opinii

Cătălin Sturza: „La linșajul credinței participă milioane de oameni și cea mai mare parte a mass-media”

de Cătălin Sturza, Facebook

„O femeie creștină (catolică) își apără credința în fața unor bărbați care o jignesc în toate felurile (împreună cu credința ei). Femeia este provocată, jignită, apoi linșată, este supusă unui val de calomnii și de minciuni. Zeci de mii de oameni îi cer moartea, îi amenință familia, ba chiar unii jură că o vor omorî, dacă vor avea ocazia. Motivul? Faptul că s-a apărat în fața unor jigniri. Nimeni nu e interesat să asculte și varianta ei, să afle apărarea ei.

Trei adolescenți creștini (catolici) își apără credința și participă la un marș pentru viață – unde sunt jigniți în toate felurile (împreună cu credința lor). Adolescenții sunt provocați, jigniți, apoi linșați mediatic, sunt supuși unui val de calomnii și de minciuni. Zeci de mii oameni le cer distrugerea carierelor, le expun adresele în social media, le amenință familiile, ba chiar unii cer să fie linșați sau jură că îi vor omorî chiar ei, dacă vor avea ocazia. La linșajul simbolic se alătură și mass-media conservatoare, chiar grupări pro-life. Motivul? Expresia facială de pe fața unuia dintre adolescenți, și faptul că un altul a reacționat în fața unor jigniri. Nimeni nu e interesat să asculte și varianta lor, să afle apărarea lor.

Femeia creștină se numește Asia Bibi, și locuiește în Pakistan. Evenimentele descrise au loc în Pakistan între 2011 și prezent (ele nu s-au încheiat încă).

Unul dintre adolescenții cu pricina se numește Nick Sandmann și locuiește în Statele Unite ale Americii. Evenimentele descrise au loc în Statele Unite, în luna ianuarie a anului 2019 (ele nu s-au încheiat încă).

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Și la un linșaj, și la altul participă milioane de oameni și cea mai mare parte a mass-media. Diferența e că, în Statele Unite, violența e deocamdată verbală și simbolică (deși s-a cerut explicit și linșarea fizică a adolescenților pro-life). Și mă întreb: oare cât mai avem până la linșajul fizic efectiv?; deoarece proporțiile isteriei par a fi comparabile, în „lumea civilizată” și în Pakistan.

Trei link-uri în comentarii – către cazul Asia Bibi (în română) și cazul Nick Sandmann (în engleză).”

Citește mai multe opinii de Cătălin Sturza


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

One Comment

  1. Ce vrea aceasta postare ?
    Sa ne smiorcaim putin ca undeva in lume , sunt oameni care sunt persecutati , fie si pentru „credinta” ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button