miracolul vieţii

STUDII. Bebelușii nenăscuți simt mânie și bucurie. La 8 săptămâni au simți tactil

de Kathy Schiffer, LifeNews, 12 februarie 2014

Sunt fericiți. Sunt furioși. Le e teamă. Le place muzica. Și deja le plac dulciurile.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În fapt, bebelușii din pântece experimentează o gamă largă de senzații mult mai devreme în dezvoltarea lor decât se credea cândva. Acesta este rezultatul unui studiu al psihoterapeutului Ludwig Janus din Heidelberg, publicat la 9 februarie pe kath.net, varianta on-line a ziarului Catholic în limba germană.

Cercetările doctorului Janus au arătat că bebelușii nenăscuți pot simți deja emoții ca furia și bucuria. Conform declarațiilor sale, între mamă și copil există o strânsă legătură, prin intermediul căreia copilul „se confruntă cu o gamă largă de emoții și empatizează cu ele”. Așadar, copilul nenăscut poate fi furios în pântece sau îi poate fi teamă, dar poate, de asemenea, să simtă bucurie și satisfacție.

La 8 săptămâni, s-a dezvoltat simțul tactil. Imaginile ecografice arată, de exemplu, copilul întinzându-se pentru a atinge un pliu al cordonului ombilical, peretele uterului sau bâjbâind în mediul din jurul lui.

Simțul gustativ apare la numai 13 săptămâni. Janus a declarat că așa cum nou-născuților le place să guste sucul dulce al fructelor, la fel și copiii nenăscuți preferă gusturile dulci. Cercetători americani de la Monell Chemical Sense Center din Philadelphia au demonstrat că fetușii vor înghiți mai mult lichid amniotic dacă acesta este dulce decât dacă este amar.

La 17 săptămâni, copilul în dezvoltare are un auz bine dezvoltat – el aude mai întâi bătăile de inimă ale mamei, sunetul sângelui ei și sunetele scoase de stomacul și intestinele ei, mai târziu vocea maternă, iar apoi celelalte voci, muzica și sunetele de zi cu zi. Când oamenii de știință le-au pus fetușilor aflați în acest stadiu de dezvoltare să asculte de 5 ori pe săptămână „Twinkle, Twinkle, Little Star”, iar apoi, după naștere, au măsurat undele cerebrale, grupul de nou-născuți care ascultase melodia intrauterin a reacționat pozitiv la auzul ei după naștere. Ludwig Janus, citat într-un ziar englezesc, a spus: „noi experimentăm în pântece, suntem ființe sensibile, capabile să primească stimuli senzoriali din mediu și să le proceseze”.

În ceea ce privește simțul văzului, este mai complicat. Expertul în prenatalitate Dr. Franz Kainer din Nuremberg a declarat că ochii sunt complet formați la 16 săptămâni, dar devin funcționali abia în săptămâna 25. În această etapă, ei sunt deschiși și se mișcă liber în timpul perioadelor de veghe și sunt închiși în timpul somnului. Totuși, acuitatea vizuală nu a fost până acum complet testată în mediul întunecat al uterului.

Simțul olfactiv nu se manifestă în pântece, pentru că nu poate funcționa într-un mediu lichid. Cu toate acestea, curând după naștere, simțul olfactiv devine foarte important, întrucât îl va ajuta pe bebeluș să-și recunoască mama și să-i găsească sânul.

Notă: Kathy este soție de diacon și mama a trei copii mari, și în momentul acesta lucrează ca Director de Publicitate și Evenimente Speciale la Ave Maria Communications. Articolul a apărut inițial în Patheos și a fost preluat cu acordul ei. 

Traducere: Miruna Ionescu

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button