Anchetă New York Times: Multinaționalele discriminează angajatele însărcinate. Gravidele presate să avorteze sau să-și ia concediu fără plată

În timp ce avortul este prezentat ca un drept al femeii, marile corporații îl transformă într-o obligație pentru angajate. Nu numai femeile care nu au loc de muncă trec printr-o criză de sarcină, ci și, paradoxal, cele care au joburi la marile companii multinaționale. Iar aceasta nu se întâmplă (numai) în România, ci și în SUA.
Pe 15 iunie 2018, cotidianul de orientare liberală (adică pro-avort, printre altele) New York Times a publicat un articol care dezvăluie discriminarea la care sunt supuse la locul de muncă femeile americane însărcinate. Materialul se intitulează „Epidemia de discriminare împotriva femeilor însărcinate la locul de muncă” și se bazează pe studierea statisticilor publice și a arhivelor tribunalelor, dar și pe zeci de interviuri cu femei.
Companiile cu cel mai prost tratament acordat femeilor însărcinate, evidențiat de cele mai multe reclamații și procese înregistrate, sunt Walmart, Merck, AT&T, Whole Foods, 21st Century Fox, KPMG, Novartis și firma de avocatură Morrison & Foerster, care toate afirmă pe website-urile lor că sprijină emanciparea femeii. Din păcate, se pare că nu percep maternitatea ca un element de emancipare a femeii.
Articolul prezintă câteva cazuri de femei care au avut probleme la muncă după ce au rămas însărcinate. Una dintre ele chiar a fost presată să avorteze:
- Peggy Young a rămas gravidă în 2006, când era șofer pe mașina companiei de curierat UPS. Îndatoririle sale la locul de muncă includeau și ridicarea coletelor grele, lucru pe care medicul ginecolog îi spusese să nu-l facă. Pentru că angajatorul a refuzat să-i aloce un post de lucru cu îndatoriri mai ușoare, ea și-a luat concediu maternal fără plată, deoarece nu avea asigurare medicală. După ce și-a dat angajatorul în judecată, Curtea Supremă de Justiție din SUA i-a dat dreptate femeii în 2015.
- Când a aflat că este însărcinată, șeful i-a spus Christinei Macarelli, agent de vânzări la compania de produse medicale Novartis, că femeile în situația ei (necăsătorite) ar trebui să se gândească la avort. Iar după concediul de maternitate i s-a spus să nu mai încerce să obțină o promoție, „din cauza circumstanțelor nefericite de acasă” – se refereau astfel la fiul ei, Anthony.
- Zilnic, Otisha Woolbright introducea tăvi cu pui care cântăreau peste 20 de kilograme în cuptoarele industriale de la departamentul de mâncare gătită al unui supermarket din lanțul Walmart în Jacksonville, Florida. În 2013, când era însărcinată în trei luni, a avut hemoragie, iar medicii i-au spus să nu mai ridice greutăți. Când i-a cerut managerului ei, tot o femeie, să i se dea de făcut ceva mai ușor, aceasta i-a replicat că o văzuse pe actrița Demi Moore făcând acrobații la televizor când era însărcinată. Contactată de ziar, Demi Moore a declarat că în emisiunea respectivă fusese o dublură cea care făcuse cascadoria. „Trebuie să fie extrem de ignorant și necunoscător în ceea ce privește sarcina sau pur și simplu total nepăsător și nesimțit ca să te folosește de un moment de divertisment cu scopul de a presa o femei gravidă să facă ceva care pune în primejdie viața copilului ei”, a scris vedeta într-un email către redacție.
- Când a rămas gravidă, Rachel Mountis era premiată ca agent de vânzări fruntaș la Merck. A fost concediată cu trei săptămâni înainte să nască.
- După ce a rămas însărcinată, Erin Murphy, agent de bursă la Glencore, acum mama a trei copii, a început să fie discreditată la locul de muncă. Când era însărcinată în opt luni, șeful i-a spus: „Ești în vârstă și tot faci copii, așa că nu ai unde să mai avansezi”. Când se întorcea din concediul maternal, era trimisă să-și pompeze laptele din sâni într-o debara înghesuită și plină de coșuri de gunoi. Ea a reclamat compania la Comisia pentru Șanse Egale de Muncă.