familie

ANALIZĂ. Adio, Balcani! „România Mare”, pe locul doi la ritmul depopulării (–30%)

Până în 2050, Bulgaria va avea cu 39% mai puțini locuitori decât în 1990, iar România cu 30% mai puțini. Republica Moldova a atins deja o scădere și mai drastică (–34%) prin emigrare și scăderea natalității, scrie într-o analiză Balkan Insight.

O țară în care declinul este mult mai mic, practic doar la jumătate față de aceste cifre, este Polonia (–15%). Autorii analizei pun aceasta pe seama atragerii a unui milion de muncitori din Ucraina, fără să menționeze și faptul că Polonia are politici robuste de sprijinire a familiilor și încurajare a natalității prin stimulente financiare. Drept dovadă stă reconfirmarea partidului conservator de guvernământ la cele mai recente alegeri, cu un procent zdrobitor.

Fenomenul depopulării, care afectează toate statele foste comuniste, va avea consecinte economice și politice importante, notează autorii. Una dintre acestea ar fi prăbușirea sistemelor de solidaritate socială, care se bazează pe contribuțiile noilor generații.

Dar nu numai Balcanii se vor confrunta cu probleme, căci Europa însăși este un continent îmbătrânit, care în 2100 va avea doar 5% din populația lumii, ceea ce înseamnă că nu va mai conta din punct de vedere internațional.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Infografic Balkan Insight cu proiecțiile pentru 2050:

Analiză. Politicile pro-familie din Polonia: concediu de maternitate, indemnizații pentru copil, sprijin pentru mame singure, facilități fiscale pentru părinți

Baby-boom polonez: Măsurile guvernamentale au făcut ca Polonia să înregistreze creștere demografică. Maximum pe șapte ani, înregistrat în 2017

Polonia: Contraceptivele de tipul „pastilei de a doua zi” vor fi distribuite doar cu rețetă

Polonia: Primă de 1.000 de dolari la nașterea unui copil cu dizabilități

Societatea civilă poloneză cere protecție totală pentru viața copiilor nenăscuți

Polonia: 500.000 de persoane au semnat pentru restricționarea avortului. Feministele au protestat în negru, polonezii pro-viață au manifestat în alb

Istoria legalizării avortului în Europa – Cazul Poloniei


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button