familiesfaturi pentru părinţisfaturi pentru tineri

Copiii lăsaţi cu orele în faţa tabletelor sau telefoanelor mobile riscă să devină antisociali

În zilele noastre, din ce în ce mai mulţi copii interacţionează foarte mult cu gadgeturile şi asta pentru că încă de la o vârstă fragedă primesc tablete şi telefoane mobile.

Vina este a părinţilor care, pentru a avea măcar o clipă de linişte, consideră că asta ar fi singura soluție. Problema este că, în timp, copiii riscă să devină introvertiţi şi să evite să interacţioneze cu cei din jurul lor.

Un copil lăsat fără supraveghere pe tabletă sau telefon mobil poate ajunge să vizioneze diverse videoclipuri cu un conţinut ridicat de violenţă, iar ceea ce vede ajunge să povestească şi uneori să aplice pe cei din jur.

Educatorii sunt de părere, însă, că efectele nocive ale gadgeturilor pot fi înlăturate cu ceva mai multă implicare din partea părinţilor.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Experţii spun că restricţionarea accesului la tabletă duce la o recuperare a copilului. Lipsa electronicelor ameliorează tulburările de somn şi stările de anxietate. Mai mult, studiile au confirmat că absenţa tabletei i-a determinat pe mulţi copii să se reorienteze către jocuri şi activităţi creative care presupun interacţiunea cu alte persoane.

Potrivit unui psiholog clujean, Lenke Iuhos, mulți părinți au tendința de a da vina în mod eronat pe dezvoltarea tehnologiei pentru situația actuală, și nu conștientizează modul defectuos prin care s-a creat ruptura totală între viața reală și viața virtuală. Mulți părinți le oferă copiilor lor laptopuri, tablete, telefoane inteligente etc., pentru a-i ține ocupați, cuminți, sperând că doar prin această metodă ei se pot ocupa de treburile cotidiene.

Acest mod de relaționare este unul deficitar, riscând să acutizeze și mai tare ruptura emoțională între părinți și copii, aceștia găsindu-și până la urmă refugiul în lumea virtuală.

Tehnologia a ajuns să fie folosită de copii nu ca un mod de divertisment, ci ca o încercare disperată de a le umple nefericirea, explică psihologul.

Copiii au nevoie de un calendar de activități, prin care să-și descopere hobby-urile și noi metode de divertisment decât cele oferite de gadgeturi.

Sursă: a1.ro


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button