avort

Ca să scadă rata avorturilor, Ministerul Sănătății din Rusia va înființa centre pentru gravide

 Russia-240x135

de Thaddeu Baklinski, LifeSiteNews

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Moscova, 29 ianuarie – În continuarea eforturilor de a crește rata natalității, guvernul rus ar vrea să înființeze centre de criză pentru gravide, care să le convingă pe femei să nu mai facă avort.

Ministerul Sănătății sprijină crearea centrelor de criză pentru femei gravide, unde acestea pot primi consiliere profesionistă de la asistenții sociali. Credem că este modul cel mai promițător și uman de reducere a ratei avorturilor”, a spus, citată de agenția RIA Novosti, Elena Baibarina, care conduce Departamentul de Sănătatea Copilului și Asistență Obstetrică din Ministerul Sănătății.

Numărul de avorturi din Rusia este pe o tendință descrescătoare. În 2008 era de 1,2 milioane, în timp ce în 2012 a scăzut la 935.000. Dar continuă să rămână ridicat, ceea ce conduce și la probleme de infertilitate”, a mai spus Baibarina.

Celebrul demograf rus Veniamin Bashlachev a declarat pentru ziarul Rossiyskaya Gazeta că pierderea de populație prin avort în Rusia în deceniile care au precedat căderea comunismului a reprezentat de două ori și jumătate cât numărul de victime pe care țara l-a înregistrat în timpul Revoluției Sovietice și în ambele războaie mondiale la un loc. Numărul de avorturi făcute din anii 1960 și până la finele anilor 1980 a fost în medie de peste 4,5 milioane pe an.

În jurul anului 2011, populația Rusiei se menținea la 143 de milioane, în scădere cu 5,7 milioane de la destrămarea Uniunii Sovietice, care a avut loc în 1991.

Pentru a combate epidemia de avorturi, guvernul rus are pe agendă adoptarea unor legi care vor interzice avorturile gratuite în clinicile de stat, vor cere distribuirea „pilulei de a doua zi” doar pe rețetă și vor specifica acordul părinților pentru avort în cazul adolescentelor și acordul soțului în cazul femeilor căsătorite. De asemenea, va fi obligatorie o perioadă de grație de o săptămână înainte de întreruperea efectivă a sarcinii.

Printre alte propuneri legislative se numără și mărirea alocației de stat pentru femei gravide, care în prezent este de 2.000 de ruble (70 $).

Anul trecut, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care interzicea reclamele la avort.

Interzicerea acestora face parte dintr-o schimbare mai amplă a Legii Federale de Publicitate, care a văzut înăsprirea multor aspecte ale publicității interpretate ca având un impact negativ asupra populației, cum ar fi campaniile prin care se oferă mostre gratuite de medicamente ce conțin substanțe narcotice sau psihotrope, dar și restricții referitoare la publicitatea pentru practicile tradiționale din medicina populară”.

Steven Mosher, Președintele organizației globale Population Research Institute, cu sediul central în Washington, DC, a subliniat că, în ciuda stimulentelor guvernamentale – precum prima de naștere echivalentă cu 9.000 $ acordată începând de la al doilea copil în sus – și a apelurilor lansate de Președintele Putin ca familiile să facă cel puțin trei copii, avortul rămâne o problemă de proporții epidemice.

Atâta timp cât societatea nu recunoaște valoarea vieții umane și o distruge în mod nesăbuit pe scară largă, va fi greu de impus o nouă normă, de trei copii pe familie. Avortul trebuie să înceteze a mai fi un mod de viață în Rusia, pentru ca poporul rus să poată supraviețui”, a adăugat Mosher.

Legislația în favoarea vieții, care își propune să contracareze cultura avortului în Rusia, este puternic susținută de Biserica Ortodoxă Rusă.

Patriarhul Chiril al Moscovei și Întregii Rusii a propus o serie de măsuri pe website-ul patriarhiei, îndemnând insistent Ministerul pentru Sănătate și Dezvoltare Socială să facă din „păstrarea sarcinii o prioritate a medicilor” și să descurajeze stimulentele oferite pentru avort.

Patriarhul rus a mai pledat și în favoarea implicării statului în campanii media care promovează maternitatea, el fiind și inițiatorul înființării de centre de criză pentru gravide în toate maternitățile, pentru a le ajuta pe „mamele singure aflate într-o situație dificilă de viață”.

 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button