Marxism culturalopinii

Teodor Baconschi: „Mă străduiesc să pricep flama progresistă. Dacă n-ai apucat comunismul, nu-ți explici, la 20 sau 30 de ani, de ce suntem decalați față de alte state-membre”

de Teodor Baconschi, Facebook

Mă străduiesc să pricep, cu empatia necesară, flama progresistă. Dacă n-ai apucat comunismul, nu-ți explici, la 20 sau 30 de ani, de ce suntem decalați față de alte state-membre.

Primul impuls e să stabilești o relația cauzală între trecut și prezent. De unde să vină înapoierea, dacă nu din trecut? Apoi, pe net, prin smartphone, dai de site-uri și bloguri sau pagini online ale unor publicații occidentale mainstream, care-ți predică un ideal de progres social: o lume fără ierarhii, fără discriminări, fără nedreptăți: sună grozav!

N-ai acumulat suficientă experiență pentru a înțelege ce nu se schimbă în om (vanitatea, răutatea, invidia, comoditatea intelectuală, spiritul de turmă, de pildă). Ești convins că ți-ar conveni să fii egalul tuturor…

N-ai avut parte de o școală bună, ci de una mediocră, autoritară, inerțială, depășită în raport cu tot ce afli despre societățile apusene.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Nu cunoști aproape nimic despre religia părinților tăi, ignori – căci e greu să recuperezi – imensa informație legată de cele două milenii creștine. Vezi doar exteriorul unor ritualuri opace, bizare.

E absolut firesc, atunci, să devii militantul unei cauze aparent nobile, mai ales că nu-i detectezi doza de utopie și legătura perversă cu ideile care au provocat cataclismul nazist și comunist, în ”străvechiul” veac 20.

Tu simți doar o Românie strâmb alcătuită, plină de impostori cu succes, de clișee și ticăloșii (în presă, politică, sănătate etc). Adulții mai bătrâni decât tine apar ca niște piedici în calea dorinței tale legitime de a schimba această stare de lucruri.

Mai târziu, gândirea ta se va dezvolta, vei înțelege condiția umană printr-o grilă mai complexă, vei fi la rândul tău surprins să constați că te atașezi de istorie mai mult decât de un viitor care pare să-ți nege libertatea. Există un timp pentru toate.

Citește mai multe articole de Teodor Baconschi

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button