valorile familieiviaţa de familie

Alexandra Nadane: Războiul fără temei din jurul legii alăptării

de Alexandra Nadane, AlexandraNadane.ro

Un război fără temei nu este un război între bine și rău, ci un război în care două părți ale binelui nu se înțeleg una cu alta și ducându-se fiecare la extrem se războiesc. Acesta este cazul unora dintre luările de poziție pe tema legii alăptării în spațiul public.

În privința alăptatului în public, cele două extreme sunt: nu alăpta în public, că nu trebuie sa suporte alții vederea acestui lucru pe care nu vor să îl vadă vs. e dreptul meu sa îmi alăptez copilul când vreau. Echilibrul ar fi: e firesc să alăptezi când e nevoie, de aceea facem în cât mai multe spații publice camere pentru alăptare curate și bine dotate, în care să poți face asta liniștită, fără jenă, pe îndelete, iar când nu e disponibil un astfel de spațiu special e de bun simț să alegi și să ți se creeze o posibilitate să alăptezi într-un mod care să nu îi deranjeze pe ceilalți și să nu fii deranjată de ei.

Maternitatea este o taină care trebuie ocrotită de către mamă, nu exhibată, și respectată de către ceilalți, nu disprețuită.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

O astfel de bătălie a drepturilor fiecărei părți nu face decât să continue un război în care vor exista înfrânți, dar nu convinși și de aceea va continua ori de câte ori taberele vor prinde o ocazie, în special dacă cineva din tabăra cealaltă va călca pe un bec și asta va putea fi exploatat.

Așa cum în cazul crizei de sarcină sprijinirea mamei să nască copilul este soluția care are în vedere și binele mamei, și binele copilului, la fel și în cazul alăptării în public se găsesc soluții care sa facă bine și mamei, și copilului, pe de o parte, și celor din jur, pe de altă parte.

Aceste războaie care opun lucruri care sunt menite, de fapt, a rezolva împreună problemele produc un dublu rău: nu rezolvă problema și învrăjbesc părțile.

Iată alt exemplu de soluție care ține cont de realitatea ambelor poziții față de o problemă: este adevărat că există femei însărcinate care simt că nu pot să își crească copilul sau nu pot să îl crească așa cum și-ar dori pentru copil și este adevărat că avortul ia viața copilului, dar există soluția încredințării spre adopție, în care binele mamei și al copilului nu mai sunt opuse, ci se împlinesc amândouă.

Aceste soluții sunt viitorul. Fără ele ne vom dușmăni între noi fără să câștigăm ceva, ci pierzând cu toții. Ca în exemplul cel mai la îndemână: bărbați care se luptă cu ei înșiși să respecte femeile și să le sprijine, femei care se luptă cu ele însele să respecte bărbații și să îi sprijine, nu bărbați care își doresc să domine și să exploateze femeile, nu femei care își doresc să domine și să exploateze bărbații, ci împreună pentru binele amândurora.

În cazul alăptării în spațiul public, războiul cu temei ar fi războiul cu noi înșine pentru a sprijini crearea cât mai multor spații care să arate cât mai bine, să fie cât mai sigure, în care mamele să-și poată alăpta copiii și să fie respectate și prețuite pentru aceasta.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button