libertate de conștiință

Asia Bibi: Curtea Supremă de Justiție a Pakistanului a respins o cerere de rejudecare a sentinței, și de anulare a condamnării la moarte

La 29 ianuarie 2019, Curtea Supremă de Justiție a Pakistanului a respins o cerere de rejudecare a sentinței, și de anulare a condamnării la moarte a femeii creștine. La sfârșitul anului trecut, sentința de condamnare la moarte pentru blasfemie a fost revocată de aceeași instanță într-o hotărâre de referință, declanșând un protest violent. În ciuda hotărârii pozitive, Bibi a fost ținută în custodie și nu i sa permis să părăsească țara. Având în vedere preocupările clare ale siguranței sale, mai mult de 230 de parlamentari internaționali au semnat o scrisoare deschisă, îndemnând guvernul pakistanez să obțină trecerea sigură din țară.

„Curtea Supremă din Pakistan și-a confirmat achitarea lui Asia Bibi, o mamă creștină de cinci, acuzată de blasfemie. Acum sperăm că îi este permis să părăsească țara, asigurând ieșirea lui Asia Bibi și a familiei sale în condiții de siguranță. Suntem recunoscători pentru cei peste 230 de parlamentari din diferite țări care și-au exprimat vocea în sprijinul și în solidaritatea cu Asia Bibi „, a declarat Paul Coleman, director executiv al ADF International, o organizație juridică care protejează drepturile omului, demnitate și promovarea libertății fundamentale la nivel mondial.

„Nimeni nu ar trebui să fie persecutat din cauza credinței. În timp ce dreptul la libertatea religioasă este protejat de constituția pakistaneză, noi totuși vedem cum creștinii se confruntă cu persecuții severe și negări ale drepturilor lor fundamentale la libertatea de exprimare. Din păcate, cazul lui Asia Bibi nu este un incident izolat, ci evidențiază situația pe care o întâlnesc mulți creștini în Pakistan astăzi. Legile blasfemiei încalcă în mod direct dreptul internațional. Toți oamenii au dreptul să aleagă liber și să trăiască credința lor. Prin urmare, îndemnăm toate guvernele să respecte acest drept prin încetarea aplicării și declanșarea abrogării legilor lor de blasfemie.”

„Noi îndemnăm în cel mai bun mod posibil ca guvernul pakistanez să garanteze trecerea în siguranță a Asiei, a familiei sale și a oricărei persoane amenințate din cauza participării la decizia de a o achita, în orice țară care-i acceptă”, afirmă scrisoare. Acesta subliniază importanța „statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului față de libertatea religioasă și de exprimare”. Scrisoarea deține o pondere politică deosebită, deoarece multe dintre semnatarii ei reprezintă țări care acordă ajutor financiar Pakistanului.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

importanța „statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului față de libertatea religioasă și de exprimare”. Scrisoarea deține o pondere politică deosebită, deoarece multe dintre semnatarii ei reprezintă țări care acordă ajutor financiar Pakistanului.

Sursă: adfinternational.org


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button