libertate de conștiință

Activiștii fac presiuni asupra unui spital catolic să înceapă eutanasierile

de Alex Schandenberg, LifeNews

Un articol pro eutanasie a fost publicat pe 28 decembrie pe site-ul de știri al Canadian Broadcasting Corporation – CBC, principalul operator public de radio și tv din Canada, sub semnătura ziaristei Frances Willick, cu titlul „Interdicția pentru moarte asistată la spitalul St. Martha trebuie să ia sfârșit”.

În articol este citată Jocelyn Downie, profesor de drept la Universitatea Dalhousie, care consideră că Spitalul Regional St. Martha din Antagonish, singurul spital catolic din Noua Scoție, riscă să fie găsit vinovat de violarea Cartei de drepturi și Libertăți și a legislației privind drepturile omului, prin refuzul de a oferi asistență medicală pentru moarte (sinucidere asistată).

În opinia lui Downie, spitalul St. Martha este o instituție finanțată public, dar personalului nu i se permite să ofere astfel de asistență medicală, pe motive religioase și, din această cauză, spitalul, Departamentul de Sănătate și Autoritatea Sanitară din Noua Scoție ar pierde un proces în instanță. Refuzul spitalului ar expune pacienții care doresc să moară asistat unei suferințe suplimentare, cauzată de mutarea la alt spital sau chiar riscului de a-și pierde capacitatea de a-și da ulterior consimțământul.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Downie consideră de neacceptat ca o instituție finanțată de stat să selecteze pe motive religioase serviciile pe care le poate presta pacienților și propune ca autoritățile din Noua Scoție să oblige printr-o hotarâre spitalul St. Martha să ofere servicii de moarte asistată, în caz contrar urmând să îi fie revocată licența de funcționare.

Spitalul a fost administrat până în 1996 de măicuțele de de la Sf. Martha, când a fost preluat de către Consiliul Regional de Est pentru Sănătate. La preluare, măicuțele, consiliul și departamentul de sănătate au semnat un acord care să asigure păstrarea identității și valorilor spitalului. Acordul prevede în mod expres interzicerea sinuciderii asistate și a avorturilor.

Dr. Mark Taylor, vice-președintele Autorității Sanitare din Noua Scoție spune că nu sunt permise nici măcar evaluările de stabilire a eligibiliății pacienților pentru sinucidere asistată, deși s-au mai făcut și unele excepții.

Într-un alt articol, apărut cu câteva zile în urmă în Chronicle Herald, Amy Hendricks, medic la spitalul St. Martha, care nu este catolică, a declarat că spitalul a creat un nivel excelent de îngrijire a pacienților, iar aceste valori trebuie menținute: „Ceea ce am găsit la St. Martha este o cultură medicală unică, care repectă persoana, indiferent că este pacient, rudă sau angajat și nu pentru că aceasta este o politică a spitalului, ci pentru că așa suntem noi.

Moștenirea pe care măicuțele au cultivat-o vreme de mai bine de 100 de ani, aceea de asistență, excelență și dragoste specială pentru pacienții vulnerabili, reprezintă poate unul din motivele pentru care mulți medici de familie vin să își viziteze pacienții aflați la terapie intensivă. Nu cred că impunerea eutanasiei la St. Martha, prin ruperea personalului nostru de moștenirea și misiunea noastră ar avea un efect benefic pentru pacienții pe care îi servim”.
Cu toate acestea, Downie insistă ca pacienții să poată fi eutanasiați la St. Martha, deși cei care o doresc pot fi transferați la alte spitale.

Pentru „imparțialitate”, Frances Willick, prezintă în articol și poziția liderului lobby-ului pro eutanasie din Canada, Shanaaz Gokool, CEO al organizației Dying in Dignity (Moarte cu Demnitate). Aceasta consideră că toate instituțiile medicale afiliate religios trebuie obligate să participe la sinucideri asistate și crede „că este doar o chestiune de timp până ce cazul va ajunge în instanță”, iar Dying in Dignity analizează toate căile politice și legale pentru a „rezolva problema”.

Spitalul St. Martha a fost ales de lobby-ul pro eutanasie cel mai probabil pentru că este un spital mic, care deservește o regiune mică din cadrul unei provincii mai mici din Canada. Downie și Dying in Dignity vor să forțeze St. Martha să participe la eutanasii pentru a face o trambulină către scopul lor de a obliga toate spitalele afiliate religios să ia parte la uciderea propriilor pacienți.



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button