sfaturi pentru părinţi

Cum să ai o relație mai bună cu proprii copiii – chiar și atunci când te scot din sărite

copil

de Dr. Jeffrey Bernstein, în cartea sa “Apropie-te de copilul tău iubit” (Liking the Child You Love), PsychologyToday.com

FOLOSEȘTE ACEASTĂ REPLICĂ PENTRU A SCĂPA DE UN COPIL SAU UN ADOLESCENT CICĂLITOR

Copiii și adolescenții obraznici încearcă adesea să te prindă pe picior greșit cu o rugăminte urgență sau chiar absurdă. Ei crează în mod deliberat, cu viclenie chiar, o atmosferă tensionată, bombardându-și părinții cu o avalanșă de rugăminți, în așa fel încât aceștia să nu poată gândi clar și să ia decizii nepotrivite.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

O strategie eficientă în gestionarea acestor situații presupune ca părinți să se calmeze înainte de a se implica rațional în rezolvarea problemei. Copiii încearcă să te prindă nepregătit, cerând ceva de-a dreptul ridicol. Îți va fi mult mai ușor să te calmezi dacă le vei răspunde cu “Te rog, lasă-mă să mă gândesc”.

Poate te gândești: “Da, sună bine, dar copilul meu nu ar înceta să mă bată la cap, indiferent ce i-aș spune”. Sunt de acord. Probabil ai dreptate. Însă acest mod de abordare îți oferă timp să te calmezi și să te aduni, în loc să cedezi presiunii și să iei o decizie de moment pe care mai târziu ai putea să o regreți.

În continuare, vă voi povesti o întâmplare petrecută în timpul unor ședințe de terapie (numele au fost schimbate pentru a păstra anonimatul). Stacey, fiica de cincisprezece ani a lui Gretchen, avea un mod manipulant de a cere diverse lucruri (de exemplu, cerea permisiunea de a merge la o prietenă exact când Gretchen ajungea acasă de la muncă). Într-o zi, Gretchen m-a sunat și mi-a zis foarte entuziasmată: “Mi-am dat seama cât de ușor îmi este să zic <<Te rog, lasă-mă să mă gândesc>>, în loc să cedez insistențelor lui Stacey de a merge acasă la o prietenă”. Ne-am întâlnit după ceva timp, pentru o altă ședința și mi-a povestit că a reușit să ia decizii mult mai bune, cu toate că  Stacey nu e prea încântată de această schimbare de atitudine.

 Dr. Jeffrey Bernstein este un psiholog cu peste 23 de ani de experiență, specializat în terapia pentru copii, adolescenți, cupluri și familii. Deține un doctorat în Consiliere Psihologică, abținut la State University of New York din Albany și și-a completat studiile post-docterale la Centrul de Consiliere al Universității din Pennsylvania. Dr. Bernstein este, de asemenea, autorul a patru cărți: „Un copil mai puțin neatent în doar 10 zile” (10 Days to a Less Distracted Child Perseus Books 2007), „De ce nu îmi poți citi gândurile” (Why Can’t You Read My Mind?), „Apropie-te de copilul tău iubit” (Liking the Child You Love, Perseus Books 2009) și cea mai cunoscută ”Un copil mai puțin obraznic în doar 10 zile” (10 Days to a Less Defiant Child, Perseus Books, 2006).

Traducere: Daniela Sandu

foto: http://www.freedigitalphotos.net

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

În măsura posibilităților dumneavoastră, vă rugăm să sprijiniți financiar acest sait.



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button