VIDEO. 17 copii până în 2017: Saga familiei Vihodeț din raionul Cahul, Republica Moldova
Tatiana Beghiu, ZiarulDeGarda.ro, 29 octombrie 2015 – În satul Doina, raionul Cahul, locuiește una dintre cele mai numeroase familii din R. Moldova. Familia Vihodeț numără 17 copii frumoși și voioși, care se bucură de dragostea și grija părinților. Aceștia, însă, reușesc cu greu să pună pe masă, în fiecare zi, mâncare pentru întreaga familie. Dar nu se plâng, ci muncesc din răsputeri.
Valentina și Victor Vihodeț sunt tineri, plini de viață, mereu zâmbitori și primitori. „Eu sunt ucrainean din Moldova, iar soția mea este moldoveancă din Ucraina”, zâmbește bărbatul. Cei doi au 17 copii. Cel mai mare a împlinit 23 de ani, iar cel mai mic – doar doi ani și jumătate.
50 kg de zahăr, 160 l de ulei, saci de cartofi și cereale…
Intrând pe poarta familiei Vihodeț, ni se aruncă în ochi cele șase biciclete, sprijinite de prispa casei. „Copiii merg cu bicicleta pe rând”, explică Victor, tatăl copiilor, în timp ce ne invită în casă.
Lângă ușă stau aliniate vreo 10 perechi de papuci de toate mărimile. „Pentru noi contează ordinea, în caz contrar, cu atâția copii, ar fi un haos”, spune capul familiei.
Părinții și copiii au învățat să gospodărească așa cum pot, fără să ceară ajutor. Ei lucrează pământul, pe care cultivă de toate. „Familia e mare, mâncare trebuie, de aceea, am semănat răsărită pentru ulei și grâu pentru făină, dar am sădit și multe legume, pe care le conservăm, ca să ne ajungă pe parcursul întregului an”, ne spune Victor. În timpul vacanței de vară, copiii își ajută părinții. „Muncim mult, pentru că o vară ne hrănește un an întreg”, explică părinții.
Săptămânal, familia coace câte 12 pâini. Acestea le ajung doar până joi, iar vineri cumpără pâine de la magazin. „Pâinea o coacem sâmbăta, când se adună toți copiii și ne ajută să frământăm aluatul”, explică Valentina. Întrebați cât de multă mâncare consumă săptămânal, aceștia ne-au spus că nu mai știu numărul sacilor de cartofi sau de cereale. „Dacă e să vorbim la general, atunci, în cinci luni, se consumă un sac de 50 de kilograme de zahăr. Circa 160 litri de ulei consumăm într-un an”, calculează Victor.
Diminețile pline în familie
Zilele încep, în familia Vihodeț, dis-de-dimineață. Pentru părinți, deșteptarea e la ora 6:00. La ora 6:30, băieții mulg vaca, iar fetele mai mari îi îmbracă pe cei mici, care merg la grădiniță. „Avem să pregătim și micul dejun pentru cei șase copii de la școală și doi copii de la grădiniță. Așa că muncim din zori. Noi mâncăm doar după ce pleacă toți. Cel mai important e să-i vedem sătui”, spune Victor, arătându-ne bucătăria ticsită cu vase și cratițe mari, puse una peste alta.
„Nu încăpem cu toții la o masă, iar dimineața este o adevărată luptă: dacă te-ai întors să-ți iei o lingură, descoperi că cineva ți-a luat ceaiul, te ridici să-ți cauți ceaiul și vezi că cineva se încumetă să-ți ia tartina”, descrie tatăl jocurile copiilor, care zâmbesc și fac schimb de priviri vesele între ei.
După ce copiii pleacă la școală, capul familiei începe să lucreze la miniservice, un fel de mică stație de vulcanizare, pe care a construit-o în garajul de lângă casă. Valentina, însă, rămâne cu cel mic. „Mezinul este stăpân acasă, până se întorc ceilalți”, face o glumă Victor Vihodeț.
Valentina ne spune că cei 17 copii o fac nespus de fericită, dar recunoaște totuși că e greu. „Dimineața, le fac micul dejun, până strâng totul, trec câteva ore și deja trebuie să mă apuc de prânz, apoi de cină. Pentru că mă ajută copiii, e puțin mai ușor. De fapt, te deprinzi și nu mai observi”, povestește Valentina, care pare o femeie timidă și blândă. „Unii copii fac curat în casă, alții spală vesela. Au un fel de grafic neoficial”, precizează Victor.
„Trebuie să bei, să nu faci nimic și statul te va ajuta…”
În ultimii trei ani, familia Vihodeț nu primește niciun ajutor social de la stat. A fost lipsită de micul ajutor lunar după ce un copil a început să-și facă studiile prin contract, la colegiul de medicină din Cahul. „Statul consideră că dacă ai bani să achiți un contract de studii, înseamnă că ești bogat. Mai mult, a trebuit să achităm și contractul celei de-a doua fiice. Am luptat cu statul, am trimis 14 scrisori ca să le dea să învețe la buget, pentru că nu ne putem permite să plătim atâția bani. Dar, niciun efect, pentru că acolo unde sunt bani pentru un contract, se găsesc și pentru al doilea și nu s-a mai luat în calcul că suntem o familie numeroasă. De ce nu se gândesc că trebuie să muncim zi și noapte ca să avem cu ce să hrănim copiii?”, se întreabă Victor, dezamăgit de sistemul și felul în care sunt gândite legile.
„Nivelul de trai și situația financiară a unei familii sunt calculate în baza unor puncte. Dacă suma depășește punctajul maxim, atunci familia respectivă nu primește ajutor social. Familia Vihodeț a depășit suma maximă, dar am vorbit cu Victor Vihodeț și acesta pregătește setul de documente pentru acest an. Sperăm să-l putem ajuta”, susține Stanislav Șagan, asistent social în satul Doina.
