Mitropolitul Tihon în Duminica pentru Sacralitatea Vieții: Toți oamenii, și cei nenăscuți, sunt creați pentru a trăi veșnic cu Dumnezeu
de Redacția Stiripentruviata.ro
Mesajul pastoral al Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe a Americii (OCA) cu ocazia Zilei pentru Sanctitatea Vieții, instituită pentru a fi marcată anual în această Biserică în a treia duminică din an. Data este aleasă pentru proximitatea ei cu data de comemorare a legalizării avortului în SUA (22 ianuarie 1973):
Clerului, cinului monahal și credincioșilor
Bisericii Ortodoxe a Americii
Iubiți copii întru Domnul,
În timp ce societatea devine tot mai polarizată și divizată, ne apropiem de aniversarea uneia dintre cele mai aprige dintre aceste divizări: legalizarea avortului în Statele Unite ale Americii. La această aniversare deplângem viețile retezate din rădăcină, devastarea psihologică și emoțională care afectează atât de multe femei, numeroasele familii rănite și ostilitatea permanentă care înverșunează societatea.
Biserica Ortodoxă continuă să rămână fidelă credinței străvechi că orice viață umană, începând de la concepție și până la ultima ei clipă, este sacră în ochii lui Dumnezeu. Sfânta Scriptură ne spune că „Căci Dumnezeu n-a făcut moartea şi nu se bucură de pieirea celor vii. El a zidit toate lucrurile spre viaţă şi făpturile lumii sunt izbăvitoare” (Înțelepciunea lui Solomon 1, 13-14).
Astfel că afirmăm, smerit dar ferm, că distrugerea voită a unei persoane aflate în pântecele maicii sale este un act rău și o respingere a darului lui Dumnezeu.
Pentru creștinii ortodocși, întunericul avortului transcende problema politică. Ajunge chiar și dincolo de moralitate sau etică. Ajunge drept în inima credinței noastre, la chestiunea Învierii. În acea luminoasă zi a Sfintelor și Marilor Paști, Hristos a distrus moartea pentru totdeauna, cel din urmă dușman al umanității (I Corinteni, 15, 26).
Mormântul gol al Învierii înnobilează umanitatea și ne transformă într-un popor pe veci devotat vieții, care respinge cu totul moartea în orice formă a sa. Toți oamenii, chiar și cei nenăscuți, sunt creați pentru a trăi veșnic împreună cu Dumnezeu și convingerea noastră nezdruncinată în Învierea lui Hristos este cea care face de neconceput gândul de a curma viața unui copil.
Mai știm că mesajul clar al Noului Testament este că discipolii lui Hristos se iubesc „unul pe altul” cu aceeași iubire jertfelnică cu care i-a iubit Hristos (Ioan 13, 34). Îi încurajez pe toți ortodocșii să arate iubire hristică, jertfelnică la confruntarea cu forțele întunericului.
Vă cer să sprijinim mamele în orice mod posibil, pentru a le elibera de ispita avortului. De asemenea, sprijiniți tații să-și asume și să îmbrățișeze noua lor responsabilitate familială.
Totodată, „ținând adevărul” (Efeseni 4, 15), nu trebuie să-i condamnăm pe alții, ci să lăsăm judecata Domnului. Chemarea noastră este o chemare la pocăință, care începe cu noi înșine, pentru a putea restaura chipul lui Dumnezeu în noi și a deveni oglinzi care reflectă lumina lui Hristos către oamenii răniți, confuzi și speriați.
Singurul lucru pe care societatea trebuie să-l vadă la noi să fie revărsarea către toți a iubirii, a evlaviei și a iertării.
Ne amintim cu recunoștință că Domnul ne oferă întotdeauna o cale, atât la nivel personal, cât și ca națiune, pentru a ieși din păcat prin pocăință – chiar și dintr-un păcat atât de devastator ca cel al avortului.
Parohiile și comunitățile noastre să devină faruri călăuzitoare ale acestei iubiri dumnezeiești și ale iertării, locuri unde orice viață umană este prețuită la fel de mult pe cât o prețuiește Hristos Însuși, în timp ce anunțăm cu glas pascal: „Hristos a-nviat și viața împărățește”.
Fie ca Duhul Sfânt, pe care Îl mărturisim în Crez ca „Domnul de viață Făcătorul” să ne inspire pururi cu dragoste, smerenie și convingere atunci când vorbim despre această problemă.
Al vostru întru Hristos,
†Tihon,
Arhiepiscop de Washington
Mitropolitul Întregii Americi și al Canadei
Ecteniile și rugăciunile scrise de Biserica Ortodoxă a Americii pentru Duminica Sanctității Vieții
Cereri care se introduc la Ectenia Întreită, pentru comemorarea anuală din Duminica Sanctității Vieții
— Încă ne rugăm să dăruiești acestui popor voința de a face binele, de a părăsi răul și de a împlini dreptatea, de a respecta viață și a de împărtăși de binecuvântările Tale, grijindu-ne unii de ceilalți în milă și în adevăr.
— Încă ne rugăm să izgonești tot răul din inimile noastre și stricăciunea din legile noastre, dându-ne puterea de a sluji voia Ta cea sfântă și de a făptui dragostea Ta în lume.
— Încă ne rugăm să ne aprinzi în inimi dorința de a ne îngriji de nevoiași, de a arăta bunătate săracilor, de a adăposti pe cei fără adăpost și de a-i ajuta pe neajutorați.
Rugăciune care se citește după ce se spune de două ori „Fie numele Domnului Binecuvântat…”, la comemorarea anuală din Duminica Sanctității Vieții
Domnului să ne rugăm. Doamne, miluiește.
Doamne Iisuse Hristoase, Fiule Unule-născut din sânurile Tatălui, Dumnezeu adevărat, Izvorul vieții și nemuririi, Lumină din Lumină, Care ai venit să luminezi lumea: Prin puterea Preasfântului și de viață făcătorului Tău Duh, ai binevoit să te sălășluiești în pântecele Fecioarei Maria pentru mântuirea sufletelor noastre. Stăpâne, Care ai venit pentru ca noi să avem viață din belșug, te rugăm luminează mintea și inima celor orbiți pentru a înțelege adevărul că viața începe la concepție și că cel nenăscut din pântecele maicii sale este împodobit cu chipul și asemănarea Ta; dă-ne nouă să păzim, să prețuim și să protejăm viața tuturor celor care nu se pot apăra sau îngriji ei înșiși. Pentru că Tu ești Dătătorul de Viață, ne aduci pe fiecare din neființă la ființă și ne pecetluiești pe toți cu nemărginita și dumnezeiasca Ta dragoste. Ai milă, Doamne, de cei care, din neștiință, sau de bunăvoie, se împotrivesc bunătății și proniei Tale dumnezeiești prin fapta cea rea a avortului. Dă-le lor și nouă, tuturor, să ajungem la lumina Adevărului Tău și să Te slăvim pe Tine, Dătătorule de Viață, împreună cu Tatăl și cu Preasfântul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și-n vecii vecilor. Amin.
(Se cântă apoi pentru a treia oară „Fie numele Domnului Binecuvântat…”, urmat de obișnuitul Otpust.)