opinii

Asia Bibi: Curtea Supremă din Pakistan anulează pedeapsa cu moartea pentru creștina condamnată pentru blasfemie

de Cătălin Sturza, Facebook

Asia Bibi, o fermieră creștină săracă și mama a cinci copii, culegea fructe împreună cu un grup de femei, într-un câmp de lângă mica localitate Sheikhupura, în Pakistan. Femeile i-au cerut să aducă apă de la o fântână din apropiere. S-a conformat, dar s-a oprit să ia o gură de apă cu o cană de metal pe care a găsit-o lângă fântână.

Un vecin care avusese o ceartă cu familia femeii a văzut-o și i-a spus, pe un ton mânios, că îi este interzis unei creștine să bea apă din aceeași cană din care beau musulmanii, și că și alți fermieri o consideră murdară, deoarece este creștină: „Ești doar o creștină împuțită. Ne contaminezi apa! Iisus al vostru nici măcar nu a avut un tată; a fost un bastard, n-ai auzit asta?” Când i s-a cerut să se convertească la Islam, femeia a răspuns: „Cred în religia mea și în Iisus Hristos, care a murit pe cruce pentru păcatele omenirii. Ce a făcut profetul vostru, Mahomed, ca să salveze omenirea? Voi ar trebui să vă convertiți, nu eu.”

Cinci zile mai târziu, un lider religios local, Qari Salem, a folosit difuzoarele moscheii pentru a o acuza pe femeie de blasfemie. O mulțime furioasă s-a strâns la chemarea lui Quari Salem, a încercuit-o pe femeie a bătut-o și a violat-o, în prezența celor cinci copii ai femeii. După viol, mulțimea a obligat-o să mărturisească faptul că ar fi comis o blasfemie împotriva Profetului Mahomed, apoi a târât-o pe femeia creștină la poliție. A fost ținută la închisoare mai bine de un an, înainte de a i se aduce vreo acuzație formală. La un an și jumătate de la incidentele din 2009, un tribunal local din Sheikhupura a condamnat-o pe Asia Bibi la moarte prin spânzurătoare, pentru blasfemie, și a amendat familia cu o sumă foarte mare, pentru regiunea respectivă. O mulțime strânsă la ușa tribunalului a salutat cu entuziasm verdictul, strigând „Ucideți-o! Ucideți-o! Alah Akbar!” Asia Bibi a devenit prima femeie condamnată la moarte în Pakistan pentru acuzația de blasfemie.

Citește articolul integral pe Blogurile Adevărul.

Citește mai multe opinii de Cătălin Sturza

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button