valorile familiei

Alina Prodan: Cum e cu „statul acasă cu copiii” Nu e o rușine, e un privilegiu!

de Alina Prodan

De câțiva ani, jurnalista Alina Prodan a pus pauză carierei și s-a dedicat exclusiv creșterii celor doi băieți ai ei, alături de soț. Are ca hobbyuri cultivarea de legume bio în grădina proprie și un blog unde își scrie experiențele de mămică.


Stau acasă cu copiii. Nu sunt angajată. Nu știu dacă mă voi întoarce la muncă peste o lună, două, trei, peste un an. Nu-mi mai fac planuri de când am copiii. Îi las pe ei să facă planuri pentru mine.

Multe femei, mame sau nu, spun că și-ar dori să stea acasă. Dar nu știu câte dintre ele chiar ar avea curajul să renunțe la carieră, la siguranța unui venit ca să facă pasul ăsta.

Nu sunt căsătorită cu un milionar care mă întreține. Sunt căsătorită cu colegul meu de liceu, cu tatăl copiilor mei. Cel cu care am dormit pe jos, în gazdă, că nu aveam pat, și am împărțit o porție de cartofi prăjiti făcuți pe reșou. Dar da, am o siguranță. Că ne vom descurca în orice împrejurări. Pentru că amândoi suntem capabili.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Da, stau acasă cu copiii. Unii mă privesc cu invidie, alții cu milă. Nu e cazul nici de una, nici de alta. Am prieteni care îmi spun că nu fac bine. Alții nu au curajul să-mi spună. Nu mă deranjează nimic din ce spun/gândesc ei. Eu fac așa cum simt. Așa cum am făcut mereu. Aveți idee câți prieteni, rude mi-au spus că nu e bine să mă mărit la trei ani după ce am terminat liceul? Că suntem prea tineri, că nu știm ce facem. Anul ăsta împlinim 17 ani de la nuntă.

Da, stau acasă cu copiii. Nu înseamnă că asta ar trebui să facă toată lumea. Nu! Fiecare își face propriile alegeri și calcule.

Eu sunt bucuroasă că pot să-mi pup în orice moment copiii, pot să-i strâng în brațe la orice oră, pot să mă joc cu ei fără să mă uit la ceas. Iar pe ei nu-i crește un străin pe care să-l întrebe: „când vine mama?”

Cineva m-a întrebat ce îi învăț eu pe ei: „că femeia trebuie să stea acasă cu copiii iar bărbatul să întrețină familia?” Eu îi învăț că familia e cea mai importantă. Că viața trebuie să ți-o trăiești așa cum crezi tu, nu cum cred alții. Și că nimic nu e permanent. Nici jobul, nici sănătatea, nici statul acasă.

Scriu asta pentru toate mamele care „stau acasă cu copiii”. Nu e o rușine, e un privilegiu! E o muncă în sine. Grea. Dar cea mai frumoasă dintre toate.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button