familie

Documentar SBS Australia: „Copiii furați ai Norvegiei”

Un nou documentar difuzat în vara acestui an de televiziunea SBS Australia prezintă semnele de întrebare ce se ridică în legătură cu sistemul de protecția copilului din Norvegia.

Unui cuplu de tineri norvegian i s-au luat copiii chiar din spital, la patru ore de la naștere. Motivul? Bunica copiilor ceruse mărirea cuantumului de ajutor social cu mulți ani în urmă pretinzând că fiica ei, acum proaspătă mămică, ar fi avut un handicap mental.

Avocata cuplului declară că nu a existat niciun diagnostic care să însoțească cererea, iar testul IQ făcut oficial a dovedit că mama nu are probleme intelectuale. Cuplul a reușit să își recupereze copiii pe baza acestei acțiuni, dar au declarat că Barnevernet continuă să lucreze la crearea de probe împotriva lor ca părinți, motiv pentru care au fugit în Polonia, unde au cerut azil politic. Între timp, poliția norvegiană îi caută, pe motiv că… și-au răpit propriii copii!

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Documentarul mai prezintă un psiholog, pe Einar Salvesen, care a lucrat ca și consilier de specialitate la serviciul social Barnevernet, dar s-a retras după ce a constatat grave nereguli. Acesta spune că există statistici care arată că aproximativ 20% din cazurile preluate de Barnevernet sunt chestionabile.

Psihologul Einar Salvesen se numără printre cei 170 de specialiști care au înaintat recent o petiție guvernului în care reclamă problemele grave pe care le prezintă sistemul de protecția copilului din Norvegia.

Preluările de copii în regim de urgență în Norvegia au crescut cu 70% în ultimii ani, iar 1.500 de copii sunt retrași anual din familiile lor și plasați în sistemul de stat.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button