familieMarxism cultural

Cazul „La Familia”. Cote absurde ale cenzurii de tip Facebook: eliminarea unei recenzii critice la pagina clubului Form Space

În mod normal, o recenzie acordată unei pagini de Facebook nu poate fi ștearsă. Așa se știa până de curând. Dar regulile jocului se mai schimbă și în timpul jocului.

Suntem în plin meci al ratingurilor pe Facebook. Echipele care se bat în rating sunt fanii La Familia, respectiv apărătorii familiei naturale, și fanii clubului clujean Form Space, ai cărui patroni au anulat concertul La Familia pe motiv că hip-hopperii Sișu și Puya cred în Dumnezeu, patrie și căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Scorul rămâne strâns de câteva zile încoace: 4.3 la 4.2 pentru La Familia.

Un bucureștean care a postat de curând un rating negativ pentru pagina de Facebook Form Space a ajuns la concluzia că Facebook schimbă regulile din mers, dar și că, pe lângă postac, a apărut încă o specie nouă în rețea: raportacul!

După ce clubul Form Space a anulat concertul trupei La Familia, am lăsat o recenzie critică pe pagina respectivilor. Textul era scurt și complet benign, ceva care suna aproximativ așa: „toleranță înseamnă să ai generozitatea de a accepta și opiniile diferite de ale tale. Nu înseamnă să-i forțezi pe toți să aibă opinia ta!”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Am primit câteva LIKE-uri și niște răspunsuri acolo, la care, din cauze tehnice, nu puteam oricum răspunde. Unele în ton cu comentariul, altele în dezacord. Așa cum e și normal. Și oricum, nimic spectaculos.

La câteva zile primesc mesajul atașat de la Facebook. Și mă simt cam ca în serialul Black Mirror. Am făcut ceva împotriva „standardelor comunității”.

M-am gândit și la procesul tehnic, care nu trebuie să fie foarte simplu. Adică, până la urmă, cum e posibil să reportezi și să obții îndepărtarea unei review? Cum descalifici un utilizator de FB în a acorda câte stele vrea și a spune o părere despre o acțiune asumată a unui club? În orice caz, trebuie să inventăm un nou termen pentru aceste realități. Există nu doar postaci și trolli, ci și raportaci. Raportacul e acel robot uman care e folosit pentru a raporta multiplu postări, recenzii, pagini și conturi ale celor care ar încalcă „standardele comunității” pentru nimic altceva decât pentru atitudini conservatoare.

Și cât de pornit, dar și de slab, trebuie să fii să faci așa ceva? Nu văd nicio diferență, la nivel de gândire, între comuniști și stăpânii Facebook-ului. Adică, dacă tu crezi că, pentru audiența ta, e necesară îndepărtarea opiniilor critice, oricât de benigne ar fi acestea, dar, totuși, critice, înseamnă că îți privești audiența ca o turmă ce trebuie drastic îngrădită față de orice ar putea să-i ridice semne de întrebare. Puterea lor stă în capacitatea de a ține captivă audiența, de a-i bara orice șansă la gândire critică.

Sigur, dacă audiența acceptă așa ceva, atunci, deși sună cam dur, o cam și merită.

Însă așa arată noile sisteme ale obedienței, făcând oamenii să participe la acest mecanism de putere, de cenzură, făcându-i parteneri într-o servitute voluntară de lume nouă.

Nu am niciun fel de îndoială că îndepărtarea unei recenzii critice de pe pagina La Familia este imposibilă.

PS: Dacă Facebook pretinde că admite doar recenziile bazate pe „experiențe personale”, atunci minte. Sunt multe recenzii favorabile pe pagina respectivului club care provin de la oameni de aiurea sau care nu au legătură cu clubul, dar care le admiră decizia (a se vedea câteva la secțiunea de comentarii de mai jos). Alea au rămas bine mersi. Și, oricum definește experiența personală când vorbești de o pagină de Facebook dacă poți…


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button