Clotilde Armand de la USR, despre inițiativa Coaliției pentru Familie: „Este necesar să fie supusă deciziei populare”
Marți, 8 noiembrie 2016, Clotilde Armand a postat pe pagina sa de Facebook următoarea declarație (mai jos transcrierea integrală, cu sublinierile redacției):
„Opinia mea este că USR se poziționează pe temele care au stârnit indignarea românilor: corupția, proasta administrație, ne-transparența, risipirea banului public, manipularea alegerilor. De fapt, USR s-a născut din exasperarea comună a unui grup foarte divers de cetățeni față de administrația hoțească a partidelor PSD-PNL-UDMR și sateliții lor. Ne unesc temele de mai sus. Pe alte teme, fiecare dintre noi are în mod evident propriile opinii și păreri, dar atâta timp cât suntem împreuna în USR am căzut de acord să nu le promovam din postura de politician. Ar fi ne-etic să procedăm altfel, deoarece nu am fost votați și nu candidăm decât pe temele menționate mai sus.
Există desigur și alte subiecte de interes public majore decât cele care au generat formarea USR. Aș vrea ca pe teme ne-tehnice, care pot fi înțelese de către marea masa a alegătorilor, decizia să revină poporului român prin referendum și nu unor reprezentanți aleși pe cu totul alte platforme și teme electorale. Pentru aceste teme, noi încurajăm inițiativele legislative, inclusiv de modificare a Constituției, din partea poporului. Numai dacă sunt consultați și au un rol activ, cetățenii se vor implica cu adevărat în viața politică. Noi dorim o comunitate responsabilă, care își spune părerea. Numai cu această condiție democrația se va maturiza. Ne plângem că poporul este manipulabil, dar cum ar putea deveni mai matur politic dacă nu este lăsat să se exprime și nu este luat în serios?
Din 1990 până astăzi, nicio inițiativă legislativă populară nu a devenit lege în România. În afară de referendumurile din 1991 și 2003 pentru adoptarea Constituției, au mai existat după căderea comunismului doar 4 referendumuri, toate la inițiativa reprezentanților aleși și toate eșuate. Politicienii din FSN și derivatele sale, adică grupul partidelor parlamentare actuale, au confiscat parțial suveranitatea poporului proclamată în Constituție:
„Suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum” (Art. 2(1) din Constituția României).
Opinia mea este că e bine să redăm poporului român deplina exercitare a suveranității sale prin ambele modalități prevazute în Constituție. Un exemplu celebru este inițiativa recentă de modificare a Constituției de către un grup de 2,7 milioane de cetățeni. Este necesar ca această inițiativă, declarată recent constituțională de către CCR, să fie supusă deciziei populare prin referendum. Acest referendum nu trebuie instrumentalizat pentru influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare. Orice alt deznodământ al acestei inițiative ar fi o atingere a principiului suveranității poporului român stipulat în articolul 2 din Constituția României și un pas înapoi în maturizarea democrației în România.”
Doamna Clotide Armand , vrem sa va multumim din inima , ca ati sustinut acest referendum !!