adolescenţi

Cinci adolescenți din Florida au filmat și au râs de un om în timp ce se îneca

Foto: Procuratura Statului Florida

Potrivit statisticilor, copiii noștri văd sute de acte de violență la televizor, înainte de a împlini vârsta de 18 ani, în: povești, jocuri video, desene animate, știri, filme. Astfel, ei devin insensibili la violență și durere în situații concrete de viață, deoarece nu (mai) pot face distincția între realitate și ficțiune. Principii de conduită precum spiritul civic, altruismul, respectul sau bunătatea pălesc în fața avalanșei de stimuli negativi care bruiază educația copiilor și adolescenților. Din păcate, nici părinții nu mai au timp să investească atenție sporită și răbdare în formarea oamenilor maturi de mâine, iar școala este preocupată mai mult de intelectul lor decât de cultivarea calităților umane. Cazurile în care sunt prezentate acțiuni ale adolescenților de o cruzime greu de imaginat oripilează de fiecare dată opinia publică. Cel mai recent exemplu vine de peste Ocean, din Florida, S.U.A.

 

Ediția online a New York Times a publicat recent un fapt pe cât de real, pe atât de cutremurător, și are în prim-plan moartea unui om, survenită prin înec. Totul s-a întâmplat sub privirile a cinci adolescenți americani care s-au amuzat teribil și au filmat scena cu telefonul mobil, fără să-i acorde omului ajutor.

Pe nytimes.com se arată că înregistrarea video a produs groază în Florida, stat în care asemenea filmulețe tind să devină o normalitate. Un grup de adolescenți este suprins cum râde și privește nepăsător un bărbat care se zbate să iasă dintr-un iaz. Omul s-a înecat, iar trupul a fost găsit câteva zile mai târziu.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Cei cinci adolescenți nu au făcut nimic pentru a-l ajuta, nici măcar nu au sunat la 911, iar după ce au examinat videoclipul autoritățile au declarat că aceștia nu au încălcat legea.

„În statul Florida, nu există nici o lege în vigoare care să impună unei persoane să acorde ajutor sau să solicite ajutor unei victime aflată în primejdie”, a declarat Yvonne Martinez, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Poliție din Cocoa. Cu toate acestea, poliția locală nu a renunțat. A invocat o altă lege din Florida care impune ca orice persoană care are cunoștință de un deces să îl raporteze. Dna Martinez a spus că autoritățile recomandă să se aducă probe în temeiul acestei legi.

Victima, Jamel Dunn, în vârstă de 31 de ani, s-a înecat pe 9 iulie, iar corpul său a fost găsit cinci zile mai târziu, când poliția a fost înștiințată de un cadavru care plutea la marginea iazului dintr-un parc din Cocoa, un oraș cu 18.000 de locuitori de lângă Orlando.

Câtă vreme detectivii au investigat moartea lui Dunn, un membru al familiei sale i-a alertat cu privire la existența unui videoclip pe care adolescenții începuseră să îl distribuie prietenilor din mediul online. Poliția a cerut biroului lui Phil Archer, avocatul statului responsabil cu regiunile Brevard și Seminole, să revizuiască materialul. Acesta a declarat că nu conține dovezile necesare pentru urmărirea penală a tinerilor. În declarație, procuratura a spus că a fost „profund întristată și șocată” de modul în care domnul Dunn a murit și de eșecul adolescenților de a-l ajuta în vreun fel. Videoclipul de o calitate slabă, cu o durată de 2,5 minute, filmat cu telefonul, a fost furnizat companiei New York Times de biroul lui Archer, fiind obținut și de Florida Today. Este surprins un bărbat care se zbate în apă, în timp ce de la țărm adolescenții îi descriu lupta și râd de el. Adolescenții nu sunt vizibili. Unul dintre ei îl numește pe d-nul Dunn „drogat”. Altul îi spune să nu se aștepte că va fi ajutat: „Nu te va ajuta nimeni. Nu ar fi trebuit să intri acolo.” Timp de aproape un minut, omul pare să scoată un vaiet înainte de a se scufunda pe deplin. „Tocmai a murit!”, s-a auzit o voce, iar ceilalți au început să râdă.  Mai târziu, unul dintre adolescenți sugerează că sună la poliție, doar pentru a fi împiedicat de altul să o facă. Poliția i-a identificat și s-a întâlnit cu toți cei cinci adolescenți, cu vârste de la 14 la 18 ani, a mai declarat doamna Martinez. Nici unul nu a părut să trădeze vreo emoție puternică. „Ceea ce am văzut nu era remușcător”, a completat ea. Un utilizator Facebook, Simone Scott, care s-a recomandat într-un live streamed pe rețeaua de socializare ca sora d-lui Dunn, și-a exprimat frustrarea față de investigație și a menționat că „ceva ar trebui făcut”. Pe de altă parte, dna Scott nu a răspuns invitației de a acorda un interviu. „Dacă pot să stea acolo și să privească pe cineva cum moare în fața ochilor, imaginați-vă ce vor face când vor îmbătrâni”, a afirmat Simone Scott. Femeia și-a exprimat frustrarea față de investigație și s-a întrebat cum a fost posibil că d-nul Dunn, care era infirm și mergea cu baston, să ajungă în mijlocul iazului. Înregistrările surprinse de camerele de supraveghere ale unui vecin au arătat că domnul Dunn a intrat în iaz pe cont propriu și nu a fost forțat să intre, potrivit spuselor doamnei Martinez.

Deși adolescenții nu pot fi acuzați că nu i-au oferit ajutor domnului Dunn, oficialii orașului au declarat că vor cere procurorului să ia în considerare acuzațiile conform legii care impun declararea unui deces. „Această cerere este un început, chiar dacă nu va face dreptate în acest caz”, a declarat Henry Parrish al III-lea, primarul din Cocoa. „Știu că toți cei care lucrează la această investigație au fost neobosiți în eforturile lor de a găsi răspunsuri”, a încheiat oficialul.

Sursa: New York Times

 


DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button