familie

Decizie istorică: CEDO condamnă Barnevernet!

Zeci de mii de oameni de pe tot globul au reacționat la separarea familiei Bodnariu și cazul a fost rezolvat cu succes după șase luni de presiune. Reușita a generat recent rezolvarea unui caz mai vechi, al familiei Lobben, prin decizie CEDO și speranțe pentru alte mii de familii europene.

Au fost proteste vizavi de instituționalizarea abuzivă a celor cinci copii ai familiei Bodnariu din Norvegia, România și Republica Moldova până în SUA. Solidarizarea atâtor oameni în criticarea acțiunii revoltătoare a împins instanța din Fjordane, Norvegia să ia decizia corectă: anularea verdictului Barnevernet și întoarcerea celor cinci copii în familie.

În celălalt caz, autoritățile norvegiene l-au luat în 2008 pe băiețelul de doar câteva săptămâni din grija mamei.

După o sarcină cu probleme, Trude Lobben apelase la autoritățile de protecție a copilului pentru ajutor și a acceptat oferta de a rămâne la un centru familial pentru evaluare în prima lună a vieții fiului ei. La câteva săptămâni, copilul i-a fost luat de Barnevernet pe motivul că este incapabilă de a-l îngriji corect. În 2011, copilul a fost încredințat spre adopție unei alte familii.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Băiatul, care acum are 11 ani, va fi redat mamei naturale după decizia de marți a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Sentința precizează violarea Articolului 8 din Convenția Europeană a drepturilor omului: Dreptul la respectarea vieții private și de familie.

În plus, Marea Cameră a CEDO a votat pentru a obliga guvernul norvegian să plătească familiei Lobben daune de aproximativ 27.000 USD, plus 10.000 USD pentru cheltuielile de judecată.

Hotărârea a fost influențată într-un mod semnificativ de o rezoluție adoptată de Consiliul Europei în iunie 2018 având la bază investigația deputatului moldovean Valeriu Ghilețchi asupra cazului Bodnariu și a altor cazuri similare.

Marea Cameră a CEDO a constatat că motivarea autorităților norvegiene se bazase pe dovezi limitate, întrucât ședințele de contact dintre mamă și fiu după plasarea sa în asistență maternă au fost puține și foarte îndepărtate între ele, iar rapoartele psihologilor depășite.

În general, autoritățile interne nu au încercat să efectueze un adevărat exercițiu de echilibru între interesele copilului și familia sa biologică și nu au luat în considerare evoluțiile din viața de familie a mamei, respectiv că s-a căsătorit între timp și a avut un al doilea copil.
Însă decizia finală a CEDO nu ar fi fost aceeași dacă nu erau inițiative solidare care să țină piept înverșunatei autorități norvegiene.

Faptul că un caz era nerezolvat după aproape nouă luni de la preluarea lui de către CEDO și alte 26 erau depuse împotriva Barnevernet a pus o presiune remarcabilă asupra Marii Camere. Este un număr fără precedent de procese împotriva unui stat, mai ales a unuia de 5 milioane de locuitori.
La audierea din octombrie 2018, opinia publică a fost consternată de aroganța Avocatului General al Norvegiei, Fredrik Sejersted, care s-a adresat CEDO prin cuvintele „Luați-vă mâinile de pe Norvegia. Vedeți-vă de propriile treburi!”.

Una dintre instituțiile care a urmărit îndeaproape cazul, Coaliția Creștină din Norvegia, a semnalat înlăturarea dubioasă a unui judecător norvegian din CEDO care a votat favorabil familiei Lobben la audierea din 2018. Dr Erik Møse a părăsit CEDO cu doi ani înainte de a-și încheia mandatul și a fost primit imediat în Curtea Supremă a Norvegiei.

Este pentru prima dată din 1996 când CEDO decide împotriva Norvegiei referitor la separarea copiilor de familiile lor. Cazul Lobben vs Norvegia devenise un test de integritate pentru CEDO și verdictul era care salva onoarea instituției era previzibil.

Decizia judecătorească de 13 la 4 la nivelul CEDO împotriva Barnevernet bazată pe cazul foarte cunoscut al familiei Bodnariu și pe presiunea uriașă a societății arată cât de mare impact are solidarizarea masivă a oamenilor pentru a obliga instituțiile să aplice legea.

Aceasta reușită este o încurajare si un îndemn pentru toți creștinii sa fie activi în apărarea drepturilor și libertăților lor!

https://kristenkoalisjon.world/kkn-speaks/read3/lobben-vs-norway-send-boy-to-mama

https://kristenkoalisjon.world/news/read2/strong-decision-strasbourg-hudoc-lobben-norway

https://tribuna.us/protestele-pentru-familia-bodnariu-produc-efecte-si-in-prezent/


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

One Comment

  1. Buna seara! Aceeasi situatie este in Finlanda,cazul copiilor Mihai si Maria ,copiii Dr.Camelia Smicala! din 2016 dureaza situatia identica cu acest caz din Norvegia!S-a apelat peste tot fara raspuns,copiii sunt despartiti de mama …au si cetatenie romana! Va rog ajutati-i !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button