„Trebuie să bei, să nu faci nimic, să lași în paragină pământul, să furi, să accepți ca gardul să-ți fie distrus… doar atunci statul îți va da un ajutor social. Dar când vrei să faci ceva bun, să-i înveți și să le oferi tot ce poți mai bun copiilor, ți se întoarce spatele. Și nu se iau deloc în calcul sacrificiile pe care le facem ca să le putem plăti contractul. Cei de sus nu știu că după ce strângem grâul, în loc să-l păstrăm pentru noi, suntem nevoiți să-l vindem, să plătim contractele, după care să cumpărăm de la alții făină”, zice Victor.
Părinții unui băiețel de 2 ani și jumătate și bunicii unui băiețel de 2 ani
Fiica mai mare și-a întemeiat propria familie, astfel încât Victor și Valentina au devenit bunici, având acum un nepoțel de doi anișori. O fată a absolvit colegiul de asistență socială și își caută de lucru. Un băiat lucrează la primărie, șofer, iar patru copii sunt studenți și învață la Cahul, la o distanță de 35 de kilometri de sat. „Nu pot să facă naveta zilnic, ar fi prea scump. De aceea, vin acasă doar sâmbăta. O geantă iese din casă și ne apucăm să o pregătim pe următoarea”, explică mama copiilor.
Părinții își doresc ca fiecare copil să învețe și să aibă o profesie. „Le spunem că, dacă vor învăța bine, vor reuși mai multe. Încercăm să găsim vreun colegiu care e prin apropiere, pentru că nu ne putem permite să-și facă studiile în capitală sau mai departe”, spun ei. Potrivit lor, primăria din sat i-a scutit de taxa pentru grădiniță, iar la școală copiii au parte de un prânz.
n general, statul a închis ochii și e nepăsător la neajunsurile și greutățile cu care se confruntă zi de zi o familie numeroasă. „Am vrea să le construim copiilor un viitor fără lipsuri, să le fie mult mai ușor decât nouă acum”, spune Valentina.
Am încercat să aflăm care este cea mai numeroasă familie din R. Moldova, însă cei de la Biroul Național de Statistică ne-au spus că nu au astfel de date, iar datele recensământului populației, realizat în 2014, încă nu sunt sistematizate. Am fost redirecționați la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Reprezentanții instituției ne-au spus că nu cunosc care este și unde ar locui familia cu cei mai mulți copii din R. Moldova. „Ca să acumulăm astfel de date, avem nevoie de mai mult timp. De fapt, noi facem asta foarte rar, doar la cererea vreunui deputat/politician, înainte de alegeri”, ne-au spus cei de la minister.
VIDEO. Reportaj PRO TV Moldova din 2011, când familia Vihodeț avea 15 copii
VIDEO. Reportaj PRO TV Moldova din ianuarie 2016: 17 copii
O familie din satul Doina, raionul Cahul are toate șansele să devină cea mai numeroasă din Moldova, dar și cea mai fericită. Soții Vihodet pe care i-ați văzut la PRO TV acum câțiva ani când creșteau 15 copii, au acum… 17 și sunt toți ai lor! Ba mai mult decât atât-sunt și bunici, fiica lor cea mare a adus pe lume doi nepoți. Optimiști, părinții spun că nu se opresc aici și că în familia lor mai încap și alte sufletele. David și Simona sunt cei mai noi membri al familiei. Ei au venit în casa lor după reportajul pe care l-am filmat la ei în 2011.
Felul în care au împărțit un măr adus de unul dintre copii de la grădiniță, ne-a uimit.
Sunt învățați să împartă exact la 17 până și ultima fărâmă de pâine. Și totuși, cei mici mai fac unele excepții de la această regulă.
Victor Vihodeț, tată: La noi trebuie să fii foarte atent la masă, dacă ai întors capul poți să rămâi fără pâine.
Și dacă data trecută se înghesuiau cu toții într-o Lada veche, acum au un microbuz pe care l-au primit de la Ministerul Protecției Sociale. Dar și aici încap deja cu greu. Dacă s-ar porni undeva cu transportul public, n-ar mai rămâne bilete în gară.
Reporter: Data viitoare cred că n-o să încăpeți în autobuz, nu?
Victor Vihodeț, tată: (Râde.) Mai știi!
Optimismul lor debordant ne-a cucerit. Ea are 44 de ani, iar el 45 și cred că au toată viața înainte ca să mai aducă pe lume copii.
Victor Vihodeț, tată: Câți încă? Cât o să vrea Dumnezeu.
De când s-a căsătorit, Valentina a fost în fiecare an la maternitate. Acum face câte două ceaune imense cu mâncare în fiecare zi, coace câte două cuptoare cu pâine pe săptămână, spală tone de haine pe lună, dar nu consideră că asta e o povară.
Reporter: Vă mai țin puterile să creșteți și alți copii?
Valentina Vihodeț, mamă: Da, Dumnezeu o să ne ajute. Cum rezistați acum? Cum le reușiți pe toate? Destul de bine. Ce a fost mai greu a trecut. Acum sunt mai mari, ne mai ajută.
Ca să-i hrănească și să-i îmbrace pe toți, oamenii își lucrează cu mâinile lor lotul de pământ pe care-l au. Trăiesc modest și nu cer niciodată ajutorul cuiva.
Când i-am vizitat, în casa lor era curat luna. Copiii știu să-și ajute părinții. Sunt toți muncitori și îi ascultă fără crâcnire. Iată de ce nevoile și greutățile de fiecare zi sunt eclipsate de înțelegere și bunăvoință.
Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.
DONEAZĂ !
Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR
Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie