Declarație despre cazul Coman: Cererea Conferinței Episcopilor Catolici Slovaci către guvern și UE
În zilele de 3-4 iulie 2018, Conferința Episcopilor Catolici Slovaci, în adunare plenară, a adoptat următoarea declarație referitoare la cazul Coman contra României și la decizia CJUE referitoare la cazul lor. O redăm mai jos în traducere:
Căsătoria între un bărbat și o femeie este și va fi întotdeauna cea mai potrivită formă de uniune pentru creșterea copiilor. Promovarea altor forme de coabitare ca alternative echivalente cu căsătoria este greșită și falsă. Conduce către dezordine, nu dreptate.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din Luxembourg a contribuit la dezordinea juridică și socială când a declarat că termenul de „soți” este neutru din punct de vedere al genului. Conform CJUE, termenul s-ar aplica și persoanelor de același sex și, prin urmare, statele membre sunt obligate să acorde permis de rezidență în temeiul așa-numitei „căsătorii” homosexuale.
Până acum, legile garantau avantaje de ordin economic doar pentru familia naturală, ca celulă de bază a societății, care decurge din căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Astfel, statul acorda căsătoriei statut special, deoarece aceasta furnizează noile generații din societate, iar investiția în familie este cea mai bună investiție pentru viitorul fiecărei țări.
Recunoașterea juridică și sprijinul economic pentru alte tipuri de uniune, care sunt lipsite de o minimă posibilitate de procreare naturală, transmite mesaje dezorientante, mai ales pentru tânăra generație. Recunoașterea relațiilor homosexuale ca fiind echivalente cu relația de căsăsătorie dintre un bărbat și o femeie înseamnă că și primelor li se vor conferi beneficiile celei din urmă, deși nu contribuie cu nimic în direcția explicată mai sus. Astfel, se vor oferi drepturi care nu sunt contrabalansate de îndatoriri. Totodată, aceasta ar lăsa loc pentru abuzuri și nedreptăți precum traficul de ființe umane în forma „închirierii” de mame purtătoare și a reproducerii asistate medical.
Cei care reprezintă țările noastre în structurile europene și internaționale responsabile cu crearea și interpretarea legilor ar trebui să cântărească atent consecințele deciziilor lor. Din acest motiv, cerem guvernului Slovac să inițieze o schimbare în legislația UE care să garanteze că statele nu vor fi obligate să le recunoască relațiilor între persoane de același statutul de „căsătorie” (indiferent dacă aceasta se face în scopul obțienrii rezidenței în altă țară sau în orice alt scop).