familiesfaturi pentru părinţisfaturi pentru tineri

Campanie pentru siguranţa elevilor în şcoli

Ministerul Afacerilor Interne a demarat Campania „10 pentru siguranţă”, implementată la nivelul Poliţiei Române de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității. Ofiţerii de poliţie sunt deja prezenţi în şcolile şi liceele din Capitală şi din ţară pentru a preveni faptele antisociale din unitățile de învățământ și din afara acestora, precum şi de pe traseele parcurse de elevi.

Câteva reguli necesar a fi respectate pentru prevenirea infracţiunilor.

În timpul deplasării spre şi de la şcoală:

– Alegeţi cel mai sigur traseu! Evitaţi zonele izolate, rău famate, puţin circulate. Confortul personal necesar studiului nu trebuie să fie afectat de întâmplări neplăcute, care s-ar putea produce pe astfel de rute.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

– Dacă, din diferite motive, trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, nu alegeţi trasee neiluminate.

– E bine să mergeţi în grupuri de colegi. Infractorii sunt descurajaţi de un număr mai mare de persoane.

– În situaţia în care este posibil, deplasaţi-vă însoţiţi de un prieten, de o cunoştinţă ori de o rudă sau de un vecin în care să aveţi încredere.

– Nu intraţi în dialog cu persoane pe care nu le cunoaşteţi; respingeţi încercările acestora de a intra în vorbă cu orice chip. Primul contact este cel mai greu pas, dar, odată depăşită această barieră în comunicare, răufăcătorii îşi pot pune mai uşor în aplicare intenţiile contrare legii sau moralei.

– Refuzaţi să însoţiţi orice persoană străină, indiferent de „motivaţiile” acesteia sau de eventualele cadouri, ori alte avantaje pe care vi le promit. Atitudinile binevoitoare ascunde de foarte multe ori acţiuni cu consecinţe negative.

– Dacă împotriva voastră se produc acte de agresiune, de orice natură, strigaţi! „Strigătul public” are foarte mari şanse de a descuraja continuarea oricărei acţiuni ilicite.

– Cereţi ajutor fără teamă şi fără reţinere! În general, oamenii sunt receptivi şi asta are, de asemenea, rolul de a întrerupe actul antisocial.

– Evitaţi să folosiţi telefonul mobil pentru diferite aplicaţii sau jocuri, atunci când vă deplasaţi pe stradă. Aceste obiecte pot genera interesul infractorilor, care – pe fondul neatenţiei – vi le pot sustrage din mână folosind violenţa.

– Nu provocaţi dispute verbale, sau de orice altă natură, cu alte persoane pe care le întâlniţi pe drum şi nu răspundeţi la eventuale provocări.

– Este bine să nu purtați, în mod ostentativ, obiecte valoroase, din aur sau alte metale prețioase. Hoții nu vor ezita să încerce să vă deposedeze de aceste bunuri.

– Purtaţi ghiozdanul şi alte lucruri personale cu responsabilitate. Orice clipă de neatenţie va constitui un prilej excelent pentru cei care vor dori să vi le fure.

– Nu păstrați bani sau carduri bancare în buzunarele de la spatele pantalonilor, ori în alte părți ale obiectelor de îmbrăcăminte care pot fi accesate facil de „hoții de buzunare”.

– Nu oferiţi spre folosinţă telefoanele mobile persoanelor necunoscute, indiferent de motivele invocate.

– Nu încredințați bagajele sau alte lucruri personale unor indivizi pe care îi întâlniți pentru prima dată, chiar dacă aceştia vi se par de încredere.

– Dacă se întâmplă să consta­tați ca vă lipsesc bani sau alte bunuri, puteți sesiza acest lucru oricărui poliţist pe care îl întâlniţi.

– La fel procedaţi și dacă v-a fost furat telefonul mobil.

În toate situațiile referitoare la furturile unor bunuri, ori la fapte care tulbură ordinea și liniștea publică, pun în pericol viața şi integritatea fizică a persoanelor, puteți apela numărul de telefon 112 – Apel unic de ur­gență pentru România și spațiul european.

Sursă: ziarullumina.ro



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button