familiesfaturi pentru părinţiviaţa de familie

Irina Petrea: Un părinte e asemenea unui grădinar care crește o plantă dintr-o sămânță

de Redacția Stiripentruviata.ro

„Relația părinte-copil este mereu vie, în schimbare, prin urmare, poți azi să fii un părinte mai bun decât ai fost ieri și, peste câțiva ani, să fii mai bun decât ești azi.

Încearcă să-ți privești copilul cu atenție, chiar cu ochiul omului din afară: cât de sănătos este, cât și cum se joacă, cât de des zâmbește, cât de mulțumit este cu ce are, cât de sigur pe el este, cât de protejat se simte, cât de mult îi place să facă ceea ce face, cât de des plânge, face mofturi, e neliniștit, se teme, de ce se teme, cum doarme etc. Nu face o comparație între el și alți copii, nu-l compara nici măcar cu ceilalți frați ai lui. Fiecare copil e unic și tu poți să fii un părinte minunat pentru un fiu și execrabil pentru un altul! Nu te gândi nici la cât ai investit în el, la nopțile albe la căpătâiul lui, la toate lucrurile de care are parte și la care tu doar visai, nu te gândi deloc la tine. Nu uita că el nu este nici mama, nici tatăl lui, nici suma celor doi părinți, că frații (chiar și gemenii) pot fi tot atât de diferiți între ei precum soarele și luna. Orice copil e o altă persoană pe care trebuie să o cunoști ca să o înțelegi și să o înțelegi ca să scoți la lumină tot ce are mai frumos și mai bun. Un părinte e asemenea unui grădinar care crește o plantă dintr-o sămânță. Pentru a o face să crească și să înflorească, trebuie să știe cum să o îngrijească: în ce pământ să o pună la încolțit și când, cum să o ude, cât de mult să o expună la soare, cum să o plivească, de ce să o ferească etc.”

Irina Petrea, Și tu poți fi Supernanny: Cum să-ți crești bine copilul, Editura Trei, București, 2011, pp. 16-17.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button