8 sfaturi practice pentru a consolida legătura tată-fiică
de Brendan Malone, TheLeadingEdge.com
Nu mă consider un părinte expert. De fapt, în general, îi privesc cu ușoară suspiciune pe experții în parenting, deoarece cred cu tărie că a fi părinte este mai mult decât un set de abilități tehnice care te recomandă ca expert. Cred că a fi părinte autentic este o vocație și un act de sacrificiu de sine desfășurat pe parcursul anilor din iubire pentru altă persoană (copilul tău).
De asemenea, cred cu tărie că 99% din educația parentală este „un fel de specializare la locul de muncă”. Și, pentru că fiecare copil este unic, nu există un set magic de abilități care să poată fi aplicat fiecărui copil în același fel. Vorbim despre o relație umană, nu despre vânzarea de smoală sau de asamblarea de mobilier.
Acestea fiind spuse, iată 8 sfaturi practice pe care tații le-ar putea găsi utile pentru a construi și menține o relație strânsă cu fiicele lor:
1. Începe de tânăr și continuă
Nu zăbovi să te implici în viața fiicei tale, începeți să interacționați de când ești tânăr și păstrează bunul obicei de-a lungul anilor. Tipul de interacțiune se va schimba pe măsură ce ea crește, dar dacă-ți propui să aștepți o vârstă potrivită la care să începi construirea relației tale cu ea vei privi înapoi cu regret pentru timpul pierdut.
2. Pune-i fetei un nume de alint
Dacă se ivește ocazia, un nume de alint de bun gust și prietenos devine necesar, inspirat poate dintr-un moment de familie împărtășit de amândoi (legat de ceva unic despre fiica ta sau un moment ce o implică). Să nu fie ceva forțat sau vreun alint-clișeu achiziționat de pe Google.
Recent, am luat hotărârea să o strig pe fiica noastră cea mare „Notty”.
Este un nume de alint care a venit după ce ea a început să treacă printr-o fază de proteste nesfârșite, când îl lua pe „Nu” (eng. – „Not”) în brațe („nu mă interesează”, „nu fac asta”, „nu vreau să mănânc asta” etc).
Așa că, într-o seară, la cină, după mai multe proteste din acestea, i-am spus că voi începe să o strig Notty, pentru că folosește cuvântul „Nu”/„Not” tot timpul. S-a uitat la mine și a spus: „Ba nu!”, apoi pe față i-a răsărit un zâmbet larg, realizând că tocmai a făcut-o din nou. Așadar, nu numai că numele de alint a fost un moment de apropiere tată-fiică, dar a ajutat-o și să realizeze cât de des a protestat inutil față de diverse lucruri.
Atunci s-a întors spre mine și a spus: „Nu mă striga Notty, Tati!”. Dar, de îndată ce i-am spus că nu-i voi mai spune așa, ea s-a aplecat spre mine și mi-a șoptit liniștită: „Ba vreau să-mi spui Notty, Tati”.
Pentru ea, numele de alint este ca un certificat de bună purtare care arată lumii că tatăl ei este interesat de ea. De asemenea, este ceva special și unic pentru ea și pentru relația noastră.
3. Întreab-o cum și-a petrecut ziua
Când ajungeți acasă la sfârșitul zilei (sau dacă ajungeți acasă primul) faceți-vă o prioritate din a vă saluta fiica și întrebați-o cum a fost ziua ei. De obicei, eu continui asta întrebând-o care a fost momentul ei preferat sau un lucru care i-a făcut ziua bună.
Nu numai că asta le arată că vă pasă suficient de ele încât să fiți interesat de experiențele lor, dar vă ajută să învățați cât mai multe despre ea, despre ce-i place și nu-i place. Iar dacă se confruntă cu dificultăți (neînțelegeri cu o prietenă etc), acestea vor fi dezvăluite mult mai repede și mai firesc.
4. Stabiliți întâlniri tată-fiică
Întâlnirile tată-fiică sunt pur și simplu timp tête-á-tête pe care i-l dedicați. Nu e nevoie de excursii scumpe sau cheltuială de bani. Unul dintre cele mai simple lucruri, cum ar fi o plimbare împreună prin parc, poate fi cel mai luminos moment din săptămână.
