sfaturi pentru părinţi

Andreea Ogăraru: Dintre școlile românești și cele occidentale, care vi se par mai liberale?

Se spune mereu că școala românească nu este suficient de bună. Dar și că școala românească ar fi închistată și insuficient de permisivă cu personalitatea și creativitatea elevilor. Mulți chiar i-au criticat pe profesorii care nu i-au permis unui elev din România să vină cu plete la școală.

Dar iată că Andreea Ogăraru, soția fotbalistului George Ogăraru și mamă a cinci copii, a scris de curând pe profilul propriu de Facebook care sunt regulile în școlile occidentale, așa cum le-au experimentat ea și familia ei.

Oricine va citi regulile de mai jos ale unor școli de top din străinate va putea trage singur concluziile.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Urmăresc permanent ceea ce se întâmplă în țară, mai ales la nivel educațional.

Poate sună ciudat, dar școala românească este foarte libertină în ciuda tuturor „rigorilor” și mai ales clișeelor despre care vorbește toată lumea.

Școala românească nu are reguli esențiale, sau dacă le are nu le pune în aplicare. Fără a încerca să fiu eu instanța supremă care decide ce este bine și ce este rău aș vrea să vă propun o listă de reguli pe care noi le-am întâlnit și a trebuit/încă trebuie să le respectăm în Elveția și Olanda.

Aș vrea să vă gândiți la ele, la ceea ce înseamnă școală în Occident și să Vă răspundeți sincer ( nu mie) dacă ați putea/vrea să vă adaptați la ele. Și mai apoi să vă gândiți dacă școala românească este strictă sau liberă (libertină)

În Elveția :

– băieții cu părul de max 5 cm

– uniforma completă în fiecare zi ( cravată, sacou, pantaloni cu dungă, șosete/dres de un anumit tip..)

– fetele cu părul prins, fără funde și pampoane „fancy”, fără cercei, brățări, coliere, unghii

 

– fără gadgeturi

– absențele nejustificate interzise, adică nici o familie nu poate pleca cu o zi, două mai devreme în vacanță și nici nu poate veni mai târziu din vacanță

– sportul obligatoriu, de cele mai multe ori afară, indiferent de vreme: ploaie, vânt, ninsoare, ger…

– lectură zilnică obligatorie

-acces controlat și limitat la internet/calculator

– toate materiile școlare cu același nivel de importantă și desigur toate contează pentru media finală

În Olanda:

– Anul școlar a început în 2017 la 5 septembrie și se termină pe 20 iulie…

– Dacă ai vreun eveniment important în familie, sau călătorești în interes de serviciu și nu ai cu cine lăsa copiii, etc trebuie să faci cerere specială la școală și să prezinți dovezi ( invitații de nuntă/botez, certificat de căsătorie cu data pentru care te-ai învoit, bilete de avion, scrisori de la serviciul părinților etc)

– Catalogul școlar de la gimnaziu și liceu se vede în timp real, online, la instituția statului care se ocupă de minori, deci este imposibil să chiulești

– Dacă întârzii, a doua zi trebuie să te prezinți la școală cu o oră mai devreme, gen deschizi școala odată cu paznicul.

– Copiii merg la sport pe jos sau cu bicicleta indiferent de vreme ( terenurile noastre de sport sunt cam la 1km de școală)

– Ai un proiect final la sfârșitul fiecărui trimestru la fiecare materie, separat de teste etc, inclusiv la sport care are o anumită structură: 4 criterii (IB) referitoare la conținut, un număr de cuvinte obligatoriu. În acest proiect prezinți ce ai înțeles, cum lucrează corpul, mușchii, legătura cu creierul, nutriție, propui exerciții noi, atașezi un video de antrenament realizat în timpul liber..( să îi cer voie lui Eric să îi postez lucrarea și filmulețul?)

– Obligatoriu o activitate în folosul comunității în fiecare an, fără de care nu treci clasa, indiferent de notele pe care le ai. Verificat de un băiat din clasă…care repetă anul. Anul trecut băiatul meu a renovat casa unei bătrâne imigrante iar anul acesta a gătit clătite pentru oamenii străzii din Amsterdam.. După ce faci activitatea, prezinți și un raport detaliat

– Indiferent de vreme toți copiii împreună cu părinții așteaptă în curtea școlii până când sunt invitate clasele, pe rând, să intre. Cei mai mari intră primii iar cei mai mici ultimii. Părinții nu pot intra, nu se pot îngrămădi, căci au un punct limită unde trebuie să se oprească pentru a nu îngreuna accesul copiilor. Nu se blochează cu mașina nici trotuarul, nici trecerile de pietoni etc


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button