Marxism culturalopinii

Papahagi, interzis pe Facebook, cu o postare despre impunerea stângismului în universități prin teroare intelectuală și activism agresiv

O postare a filologului Adrian Papahagi, lector la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a fost blocată de Facebook pentru că nu ar fi îndeplinit standardele comunității. Textul a fost preluat de blogul Marginalia Etc, unde Adrian Papahagi scrie, în introducere:

Postarea mea nu incita la nimic, ci descria isteria anarho-comunistă și reamintea că idealul universității este libera căutare a adevărului. Cei care vor să se audă numai vocea lor, exact cum scriam în acea postare, nu au întârziat să denunțe textul meu ca “discurs al urii”, eticheta generică folosită pentru a închide gura oricui se opune stângismului totalitar. E ironică, dar și amară, această nouă confirmare.

Redăm în continuare postarea care a fost interzisă de Facebook (nu se știe dacă datorită algoritmului cu „inteligență artificială”, datorită vederilor angajaților Facebook sau datorită reclamațiilor trimise de stângiștii români de pe rețeaua de socializare). Ea a fost preluată viral pe conturile multor utilizatori:

Cum s-a impus stângismul ca doctrină dominantă a elitelor? Prin teroare intelectuală și activism agresiv. Prin ocuparea școlilor și hegemonia asupra (de)formării tinerilor.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ca student la École Normale Supérieure și la Sorbona, eram asaltat de pancarte, manifeste, fluturași, fițuici, reviste, standuri stângiste de fiecare dată când intram pe poarta celor două venerabile instituții. Manifestații, mitinguri, proteste, ocupări ale clădirilor, greve – o isterie permanentă și fără rost într-o țară prosperă, democratică, egalitară, socială, socialistă chiar.

Oricine se opunea acestor isterici era automat etichetat ca fascist, burghez îngust la minte și egoist, creștinopat, retrograd (sună cunoscut?). Curajoși cum îi cunoaștem, profesorii se pliaseră de mult pe vulgata oficială; studenții, la fel, căci nimic nu îi sperie pe tineri mai mult decât să fie respinși de colegii de generație.

În toată Franța intelectuală, se auzea doar vocea lor: o voce isterică, răstită, radicală, acuzatoare, intolerantă.

N-o să-i uit niciodată pe neobosiții activiști troțkiști (adică, vezi Doamne, comunismul bun, revoluționar, nu cel rău, stalinist, criminal – aiurea!) de la École Normale, Ludovic și Ludivine. El semăna cu François Hollande tânăr, ea era o muză galo-germanică spălăcită. Un soi de Sartre și Simone, mai puțin urâți, dar la fel de îndârjiți.

În țara noastră atât de ponegrită, universitățile sunt spații salubre, nu desfigurate de graffitti, maculate de afișe comuniste, ocupate și pustiite ritmic de o adunătură de activiști anarho-comuniști, al căror unic scop este distrugerea civilizației occidentale. Studenții noștri sunt tineri cuviincioși, care doresc să învețe (ok, sau măcar să obțină o diplomă, ca să aibă un job), nu harpii identitare care îi terorizează pe ceilalți cu diferența lor sexuală, rasială sau fizică pre-jignită și implicit etern-îndreptățită.

Voi încerca mereu, ca profesor și ca intelectual îndrăgostit de cultura înaltă și de civilizația europeană, să apăr universitatea românească de acești extremiști. Universitatea trebuie să rămână spațiul liberei căutări a adevărului, binelui și frumosului, nu o arenă ideologică; școala caracterului și a inteligenței, nu tribuna isteriei și a imbecilității cu megafon.

Sper că vom reuși să ne despărțim de balastul imposturii comuniste fără a-l înlocui cu gunoiul isteriei neo-marxiste.

Citește mai multe opinii de Adrian Papahagi


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button