoparentala-este-si-va-fi-recunoscuta-si-ocrotita-si-dupa-referendumul-de-revizuire-constitutiei/

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button