dizabilităţisindrom Down

VIDEO & TRANSCRIERE integrală. Actorul Frank Stephens în faţa Congresului SUA despre avortarea copiilor cu sindrom Down: „Am sindrom Down şi o viaţă care merită trăită!”

Şansa celor care susţin avortul la cerere este că nici un copil avortat nu îşi poate apăra viaţa şi dreptul la viaţă. Practic, adulţii decid să ia viaţa cuiva care din diferite motive li se pare că îi încurcă.

Dar este şocant ca cineva care se află exact într-una dintre situaţiile cele mai întâlnite de avort să vorbească. Când Frank Stephens, actor american şi participant la Special Olympics, a vorbit pe 25 octombrie în faţa Congresului SUA, un astfel de sentiment l-au trăit cei care au fost de faţă şi trăiesc cei care îi citesc mărturia.

Marea majoritate a copiilor diagnosticaţi intrauterin cu sindromul Down sunt avortaţi. În Islanda procentul este aproape 100%, în Danemarca este 98%, în Marea Britanie este 90%.

Aşadar, Frank Stephens se numără printre puţinii supravieţuitori. Când cere protejarea persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv înainte de naştere, şi alocarea de finanţare pentru cercetări ale acestei condiţii genetice, el cere ca cei ca el să nu mai fie avortaţi.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ca şi cum ar spune: „De ce aţi vrea să mă avortaţi pe mine?”

Redăm mai jos în format video cu transcriere integrală declaraţia lui în Congresul SUA. Este o nouă voce care arată cum prin avort se pierd oameni reali, oameni ca fiecare dintre cei care trăim, oameni care s-ar bucura de viaţă şi ar bucura şi pe alţii în viaţa lor.

Domnule Preşedinte,
Stimaţi membri ai comisiei,

Ca să nu existe nicio confuzie, daţi-mi voie să spun că nu sunt cercetător. Totuşi, nimeni nu ştie mai mult despre sindromul Down decât mine. Orice veţi afla azi aici, vă rog să nu uitaţi un lucru: Am sindrom Down şi o viaţă care merită trăită.

Din păcate, se promovează ideea că nu este nevoie de cercetare cu privire la sindromul Down, mai ales din moment ce testele prenatale pot să identifice această afecţiune înainte de naştere, făcându-se doar recomandarea ca sarcinile respective să fie întrerupte.

Este greu pentru mine să stau aici şi să ascult aceste cuvinte.

Înţeleg că oamenii care promovează această „soluţie finală” spun că noi nu ar trebui să existăm. Această viziune este o prejudecată venită dintr-o concepţie depăşită despre viaţa cu sindrom Down. Serios, am o viaţă minunată!

Am conferenţiat la universităţi, am jucat într-un film premiat şi într-o emisiune TV distinsă cu premiul Emmy şi am vorbit în faţa a zeci de mii de tineri despre valoarea incluziunii în redarea măreţiei Americii. Am fost de două ori la Casa Albă – şi nu sărind gardul, ci invitat de fiecare dată.

Vă spun la modul cel mai serios că nu simt nevoia să-mi justific existenţa, dar, pentru cei care pun sub semnul întrebării valoarea persoanelor cu sindrom Down Syndrome, vreau să menţionez trei lucruri.

În primul rând, noi reprezentăm o oportunitate medicală pentru societate, un model pentru cercetarea medicală a cancerului, bolii Alzheimer şi a bolilor autoimune. În al doilea rând, suntem o sursă neobişnuit de puternică de fericire: un studiu de la Universitatea Harvard a descoperit că persoanele cu sindrom Down, precum şi părinţii şi fraţii acestora, sunt mai fericiţi decât populaţia generală. Poate că măcar gradul de fericire contează? Şi, în al treilea rând, noi, cei cu sindrom Down, suntem primii care simţim pulsul tendinţelor eugenice de la ora actuală. Le oferim tuturor ocazia de a reflecta cu privire la cât de etic este să alegem care fiinţe umane merită să primească şansa de a trăi. Aşadar ajutăm la combaterea cancerului şi a bolii Alzheimer şi creştem gradul de fericire din lume. Chiar nu se găseşte un loc şi pentru noi pe lumea aceasta?

Chiar nu se găseşte şi pentru noi un rând în bugetul cheltuielilor de cercetare în domeniul sănătăţii?

La un nivel mai profund personal, nu vă pot spune cât de mult înseamnă pentru mine că acel cromozom în plus pe care îl am poate conduce la aflarea unui răspuns cu privire la boala Alzheimer. Este probabil ca acest hoţ să îmi fure cândva amintirile şi chiar întreaga viaţă. E foarte greu pentru mine să spun aceasta, dar deja îmi răpeşte mama. Vă rog să vă gândiţi la toţi acei oameni pe care îi iubiţi la fel de mult cum îmi iubesc şi eu mama. Ajutaţi-ne să realizăm ceva, dacă nu pentru mine şi mama, atunci măcar pentru dumneavoastră şi cei dragi ai dumneavoastră. Finanţaţi aceste cercetări. Haideţi să fim America, nu Islanda sau Danemarca. Haideţi să căutăm răspunsuri, nu „soluţii finale”. Haideţi să ne propunem eradicarea bolii Alzheimer, nu a sindromului Down.

Vă mulţumesc.

Avortarea copiilor cu sindrom Down continuă să fie o practică uzuală, invocându-se sindromul Down, deşi încă din 2008 s-a constatat că speranţa de viaţă a persoanelor cu sindrom Down crescuse atunci la peste cincizeci de ani, faţă de 25 de ani în anii 1980.

Din păcate, în pofida acestei realităţi îmbucurătoare, apar tot mai multe mărturii, inclusiv la noi în ţară, despre presiunile la care sunt supuse mamele de copii nenăscuţi diagnosticaţi in utero cu sindrom Down pentru a-i avorta.

Este cineva care ar avea curajul să îi zică lui Frank Stephens că ar fi trebuit avortat?

Atunci aceeaşi atitudine trebuie să existe în cazul celorlalţi copii asemenea lui Frank Stephens!

Sursa: The Atlantic

Citeşte şi Culmea eugeniei, prezentată ca progres medical: Mămicile din România, revoltate pe Facebook că în Islanda s-a eradicat Sindromul Down prin… „eradicarea” celor care suferă de el

Citeşte şi Doar 4 dintre copiii diagnosticaţi cu sindrom Down au fost născuţi în Danemarca anul trecut – restul au fost avortaţi

Citeşte şi „Sfatul meu pentru toate mămicile este să nu renunţe uşor la copilul lor. Aş fi trăit toată viaţa cu întrebarea dacă chiar era bolnav” / Mărturii despre criza de sarcină #34

Citeşte şi „Îmi visam copiii ba sănătoşi, ba bolnavi… ba în întuneric, de nu puteam să le văd feţele, ba cu lumină puternică, de nici aşa nu desluşeam nimic. Ştiam doar că îi visez pe ei. Simţeam că îşi doresc să trăiască” / Mărturii despre criza de sarcină #44


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com.




Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button