Despre tipul care îndeamnă omenirea la extincție lentă prin nenaștere de copii și spune că România e pe calea cea bună
de Andrei Iosif, Stiripentruviata.ro
Les Knight, profesor suplinitor de educație civică la un liceu SUA, propune un obiectiv ultraradical: extincția voluntară a rasei umane. Metoda propusă este încetarea reproducerii umane, informează Libertatea. Publicația i-a luat un interviu, din care redau câteva afirmații pe care încerc să le traduc:
- Este egoist să naști copii, știind că vei fi dependent de ei la bătrânețe pentru a-ți plăti pensia. Este o formă de exploatare:
„Cred că atunci când şomajul este de 20% pentru tineri e clar că a crea mai mulţi tineri nu va rezolva problema. Tinerii existenţi nu au locuri de muncă. Şi presupun că în România modul în care bătrânii sunt îngrijiţi este prin taxarea tinerilor, nu? Dacă nu muncesc, nu plătesc taxele pentru a-i susţine pe bătrâni. Nu sunt convins că avem dreptul să creăm oameni doar pentru a munci ca să ne susţină la bătrâneţe. Asta-mi sună a exploatare.”
- În schimb, a renunța la copii pentru a aloca mai multe resurse vârstnicilor nu este egoist. Decât să exploatăm copiii punându-i să plătească taxe, mai bine îi ucidem sau nu îi concepem (și consumăm noi resursele care le-ar fi fost alocate lor):
„Dacă nu avem grijă de tineri care au nevoie de noi vom putea să folosim acele resurse pentru a avea grijă de cei vârstnici.”
- Instinctul reproductiv nu ține de biologie, ci de cultură. Să renunțăm la „îndoctrinarea” cu cultura vieții și să depășim „sclavia” biologiei:
„Pare că dorinţa de procreare este biologică, dar e de fapt culturală. Toate societăţile au evoluat spre a fi nataliste, adică văd naşterea ca pe ceva bun, indiferent de caz, chiar dacă suntem în război sau e foamete. Tot e bine să faci copii, toată lumea zice felicitări. Când cineva anunţă că e însărcinată, ce fericire, cu toate că abia pot să aibă grijă de ei înşişi în unele cazuri. E o îndoctrinare culturală că oamenii trebuie să se reproducă şi că e bine. Aceste lucruri pot fi depăşite. Am depăşit multe alte norme culturale de-a lungul existenţei noastre. Cum ar fi sclavia.”
Câțiva, supărați de prostiile pe care le spune, i-au sugerat să înceapă extincția umanității punându-și capăt zilelor. Dar tipul e șiret. Poate nici nu vrea să fie acuzat că îndeamnă la exterminarea activă a omenirii. Așa că se apără explicând că nu militează pentru extincția lui, ci a generațiilor viitoare:
„Mi s-a spus de vreo 17 ori deja că dacă vreau ca oamenii să dispară ar trebui să încep prin a mă sinucide. Cred că ilustrează bine unghiul mort pe care îl avem cu privire la procreare.”
Așadar, nu e dispus să-și dea viața pentru cauză, dar e dispus să dea viața generațiilor viitoare pentru aceasta.
În concluzie, tipul revoluționează și felul în care este înțeles voluntariatul: nu este doar actul prin care te pui la dispoziție pentru o cauză pe tine însuți, ci și pe copiii tăi. E mai puțin important că, teoretic, ei plătesc cu viața implicarea ta și că nici măcar nu o fac… în mod voluntar. Cauza e prea bună ca să mai conteze, nu? După noi, potopul. Doar că Noe rămâne singur, fără copii, pe vas.