teoria genului

Curtea Constituţională de la Sofia: Convenția de la Istanbul contravine Constituției bulgare

Convenţia de la Istanbul, sub numele său oficial Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, contravine Constituţiei bulgare, a decis Curtea Constituţională a Bulgariei, potrivit unui comunicat făcut public vineri şi citat de agenţia BTA.

În decizia Curții se afirmă:

Conventia de la Istanbul sterge granitele dintre sexe si acest lucru ar ingreuna combaterea violentei domestice. Drept urmare, se afla in contradictie cu Constitutia. Asa a decis Curtea Constitutionala vineri, cu o majoritate de 8 voturi la 4. 

In Conventie, prin definirea genului ca fiind un construct social, granitele de gen dintre barbati si femei sunt relativizate, si, daca societatea isi pierde abilitatea de a distinge intre femeie si barbat, combaterea violentei impotriva femeii devine ceva formal, un angajament neimplinit.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În februarie, guvernul bulgar a retras proiectul de lege pentru ratificarea Convenţiei de la Istanbul, pe fondul opoziţiei mai multor partide şi grupuri religioase, inclusiv din partea cultului musulman și a Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Ratificarea cConvenţiei nu a fost sprijinită nici de partenerii coaliţiei de guvernare, partidul naţionalist Patrioţii Uniţi, nici de Partidul Socialist, principala formaţiune de opoziţie. Atât formaţiunea Patrioţii Uniţi, cât şi Biserica au atenţionat că ratificarea documentului va încuraja căsătoriile între homosexuali şi va permite acceptarea unui al treilea gen.

Pana acum, tarile din UE care nu au ratificat Convenția sunt Bulgaria, Croatia, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Slovacia și Marea Britanie.

Sursa: Agerpres.ro, Novinite.com


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button