familievalorile familiei

Arhim.Vasilios Bacoianis: „Căsătoria: completarea firească a bărbatului cu femeia”

de Redacția Stiripentruviata.ro

Și a grăit Dumnezeu: nu este bine să fie omul singur! (Facerea 2,18) Luați aminte că n-a grăit primul om: Nu mă simt bine singur!, ci Dumnezeu. Înțelepciunea a grăit că nu este bine să fie singur Adam, cel plăsmuit de Însuși Dumnezeu, Care l-a sălășluit în paradisul minunat, pe care l-a creat în mod special pentru acesta. (Facerea 2, 8) Adam a fost și un mare sfânt, văzător de Dumnezeu, Îl privea pe Creator și grăia cu El. Oh, pentru acest Adam, Dumnezeu a socotit că nu era bine să fie singur, fără tovarășul lui! Creatorul, fiind și Atotcunoscător, a știut că Adam, la un moment dat, Îi va cere însoțitor, o tovărășie omenească. Și ca să nu simtă de timpuriu golul, singurătatea, Dumnezeu S-a apucat și a creat-o pe Eva. Și nu direct din pământ, așa cum l-a plăsmuit pe Adam, ci din mijlocul trupului, din coasta lui Adam (Facerea 2, 12) ca să o simtă ca fiind a lui, trup din trupul lui, os din oasele lui. Și a simțit-o în acest fel!

Femeia este ieșită din bărbat (Facerea 2, 21), așadar acestuia îi lipsește ceva. El simte că are ceva lipsă și de aceea caută, cercetează, ca să afle partea lui pierdută. Dar și femeia, la rândul ei, caută să-și afle izvorul, locul, originea ei. Și, astfel, între ei există o căutare reciprocă, ascunsă, un magnetism îmbietor.

Pe această taină se sprijină căsătoria, ceea ce înseamnă că ea reprezintă completarea firească a bărbatului cu femeia. În căsătorie, firea omenească își găsește plinitatea ei. Deoarece firea noastră era neîntregită, a apărut căsătoria. Prin aceasta, ceea ce lipsește unuia este completat de celălalt. (Sfântul Ioan Gură de Aur) ”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
Arhim.Vasilios Bacoianis, Căsătoria, Editura Tabor, București, 2010, pp. 13-16.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button