Și încă ceva: nu folosiți niciodată ca pedeapsă amenințarea că nu mai petreceți timp cu ea. Găsiți alte lucruri pe care să i le refuzați pentru indisciplină, dar nu aceasta.
5. Intrați în lumea ei
Când tații fac aceasta, le arată fetelor că le pasă despre ceea ce se întâmplă în lumea lor. Fetelor noastre gemene le place să se joace de-a îmbrăcatul, să inventeze tot felul de lumi fantastice imaginare și scenarii, așa că, în urmă cu câteva luni, între cină și culcare, mi-am luat vocea de robot și am făcut totul un robot. Fetelor le-a pllăcut la nebunie și mi-au cerut să mă mai prostesc așa de mai multe ori după aceea.
Această intrare în lumea jocurilor lor este benefică nu numai pentru noi, tații (ne ajută să profităm de bucuriile simple ale vieții), ci și pentru ajutarea fetelor să se bucure cât mai mult de copilărie. Aceasta este extrem de important într-o cultură ca a noastră, în care copiii sunt împinși spre maturizare de la o vârstă prea fragedă.
6. Reamintește-i mereu că e frumoasă și de ce e așa
Nu îi spune doar că e frumoasă. Reamintește-i mereu și de ce este frumoasă. Doar spunându-i că este frumoasă îi poate consolida idei proaste, precum vanitatea sau ideea că frumusețea fizică este cea mai importantă trăsătură definitorie a feminității (două lucruri cu care cultura noastră are deja probleme mari).
Spunându-le că sunt frumoase pentru că sunt ființe umane și fiecare ființă umană este un miracol unic, care are demnitate profundă și valoare inestimabilă, îi fundamentați ideea că frumusețea este ceva adânc, ceva de durată – ceea ce va fi extrem de important pentru ele și ceilalți oameni cu care vor interacționa în viață.
Adăugând și „de ce”-ul în ecuație, o puteți ajuta pe fată să vadă erorile distructive ale culturii occidentale moderne, care, atunci când evaluează frumusețea și valoarea ființelor umane, pune întotdeauna doar întrebarea: „Care este utilitatea lor?”
7. Faceți zarvă cu fetele
„Zarvă” este orice formă de interacțiune zgmotoasă prietenoasă sau orice formă de lupte în joacă. Acum știu ca înțelepciunea convențională tinde să sugereze că este ceva mai degrabă potrivit pentru joaca cu băieții, dar, din experiența mea, fetele mele se bucură la fel de mult de așa ceva. E adevărat, „zarva” pe care o gustă ele este un pic diferită de cea care le palce băieților: ele preferă gâdilăturile sau să pretinzi că ești un căpcăun care le urmărește prin aceea că preferă luptele Tickle sau să le urmăresc în timp ce pretind că sunt un monstru, în timp ce băieților le plac mai degrabă urmăririle cu împușcături.
Mi se pare că fetelor le place în aceasta atenția obținută de la tatăl lor, în timp ce băieții tind să se concentreze asupra provocării de a-și învinge tatăl la ceva (ceea ce este un mod clasic și foarte sănătos să-și exerseze puterea masculină).
8. Aduceți-le în lumea dumneavoastră
Adesea, când fac lucrări de întreținere în jurul casei, le invit și pe fete să mă ajute (după caz). La fel și când vreau să merg la un magazin de bricolaj sau în altă parte. Făcând asta, petrecem timp împreună, dar le ajut și că înțeleagă și să rețină ce face de obicei un tată. Fetelor chiar le place să ajute (cel puțin alor mele) și, invitându-le în lumea tatălui, creați un moment cu adevărat special și plin de satisfacții pentru ele.
Anul trecut am luat-o pe fiica mai mare cu mine să cumpărăm cadou pentru ziua de naștere a soției. I-a plăcut la nebunie să mă ajute să alegem cadoul potrivit, să-l ambalăm și apoi să păstrăm totul secret pentru câteva zile. Când mama a deschis în cele din urmă cadoul, nu știu sigur cine a fost mai fericit: soția mea, Katie, sau fiica noastră, Lucy, care strălucea de mândrie și sublinia întruna că l-a ajutat pe Tati să aleagă cadoul.
Dacă aveți și alte idei, nu ezitați să le împărtășiți în secțiunea de comentarii!
Traducere: Oancea Brândușa
Foto: www.freedigitalphotos.net