„Bărbați din Antichitate care s-au purtat urât” / „Avortul, ultima exploatare a femeii” (13)
O lungă istorie a bărbaților care se poartă urât
De-a lungul istoriei, au existat milioane de exemple de bărbați înțelepți, buni, amabili și respectuoși, dar și prea multe exemple de bărbați care și-au tratat femeile ca pe niște obiecte. Bărbații caută în mod activ să le folosească pe femei în scopuri proprii. Iar uneori își ating aceste scopuri fără să facă prea mari eforturi.
Bărbați din Antichitate care s-au purtat urât
Cel mai celebru exemplu de bărbat care a stat deoparte în timp ce femeia sa își făcea rău singură îl găsim într-o superbă și străveche grădină. Cu toate că, în clipa fatală când ea a mușcat din fructul oprit, Adam se găsea alături de soția lui perfectă, Eva, în Grădina Edenului, el a reușit, totuși, după ce a urmat-o în neascultare, să-l învinovățească tot pe Dumnezeu pentru asta.
Când Dumnezeu l-a întrebat ce s-a întâmplat, Adam I-a răspuns: „Femeia care mi-ai dat-o să fie cu mine, aceea mi-a dat din pom și am mâncat” (Gen. 3, 12) (*). Nu numai că Adam a stat cu mâinile în sân în timp ce Eva era ispitită să cadă din ascultare, dar a refuzat și să-și asume responsabilitatea pentru că nu și-a protejat soția de această cădere.
După ce Adam și Eva au fost izgoniți din Grădina Raiului, lucrurile au mers din ce în ce mai rău pentru femei. Majoritatea civilizațiilor antice au văzut femeile ca sclave și ca obiecte în proprietatea bărbaților.
În Grecia Antică, prea puține erau libertățile de care se bucurau femeile. Istoricul și biograful Plutarh nota că ele trebuiau ținute „sub cheie”. Într-o piesă de Aristofan, personajul feminin, Calonice, spune: „Noi, femeile, nu putem ieși din casă când vrem. Trebuie să-i servim pe bărbați” [37].
Sociologul Alvin J. Schmidt face o tulburătoare trecere în revistă a felului în care femeile erau tratate în Grecia antică. În cartea sa, How Christianity Changed the World (Cum a schimbat creștinismul lumea), el arată că femeile obișnuite se bucurau de statutul social al sclavilor:
– nu aveau dreptul de a divorța;
– nu aveau dreptul de a merge la școală și de a primi educație;
– nu aveau dreptul de a vorbi în public;
– din punct de vedere juridic erau inferioare bărbaților;
– infanticidul era la ordinea zilei, iar majoritatea bebelușilor uciși erau de sex feminin.
Nici vechea Romă nu le trata prea diferit. În epoca lui Hristos, spune Schmidt, femeile „nu se bucurau de niciunul din drepturile și privilegiile bărbaților”:
– soții aveau drept de control absolut asupra soțiilor și posesiunilor lor, în timp ce femeile nu aveau nimic în proprietate;
– femeile nu puteau divorța;
– femeile nu puteau primi moștenire;
– legea îi dădea bărbatului dreptul de a-și pedepsi fizic femeia – pedeapsa putea ajunge până la moarte;
– femeile nu aveau voie să vorbească în public[38].
O scrisoare uluitoare din secolul I, scrisă de un bărbat roman către soția sa însărcinată, ne dezvăluie valoarea relativă a fetelor în lumea antică:
„Cele mai calde salutări. Vreau să știi că suntem încă în Alexandria. Și te rog să nu-ți faci griji… Dacă naști înainte de întoarcerea mea și e băiat, lasă-l în viață; dacă e fată, abandoneaz-o…” [39]
NOTE
(*) Citate biblice din Biblia © Bartolomeu Valeriu Anania, Ed. Litera Internațional, 2011
[37] Din Lysistrata, Citat în: Alvin J. Schmidt, How Christianity Changed the World (Grand Rapids, Michigan: Zondervan, 2001, 2004), p. 98.
38] Schmidt, How Christianity Changed the World, pp. 97-101.
[39] David H. Cherry, editor, The Roman World: A Sourcebook (Malden, Mass.: Blackwell Publishers, 2001), p. 51.
Pe 8 decembrie 2014, ProValori Media a lansat a lansat cartea Avortul, ultima exploatare a femeii, de Brian E. Fisher, fondatorul organizației americane Online For Life, care, de la înființarea ei, în 2007, a salvat de la avort peste 2.000 de copii.
Acest volum, dintr-o perspectivă originală și provocatoare, pune în discuție tocmai drepturile femeii și ale copilului nenăscut, explorând rolul bărbaților în impunerea și răspândirea practicii avortului în cea mai puternică națiune din lume și apoi în alte țări.
Pe parcursul mai multor săptămâni ne propunem să vă prezentăm fragmente din acest volum.
Cartea “Avortul, ultima exploatare a femeilor” se poate achiziționa de la Librăria bizantină, din rețeaua de librării Supergraph și online de pe site-ul Librăriei Sophia.
De asemenea, cartea este disponibilă și gratuit, în format digital, la adresa de web www.avortulexploateazafemeile.